March 21, 2000

Joan Jamieson

Land Use Consultant

Post Office Box 741

Solvang, California  93464

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-00-046
Dear Ms. Jamieson:

This letter responds to your request for advice about the Political Reform Act (the “Act”).
 

I.  QUESTIONS
(1) 
Do you have a disqualifying conflict of interest in board decisions about the purchase of real property from your client?  

(2)
Does the entire board have a conflict of interest in such decisions because you are the agent of the potential seller?

II.  CONCLUSIONS
(1)
Yes, you have a disqualifying conflict of interest in these decisions. 

(2)
No, the entire board does not have a conflict of interest under the Act just because you are the agent of the potential seller.  There are no “collective” disqualifications under the Act; each member of the board must independently decide whether he or she has a conflict of interest in each decision.  (Please be aware that other conflict-of-interest laws, both state and local, which are outside the Commission’s jurisdiction may be relevant to this question.)  

III.  FACTS
You are a member of the Santa Ynez Valley Union High School District (“district”) Board of Trustees (“board”).  In private life, you are a practicing land use consultant.  You work through J.L. Jamieson, Land Use Consulting, A Division of Jamieson and Son, of which you own more than 10 percent.  Your business entails the processing of permits for building and applications for land use, i.e. tract maps, lotsplits, conditional use permits, development plans, etc., in the various counties in California and the cities located in Santa Barbara County.

One of your clients owns a parcel in the Santa Ynez Valley that the district is possibly interested in purchasing due to its close proximity to the high school.  An inquiry has been made by the district to your client; however, no offer has been made to purchase.  Your client wishes to do a land division of the parcel and has asked you to make the necessary application. 

IV.  ANALYSIS
A. Question (1).  

The Act's conflict‑of‑interest provisions ensure that public officials will perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  

A public official has a “financial interest” in a governmental decision, within the meaning of the Act, if it is reasonably foreseeable that the governmental decision will have a material financial effect on one or more of the public official’s economic interests.  (Section 87103; Regulation 18700(a).)  The Commission has adopted a standard, eight-step analysis for deciding whether an individual has a disqualifying conflict of interest in a given governmental decision.
  (Regulation 18700(b)(1)-(8).)  The following advice applies that standard analysis.  

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to “public officials.”  (Sections 87100, 87103; Regulation 18700(b)(1).)  As a member of the board, you are a “public official,” for purposes of the Act (see Sections 82048, 82041), and the conflict-of-interest rules apply to you. 

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only where a public official “make[s], participate[s] in making, or in any way attempts to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  (Section 87100; Regulation 18700(b)(2).)  The Commission has adopted a series of regulations which define “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision, and which provide certain exceptions.  (Regulations 18702-18702.4.)  By deliberating and voting on decisions about purchasing your client’s property, you and the other members of the board would be making governmental decisions.  (Regulation 18702.1.)  Thus, the Act’s conflicts rules apply to these decisions.  

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to conflicts arising from economic interests.  The economic interests from which conflicts of interest may arise are defined in Section 87103 and Regulations 18703-18703.5.  Identifying which, if any, of these economic interests are held by a public official is the third step in analyzing a potential conflict of interest under the Act.  (See Regulation 18700(b)(3).)  There are five kinds of such economic interests: 

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment
 of $1,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b));  

· A public official has an economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $1,000 or more (Section 87103(b); Regulation 18703.2);

· A public official has an economic interest in any source of income, including promised income, which aggregates to $250 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(c); Regulation 18703.3);

· A public official has an economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $300 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(e); Regulation 18703.4); 

· A public official has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family—this is sometimes known as the “personal financial effect” rule (Section 87103; Regulation 18703.5). 
 

Based on the facts you have provided, you have two relevant economic interests.
  First, you have an economic interest in your consulting business.  (Section 87103(a), (d); Regulation 18703.1(a), (b).)  Second, the client who owns the real property which the district is possibly interested in buying is a source of income to you.
  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)  

Knowing your economic interests, you must decide whether it is “reasonably foreseeable” that the decisions about buying your client’s property will have a material financial effect on either of your economic interests.  You must decide whether the economic interests are directly or indirectly involved in the decision.  (Regulation 18700(b)(4).)  Having established the degree of involvement, you can identify the materiality standard appropriate to the circumstances.  (Regulation 18700(b)(5).)   You then know what amount of financial effect would be considered “material” under the Act.  Finally, you must decide whether such a material financial effect is a “reasonably foreseeable” consequence of the decision.  (Regulation 18700(b)(6).)

A business entity, such as your consulting business, or a source of income, such as your client, is directly involved in a decision when that person: 

· Initiates the proceeding in which the decision will be made by filing an application, claim, appeal, or similar request or;  (Regulation 18704.1(a)(1))

· Is a named party in, or is the subject of, the proceeding concerning the decision before the official or the official’s agency.  A source of income is the subject of a proceeding if a decision involves the issuance, renewal, approval, denial, or revocation of any license, permit, or other entitlement to, or contract with, the subject person or business entity.  (Regulation 18704.1(a)(2).)

