 April 14, 2000

Catherine Trimbur

National Women’s Political Caucus

484 Lake Park Avenue # 305

Oakland, California  94610

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-00-067
Dear Ms. Trimbur:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTIONS
1.  Is the general purpose committee of the National Women’s Political Caucus, Alameda North a “controlled committee” if three candidates serve on its executive board?

2.  Is the committee a “controlled committee” if campaign workers of candidates serve on its executive board?

CONCLUSIONS
1.  Yes.  The committee will be considered a “controlled committee” if any candidate is a voting member of its leadership.

2.  The committee will be considered a “controlled committee” if a member of a candidate’s campaign or legislative staff serves as a voting member of the committee’s leadership, and acts on behalf of the candidate.

FACTS
The National Women’s Political Caucus, Alameda North (“NWPC-AN”) is a membership organization with approximately 140 members.  It also has a general purpose committee that raises funds for, and contributes to, candidates in the Counties of Alameda, Contra Costa and Marin, and occasionally, to ballot measures.  The organization routinely endorses candidates for political office and contributes to their campaigns.  Attending members decide, by secret vote, which candidates to endorse.  All endorsements require 60 percent of the ballots cast.

An executive board governs NWPC-AN.  The members of the board are elected annually by the organization’s membership.  Among other things, the executive board decides whether to make contributions to local candidates endorsed by NWPC-AN, or to state candidates endorsed by the state committee, National Women’s Political Caucus, California.

A new executive board took office in January 2000.  Members of the current executive board include three local elected officeholders:  a city councilmember, an elected city auditor, and a member of the BART board.  The executive board also includes paid staff members and volunteers from various local campaigns; a member of the County Democratic Central Committee; and members of other political organizations (such as local Democratic clubs).

The political action committee makes recommendations to the executive board about which political races to consider for endorsement, and how much money to contribute to the candidates the organization has endorsed.  The organization’s standing rules provide that current campaign staff or legislative staff may not participate in the endorsement process or contribution decisions.  You have always interpreted this rule as prohibiting a member’s participation only in connection with the campaign or candidate for whom the member serves as campaign or legislative staff.  You have also applied the rule to candidates and officeholders as to their own campaigns, although neither the bylaws nor the standing rules make this express.  The rule does not apply to members who are volunteers for candidates.

The organization’s bylaws also require members who are candidates to absent themselves from the “members only” discussion portion of an endorsement meeting during the time that their own candidacy is considered.  In addition, when the executive board decides to make contributions, a candidate or paid staff member must recuse herself regarding any contributions to the relevant campaign.  This is a long-standing practice of the organization.

ANALYSIS
Various parts of the Act treat controlled committees differently from non-candidate controlled committees.  For example, committees that receive contributions must file a statement of organization with the Secretary of State within 10 days after qualifying as a committee.  (Section 84101.)  Among other things, the statement of organization must show whether the committee is “controlled,” and if it is controlled, the name of each person controlling the committee.  (Section 84102(e).)

In addition, when a committee sends a mass mailing, it must include the name, street address, and city of the committee on each piece of mail in the mass mailing.  (Section 84305(a).)  If the committee is a “controlled committee,” the committee must also include on the mailing the name of the person or persons who control the committee.  (Section 84305(c).)

 Finally, the Act requires that all contributions or loans made to a candidate,
 or to the candidate’s controlled committee, be deposited into a single campaign bank account.  (Section 85201.)  The Commission has interpreted this requirement to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each election.  (Regulation 18521.)  Thus, a candidate may not control a general purpose committee and maintain a separate campaign committee for the same election.

Under the Act, a candidate “controls” a committee whenever the candidate or his or her agent has a “significant influence on the actions or decisions of the committee.”  (Section 82016.)  For example, we have advised that when a candidate is a voting member of a committee’s leadership, the candidate is presumed to be exerting significant influence on the committee.  (Ferguson Advice Letter, No. A‑86‑044.)  In contrast, if a candidate is merely an honorary member of a committee (i.e. appears on the committee’s letterhead, but does not vote, make decisions about committee funds, or otherwise influence the actions of the committee), the candidate is not considered to be “controlling” the committee.  (Madden Advice Letter, 

No. A-85-197.)

In this case, under long-standing practice, candidates who serve on NWPC-AN’s executive board do not vote on decisions that involve their own campaigns.  Nevertheless, the Commission has interpreted the definition of “controlled committee” broadly.  Thus, as long as a candidate who serves on the executive board makes decisions regarding the expenditure of committee funds, the candidate is deemed to be a controlling candidate, and the committee is therefore a controlled committee.

This presumption also applies to “agents” of candidates.  Consequently, if a member of a candidate’s campaign or legislative staff is a voting member of another committee’s leadership, 
and acts on behalf of the candidate, the candidate is presumed to be indirectly exerting significant influence on the other committee.  (Brainerd Advice Letter, No. I-90-413.)  On the other hand, if the candidate’s staff member does not act on behalf of the candidate, but instead acts in his or her capacity as a private citizen, the presumption does not apply.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Julia Bilaver

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  The term “candidate” includes those who hold an elected office.  (Sections 82007, 84214; 


Regulation 18404(d).





