This Letter is SUPERSEDED by Coler Advice Letter No. I-07-089 
February 28, 2000

Russell J. Bohart

1020 Wellworth Lane

Sacramento, California  95864

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-99-319
Dear Mr. Bohart:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your inquiry is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance.
  (Regulation 18329(b)(9).)

QUESTIONS AND ANSWERS

1.  Do the post-employment restrictions begin on the date that you were removed from your position as director of HWDC or the date your retirement becomes effective?

Answer:  The post-employment restrictions began on January 11, 2000, the date you retired from state service and ceased to receive payments for unused vacation time.

2.  After you retire, may you advise private sector companies on how to pursue opportunities with HWDC?

Answer:  For one year after leaving your state employment you may not appear before or communicate with HWDC for the purpose of influencing any action or proceeding relating to a contract or sales transaction as detailed below.  In addition, you may not, for compensation, represent or assist in representing any private company with respect to any proceeding in which you participated as a state employee.

3.  May you consult or work for companies that are interested in pursuing the new child support automation activity that is now under the jurisdiction of the Franchise Tax Board (“FTB”)?

Answer:  Yes, so long as you did not work for or represent the FTB at any time during the 12 months prior to the date you left office, the one-year ban does not regulate your future activities with FTB.  Also, the permanent ban does not apply if you are representing the companies regarding new proceedings in which you did not participate as a state employee.  

4.  May you attempt to influence FTB actions concerning child support automation?

Answer:  Yes, so long as you did not work for or represent the Franchise Tax Board at any time during the 12 months prior to the date you left office, the one-year ban does not regulate your future activities with FTB.  However, the permanent will apply if you are planning to influence FTB actions related to proceedings in which you participated as a state employee.  

5.  May you or your firm contract with other State of California departments or agencies?

Answer:  The one-year ban does not restrict your activities with regard to other State of California departments or agencies so long as you did not work for or represent the particular department or agency during the 12 months prior to the date you left office.  The permanent ban does not prohibit you from acting as an agent for, or otherwise representing, the State of California.  Therefore, you may contract with other State of California departments or agencies.  

6.  Can you or your consulting firm act as a paid consultant to HWDC?  Can your firm subcontract with another vendor who has a contract with HWDC to provide assistance to HWDC?

Answer: Under the one year and permanent bans, your firm may contract with HWDC.  However, under the one year ban, you may not, for compensation, represent any other person or company (a vendor) by appearing before or communicating with HWDC for the purpose of influencing any specified action or proceeding involving a contract, or the sale or purchase of goods or property.  The permanent ban also applies if you are representing or assisting a subcontractor or any other person regarding proceedings in which you participated as a state employee.  

FACTS
On February 24, 1999, after 21 years as Director of the Health and Welfare Data Center (“HWDC”), you were removed from that position by the new administration.  From that date through January 11, 2000, you continued receiving pay from the state in the form of vacation and sick leave.  You retired from state service effective January 11, 2000.

One of the activities that you were involved in at HWDC was the child support automation project.  Just prior to your removal as director, HWDC terminated that project and was in the process of formulating a new direction, based on organizing the solution around county consortia.  However, no real decisions had been made.  In the spring of 1999, when you were no longer director and no longer involved in decisions at HWDC, the Legislature and the new administration chose a new direction which did not include consortia.  The Legislature and the new administration also moved the responsibility for child support automation from HWDC to Franchise Tax Board (“FTB”).  You had no part in the selection of the new direction, nor in the movement of responsibility to FTB.

You have decided to create a new consulting firm, to consult with government on matters of Information Technology.  

ANALYSIS
 As we indicated to you six months ago in a previous advice letter addressing similar questions, officials who leave state service are subject to two types of restrictions under the Act.  (Bohart Advice Letter, No. I-99-231.)  The first is a one‑year prohibition and the second is a permanent ban.

A.
The One-Year Ban (Revolving Door Law)
The Act prohibits specified officials, for a period of one year after leaving state service, from being paid to communicate with or appear before their former agency for the purpose of influencing administrative or legislative action, or a specified action or proceeding involving a permit, license, grant, contract or the sale of goods or property. 

Section 87406 specifically provides that no designated employee of a state administrative agency: 

  “[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property ....”  (Section 87406(d)(1).)

The one‑year period commences when an employee has permanently left state service and is no longer receiving compensation, including compensation for unused vacation time. (Regulation 18746.1(b)(1); Weil Advice Letter, No. A‑ 97‑247; Negrete Advice Letter, No. A-99-177.)  Therefore, the one-year period in your case commenced on January 11, 2000, in answer to your first question.

Pursuant to Section 87406, you may not, for compensation and for a period of one year after leaving employment, represent any other person or company by appearing before or communicating with HWDC for the purpose of influencing any specified action or proceeding involving a contract, or the sale or purchase of goods or property. 

