February 28, 2000

Jonathan T. Smith

Senior Staff Counsel

San Francisco Bay Conservation and Development Commission

30 Van Ness Avenue, Suite 2011

San Francisco, California 94102-6080

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-316
Dear Mr. Smith:

This letter is in response to your request for informal assistance
 on behalf of the San Francisco Bay Conservation and Development Commission (“BCDC”) and Executive Director Will Travis regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
1.  The BCDC wishes to hire a consultant to review the technical aspects of a project that is pending before the agency.  The consultant’s services will be paid for by the applicant, the Port of Oakland, through a nonprofit organization, the Friends of the Estuary.  Will the consultant be a public official subject to the conflict-of-interest provisions of the Act?

2.  Does a conflict of interest arise if BCDC’s executive director is a member of the board of directors of the Friends of the Estuary?


CONCLUSIONS
1.  The individual BCDC wishes to hire will not be considered a “consultant” as defined by the Act’s regulations.  As such, that individual is not subject to the Act’s conflict-of-interest prohibition.

2.  The executive director does not have an economic interest in the nonprofit organization, or the consultant.  Therefore, the arrangement does not create a conflict of interest for the director.


FACTS
The BCDC is a state agency that regulates land use in San Francisco Bay and along the Bay’s shoreline.  It issues permits for the placement of fill, the extraction of materials worth more than $20, and substantial changes in use within the BCDC’s jurisdiction.  The BCDC’s jurisdiction includes the Bay and a 100-foot-wide strip of land around the Bay known as the shoreline band.  The McAteer-Petris Act (Government Code Section 66600 et seq.) and the San Francisco Bay Plan govern the BCDC’s permit process.  The BCDC is composed of 27 members who represent the public, the counties and cities that include the Bay shoreline property, five state agencies, and two federal agencies.

The U.S. Army Corps of Engineers and the Port of Oakland (“Port”) are currently seeking authorization to deepen the Port’s shipping channels to allow larger, deeper draft-container vessels access to Port facilities.  This project will require the disposal of more than 12 million cubic yards of dredged material.  The Port would like to use some dredged material to restore former tide and submerged land habitat known as the Middle Harbor Enhancement Area (“MHEA”) project.

The MHEA project is controversial and raises significant factual and policy questions.    The BCDC’s staff does not have all of the technical expertise or time to review the proposed project to ensure that the MHEA project will be fully consistent with all applicable BCDC policies, and will not result in any harm to San Francisco Bay.  As a result, the BCDC would like to retain an independent consultant from the consulting firm, Battelle Labs, to review many technical aspects of the project and to help the BCDC staff in its evaluation of the project.  However, the BCDC lacks the funding necessary to hire such a consultant and to pay the approximate $100,000 that it would cost.

The Port has agreed to provide $100,000 for retaining the consultant.  The BCDC needs to hire a consultant immediately, and would like to avoid lengthy hiring procedures.  Consequently, the Port has proposed to enter into an agreement with a separate nonprofit organization known as the “Friends of the Estuary” (“Friends”) by which the Port will give Friends $100,000.  

The BCDC will then hire a consultant for nine months and have complete control over the consultant’s work.  The consultant in question has not provided any other service to BCDC.  Friends will pay the consultant based on written direction from the BCDC, up to $100,000.  Friends will keep a very small amount of money to reimburse its time and costs associated with its role in holding and disbursing funds.  

Will Travis, the BCDC’s executive director, is a member of the board of directors of the nonprofit organization.  He does not receive any compensation in this position.  Mr. Travis does not have an economic interest in Battelle Labs or its employees.


ANALYSIS
The Act prohibits a public official from making, participating in making, or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a financial interest.  (Section 87100.)  

We will first address whether the individual that your agency wishes to hire will be a public official subject to the Act’s conflicts rules.  Next, we will address whether the BCDC’s executive director will have a conflict of interest in the decision to hire that individual.

A.  The Contractor
1.  The Definition of “Public Official” 
The Commission has developed an eight‑step approach for determining whether an individual has a disqualifying financial interest in a governmental decision.  (Regulation 18700(b).)  The first step concerns the definition of “public official.”  The conflict‑of‑interest prohibition only applies to public officials.  (Section 87100.)  The term “public official” is defined as every member, officer, employee or consultant of a state or local governmental agency.  (Section 82048, emphasis added.)  One issue raised by your request is whether the individual hired to review the technical aspects of the MHEA project is a “consultant” for purposes of the Act.

The term “consultant” is defined in Regulation 18701(a)(2).  An individual may become a consultant in one of two ways.  First, the individual will be considered a consultant if he or she makes certain governmental decisions pursuant to a contract.  These decisions are:  (1) approving a rate, rule or regulation; (2) adopting or enforcing a law; (3) issuing a permit, license, application or similar entitlement; (4) authorizing the agency to enter a contract; (5) granting agency approval to a contract; (6) granting agency approval to a plan, design, report, study, or similar item; and (7) adopting policies, standards, or guidelines for the agency.  Under your facts, the individual hired to review the MHEA project will not be making these governmental decisions.  (Regulation 18701(a)(2)(A).)