Under these rules, your client is directly involved in board decisions about possibly purchasing his property.  (Regulation 18704.1(a)(2).)  Your consulting business is, however, only indirectly involved in the decisions.  

Since your client is directly involved in the decisions, the materiality standard is very strict: Any reasonably foreseeable financial effect from the decision on your client will be deemed material.  (Regulation 18705.3(a).)  As to your consulting business, we assume that it is a typical “small business.”  For a small business which is indirectly involved in the decisions, the materiality standards in Regulation 18705.1(b)(7) apply.  That subdivision provides that the financial effects of a governmental decision are material if it is reasonably foreseeable that any of the following are true as a result of the decision: 

  “(A)  The decision will result in an increase or decrease in the gross revenues for a fiscal year of $10,000 or more; or 

  “(B)  The decision will result in the business entity incurring or avoiding additional expenses or reducing or eliminating existing expenses for a fiscal year in the amount of $2,500 or more; or 

  “(C)  The decision will result in an increase or decrease in the value of assets or liabilities of $10,000 or more.”  (Regulation 18705.1(b)(7)(A)‑(C).)

Usually, the most important step in deciding whether you have a conflict of interest is using the materiality standards to decide if a material financial effect on one or more of your economic interests is reasonably foreseeable as a result of the decision.  (Regulations 18700(b)(6), 18706.)

As used here, “reasonably foreseeable” means “substantially likely.”  (Regulation 18706; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  Whether the financial consequences of a governmental decision are substantially likely at the time the decision is made is highly situation-specific.  A financial effect need not be a certainty to be considered reasonably foreseeable; a substantial likelihood that it will occur suffices to meet the standard.  On the other hand, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (Ibid.)   

As to your client, the important question is this:  Is it reasonably foreseeable that the board’s decisions will have any financial effect on him?  Clearly, decisions about purchasing your client’s property are reasonably foreseeable to have at least some financial effect on him.   Therefore, you will have a disqualifying conflict of interest in these decisions arising from your economic interest in your client.
   

As to your consulting business, the important question is this:  Is it reasonably foreseeable that board decisions about purchasing your client’s property will increase or decrease its gross revenues by $10,000 or more in a fiscal year, or affect, positively or negatively, the business’s expenses by $2,500 in a fiscal year, or increase or decrease the business’s assets by $10,000 or more?  We do not have sufficient information to determine if these criteria are satisfied in this case.  We do not explore these issues further, however, because we conclude that you have a conflict in these decisions based on your economic interest in your client.  

B. Question (2).  

By law, the Commission may advise only about the Act’s conflict-of-interest provisions.  There are other conflict-of-interest laws (e.g., Government Code Section 1090) which may be relevant to your second question.  You may wish to consult with your district’s counsel about these other conflicts laws.   

When it comes to disqualification from a given governmental decision because of a conflict of interest, the Act’s provisions apply to individual public officials.  Thus, an entire board will not be collectively disqualified as a board under the Act.  Each member of the board must independently determine whether he or she has a conflict, depending upon his or her particular economic interests.  (We have enclosed a copy of a guide, “Can I Vote?,” which explains the Act’s conflict-of-interest provisions.)  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division

LM:JV:tls

Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  The eighth step, which pertains to the “legally required participation” rule (see Regulation 18708), applies only in rare cases where several public officials in the same agency are simultaneously disqualified.  It is not relevant to this advice request, and is not mentioned further.  


�  An indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official's agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10�percent interest or greater.  (Section 87103.)


�  A public official has an economic interest in his or personal finances (Section 87103), which are defined to include his or her expenses, income, assets, and liabilities, as well as those of his or her immediate family.  (Regulation 18703.5.)  Thus, a public official may not make, participate in making, or influence a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on his or her personal finances.  (Section 87103, this is often referred to as the “personal financial effect” rule.)  However, when applying the personal financial effect rule, financial effects on a business entity in which the public official has an ownership interest are not considered.  (Regulation 18703.5.)  Since the only apparent possible impact of the district’s decisions about possibly buying your client’s property on your personal finances would derive from your economic interest in your business, your economic interest in your personal finances is not considered further.  (Ibid.)  


�  As the Act defines an individual’s “income,” it includes a pro rata share of the income received by a business of which the individual owns 10 percent or more.  (Section 82030(a).)  Since you own your consulting business, the income received from your clients is attributed to you.   


�  Under Section 87103, even if a governmental decision is reasonably foreseeable to have a material financial effect on a public official’s economic interest, there is no conflict of interest if it is also reasonably foreseeable that the decision will financially affect a significant segment of the jurisdiction in substantially the same manner as it affects the economic interest.  (See generally, Regulation 18707 et seq.)  Here, it is almost self-evident that board decisions about purchasing your client’s property will have a unique financial effect on him.  Therefore, the exception does not apply.    