The statute regulates specific conduct—appearing before or communicating with one’s former agency for the purpose of influencing certain proceedings.  Thus, you may not be identified as the sender of any communication to HWDC regarding a contract or sales transaction because for purposes of Section 87406, a former employee “communicates with” his or her former agency when the employee is identified in connection with a communication made to the agency for purposes of influencing specified action.  (Harrison Advice Letter, No. A-92-289; Marovich Advice Letter, supra.)  In addition, you may not personally contact or meet with any official or employee of HWDC concerning a contract or sales transaction, nor may you introduce a colleague to any official or employee at HWDC prior to any meeting held to discuss such actions.  (Unterreiner Advice Letter, No. I-98-299.)

On the other hand, the one-year prohibition does not preclude you from presenting any information to a private company, as long as you are not identified in connection with any efforts by the company to influence the HWDC regarding a contract or sales transaction.  Similarly, Section 87406 does not prohibit you from drafting documents on behalf of the company to be submitted to HWDC, as long as you are not identified in connection with the communication.  (Marovich Advice Letter, No. A-99-131.)  Moreover, you may use your expertise to advise the company on the procedural requirements or policies of HWDC, as long as you are not identified with the company’s efforts to influence the agency.  (Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)

Therefore, in answer to your second question, for purposes of the one-year ban, you may advise private sector companies on how to pursue opportunities with HWDC so long as the conduct does not involve appearing before or communicating with HWDC for the purpose of influencing the proceedings indicated above.  You may provide information to private companies, as long as you are not identified in connection with any efforts by the company to influence the HWDC regarding a contract or sales transaction.  You may also draft documents on behalf of a company to be submitted to HWDC, as long as you are not identified in connection with the communication.  You may use your expertise to advise the company on procedural requirements.  

Lastly, the one-year ban only restricts a former employee from appearing before or communicating with his or her former agency.  Therefore, assuming that you did not work for or represent the Franchise Tax Board at any time during the 12 months prior to the date you left office, the one-year ban does not regulate your future activities with FTB.  Similarly, it does not restrict your activities with regard to other State of California departments or agencies so long as you did not work for or represent the particular department or agency during the 12 months prior to the date you left office.

B.  
Lifetime Ban on “Switching Sides”
In addition to the one-year ban, the Act prohibits former state administrative officials from advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding (including a contract) in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.)

Specifically, Section 87401 provides: 

  “No former state administrative official, after termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial or quasi‑judicial or other proceeding if both of the following apply: 

   (a)  The State of California is a party or has a direct and substantial interest. 

   (b)  The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

In addition, Section 87402 prohibits former state administrative officials from being paid to “aid, advise, counsel, consult or assist in representing” any other person in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.

 The permanent ban pertains to “judicial, quasi‑judicial or other proceedings” in which you participated as a state administrative official, including contracts.  (Section 87401.)  Thus, you may not, for compensation, represent any company before HWDC regarding a contract if the contract was one in which you participated during your tenure at HWDC.  “Participation” means “to have taken part personally and substantially through decision [or] approval ....”  (Section 87400(d).)  A supervisor is deemed to have participated in any proceeding that was pending before the agency under his or her authority.  (Regulation 18741.1(a)(4).)

However, the permanent ban does not restrict your ability to participate in a new proceeding.  For example, we advised a former supervisor with the Department of Health Services that she could assist a client in reviewing a new RFP issued by the department involving a project on which she had previously worked.  (Pratt Advice Letter, No. A‑95‑386.)  The new RFP, which was issued after she left the department, involved a new contract and was, therefore, a separate proceeding for purposes of Sections 87401 and 87402.  Accordingly, if new contracts develop from the projects in which you participated as the director at HWDC, the permanent ban would not prohibit you from assisting a private sector employer from bidding on such contracts.  However, as noted above, the one year ban may restrict that activity for one year.

The permanent ban does not prohibit you from acting as an agent for, or otherwise representing, the State of California.  Therefore, you may act as a paid consultant for HWDC, and may contract with other State of California departments or agencies.  

You have not provided specific enough facts for us to determine whether the permanent ban will allow you to consult and work for companies doing business with FTB or HWDC.  Generally, you may do so as long as your work does not relate to a proceeding in which you participated while employed with the state.  Please note that if a proceeding was initiated at the HWDC and the same proceeding is now pending before the FTB, the permanent ban would apply to you as to that proceeding.  Also, you may not aid, advise, counsel, consult or assist private companies pertaining to proceedings in which you participated as a state administrative official, including contracts. 

I have enclosed a fact sheet for additional guidance.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Deborah Allison

       
Staff Counsel, Legal Division

LM:DA:tls

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3).)  