The second way an individual may become a consultant is if he or she: (1) serves in a staff capacity with the agency; and (2) in that capacity performs the same or substantially all the same duties as those performed by employees designated in the agency’s conflict of interest code.  (Regulation 18700(a)(2)(B).)  This test is twofold.
   First, the contractor must work on more than a single short-term project.  Implicit in the notion of “service in a staff capacity” is an ongoing relationship between the contractor and the public agency.
  Second, the contractor’s duties must be substantially the same as tasks performed by someone who is designated or should be designated in the agency’s conflict of interest code.

The first part of the test eliminates, in most cases, those individuals who work on one project or a limited range of projects from the scope of the regulation.  However, this qualifier also includes a temporal element.  Consequently, even if a contractor only works on a single project, the length of the individual’s service to the agency is a factor that must also be considered.  For example, in the Sanchez Advice Letter, supra, we advised a contractor who performed periodic biological and physical surveys of a project area over a two‑year period for a local planning commission that he was not a “consultant” under the Act.  In reaching that conclusion, we included the following caveat: 

  “Our only concern in reaching this conclusion is the duration of the contractual relationship, which will be over two years. However, in context, this duration is not indicative of an ongoing relationship which might otherwise lead to the conclusion that there is a staff relationship ... although the term of the contract is over two years, this duration is attributable to the need for periodic monitoring, not to perform continuous work during that time. Under these circumstances, the duration of the contractual relationship does not preclude the conclusion reached above.”

Overall, the length of a contractor’s services is a significant factor where the contract is for a term of more than one year and the services are rendered on a regular and continuous basis for the duration of the contract.
   According to your facts, BCDC wants to hire an individual for nine months to review the technical aspects of the MHEA project.  In addition, the individual your agency wishes to hire has not performed any other services for BCDC.  Based on these facts, the individual will not be “serving in a staff capacity” and will therefore not be a “consultant” under the Act.  As such, that individual will not be a public official subject to the Act’s conflict-of- interest prohibition.

Since the independent contractor is not a public official, it is not necessary to continue the conflicts analysis regarding the contractor.  (Regulation 18700(b)(1).)

B.  The Executive Director
To determine whether Mr. Travis will have a conflict of interest in the decision to hire the consultant, we must apply the eight-step analysis referred to above.

1.  Definition of “Public Official”
As the executive director of the BCDC, Mr. Travis is a public official for purposes of the Act.  (Section 82048.)

2.  Conduct Covered
The second step concerns the type of conduct subject to the conflict-of-interest prohibition:  making, participating in making, or attempting to use one’s official position to influence a governmental decision.  (Regulations 18702‑18702.4.)  Hiring a consultant is “making a governmental decision” as defined by the Act.  (Regulation 18702.1(a)(4).)  In addition, directly advising a decisionmaker regarding the hiring of a consultant is “participating in making a governmental decision” for purposes of the Act.  (Regulation 18702.2(b).)

3.  Economic Interest
In step three, we consider whether Mr. Travis has an economic interest that may give rise   to a disqualifying financial interest.  An official has a disqualifying “financial interest” in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on the following enumerated economic interests: 

1.  Any business entity in which the official has a direct or indirect investment worth $1,000 or more.

2.  Any real property in which the official has a direct or indirect interest worth $1,000 or more. 

3.  Any source of income of $250 or more provided to the official within 12 months before the decision. 

4.  Any business entity in which the official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management. 

5.  Any donor of gifts worth $300 or more provided to the official within 12 months before the decision.  (Section 87103(a)‑(e).)

Mr. Travis is a director for Friends, a nonprofit organization.  Since Friends is not a business entity, Mr. Travis does not have an economic interest in Friends because of his position as a director.  (Section 87103(d).)  However, he does have an economic interest in Friends if he receives any income from the nonprofit organization.
  (Section 87103(c).)  You indicate that Mr. Travis does not receive any compensation from the nonprofit organization.  Thus, he does not have an economic interest in Friends for conflict-of-interest purposes.

Having determined that Mr. Travis does not have an economic interest in Friends, and since it does not appear that he has any other financial connection to the decision, it is not necessary to continue the eight-step analysis.

 If you have other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Julia Bilaver

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Informal assistance does not provide the immunity conferred by formal written advice.  (Section 18329(c)(3).)


�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Randolph Advice Letter, No. I�95�045; Memorandum to Commission, Regulation 18700, dated 


March 28, 1994.


�  Sanchez Advice Letter, No. A�97�438, Maze Advice Letter, No. I�95�296, Parry Advice Letter, No. I�95�064.


�  Kalland Advice Letter, No. I�96� 078.


�  Ferber Advice Letter, No. A-98-118.


�  Moreover, it does not appear that the individual will be a “public official” as defined in Section 87104.


�  Except the term “income” does not include reimbursement for travel expenses and per diem received by a bona fide 501(c)(3) nonprofit entity.  (Section 82030(a).)





