November 9, 2015
Chris Mathys

City Council Member

City of Fresno     

City Hall

2600 Fresno Street

Fresno, California  93721       

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-00-068
Dear Mr. Mathys:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions are general in nature, we can only provide general guidance in response to your questions.  Accordingly, we are treating your request as one for informal assistance, which does not provide the requestor with the immunity provided by formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)

QUESTIONS
1.  May you form a committee to oppose a local mandatory water meter measure that may qualify to be on the City of Fresno’s November 2000 ballot?


2.  May you raise money for this committee and, if so, are there limits on contributions to the committee and what is the time frame for raising funds?

3.  If, after the election, there are funds remaining in the committee formed to oppose the water meter measure, may these funds be transferred to another committee and if so, what type of committee and what restrictions may be imposed?

CONCLUSIONS
1.  You may form a committee to oppose a local mandatory water meter measure.

2.  The Act imposes no restrictions on raising money for this committee, but we advise you to check with the Fresno City Attorney for information and interpretation regarding local limits on contributions to the committee and the time frame for raising funds.

3.  Expenditures of leftover funds held by a local ballot measure committee must be “reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose,” unless the expenditures confer a substantial personal benefit, in which case such expenditures must be “directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”  The committee may donate any leftover funds to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, as long as no benefit is realized by you, the campaign treasurer, or anyone with authority to approve committee expenditures, or any member of your or their immediate family.  The funds may not be transferred to another candidate committee that is subject to valid contribution limits, including your own candidate committee, if the transfer would cause the contribution limits to be exceeded.

FACTS
A group of citizens and advocates is attempting to place a local mandatory water meter measure on the ballot for the general election in November of 2000.  You are currently a council member for the City of Fresno and control two candidate committees, one for election to your council seat and one for a failed mayoral candidacy.
  You wish to form another committee to raise money for the purpose of opposing the proposed water meter measure.  We note from our files on local campaign ordinances that the City of Fresno has a campaign ordinance which, among other things, limits campaign contributions and prohibits off-year campaign fundraising.

ANALYSIS
Candidate Controlled Ballot Measure Committees
Section 85201(a) provides that all contributions or loans made to a candidate, or to the 

candidate's controlled committee,
 shall be deposited in a single campaign bank account.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each specific office to which he or she seeks election.  (Hicks Advice Letter, No. I-99-120.)  Under state law, a candidate may establish a separate controlled committee for each election in which he or she is running for office, and, following the election, maintain the committee and establish another committee for a subsequent election.   In this way, a candidate may have two or more controlled campaign committees.  Following an election, the candidate may redesignate an existing committee and campaign bank account for a future election to the same office.

In addition to candidate controlled campaign committees, a candidate may control a ballot measure committee.  (Karpel Advice Letter, No. A‑93‑356 and Olson Advice Letter, No. A‑89‑363.)  Such committees may raise contributions to support or oppose ballot measures.  These candidate controlled ballot measure committees may not, however, make contributions to support or oppose candidates, including the candidate who controls the ballot measure committee.  (Weems Advice Letter, No. A‑91-448.) 

“Blackout” Period for Fundraising
You have also asked about limitations imposed upon ballot measure committees as to when they may raise contributions.  Section 85305, of Proposition 208, established restrictions on the time period for campaign fundraising.  During the so-called “blackout” period, a candidate was unable to raise funds for his or her controlled committees.  Since the FPPC has been enjoined from enforcing Proposition 208 (California Prolife Council Political Action Committee v. Scully (E.D. Cal. 1998) 989 F.Supp. 1282), there is no time period in the Act during which a candidate or committee is prohibited from raising funds.  However, since the election to which you refer concerns the City of Fresno, you should consult with the Fresno City Attorney to determine whether the City imposes any separate restriction in this regard.  The Commission has no authority to interpret the City of Fresno’s campaign finance laws.  

In addition, although you have not asked about the rules regarding transferring money from your controlled candidate committee to the proposed ballot measure committee, as a general rule, candidates may transfer funds freely among their own candidate committees (Service Employees International Union, AFL-CIO v. Fair Political Practices Commission, 955 F.2d 1312 (9th Cir. 1992)) and from their candidate committees to ballot measure committees 

(Bagatelos Advice Letter, No. A‑93‑104).   However, restrictions on transfers apply in special elections where the Act imposes contribution limits (section 85305 and regulation 18535) and may apply if a jurisdiction has local contribution limits.  (Sprague Advice Letter, No. I‑91‑029.)  Also, as discussed below, there are restrictions on transferring funds from your ballot measure committee to candidate committees including your own.

Contribution Limits on Contributions to Ballot Measure Committees
You have asked whether there are any limits on contributions to a ballot measure committee.  The Act does not place limits on contributions to ballot measure committees.  (See also Citizens Against Rent Control v. City of Berkeley (1981) 454 U.S. 290 (Supreme Court held that an ordinance limiting contributions to committees formed to support or oppose ballot measures violated the First Amendment rights of association and expression [facts did not involve candidate-controlled ballot measure committees]); Kopp Advice Letter, No. A-97-390a (contribution limits of Proposition 208 do not apply to candidate-controlled ballot measure committees); and Leidigh Advice Letter, No. A-89-170 (contribution limits of Proposition 73 do not apply to candidate-controlled ballot measure committees).)  However, you should consult with the Fresno City Attorney to determine if there are city restrictions on candidate-controlled ballot measure committees. 

Transferring Remaining Committee Funds
Finally, you have asked what restrictions, if any, apply to the use or transfer of ballot measure committee funds that may remain after the election.  Section 89519 applies very specific rules on the use of campaign funds in a candidate’s campaign committee after he or she loses an election or leaves office.  However, section 89519 does not apply to ballot measure committees.  Instead, the use of remaining campaign funds held by a local ballot measure committee is generally governed by the rules applicable to non-candidate controlled committees.  These rules are as follows:  expenditures from campaign funds received by a ballot measure committee must be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose unless they confer a substantial personal benefit, in which case such expenditures must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.5.)  

An expenditure by a committee that confers a “substantial personal benefit,” i.e., a direct personal benefit of more than $100, on any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by the committee, must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose of the committee.  (Section 89512.5.)   The Act defines "substantial personal benefit" as an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than $100 to a candidate, elected officer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee.  (Section 89511(b)(3).)  We have interpreted these provisions to apply to controlling members of ballot measure committees.  (Weiss Advice Letter, No. A-91-158; Moore Advice Letter, No. 

A‑91‑107.)  Accordingly, if an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on any person involved in the decisionmaking process of the ballot measure committee, the expenditure is permitted only if it is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  There are also general rules set forth in the Act that apply to the expenditure of ballot measure funds (see sections 89513-89518, enclosed).

In addition to the general restrictions on the expenditures of unused ballot measure committee funds as outlined above, we have advised that a candidate may not transfer funds from a ballot measure committee that he controls, to a candidate committee that is subject to valid contribution limits, such that the candidate contribution limits would be exceeded.  (Kopp Advice Letter, No. A-97-390a.)  You should also consult with the Fresno City Attorney for an interpretation of the local campaign finance ordinance, as it may be construed to prohibit a transfer from a candidate controlled ballot measure committee to the candidate’s own committee if that transfer would violate local limits on contributions to the candidate, or local restrictions on time periods when candidates may raise funds.

Finally, please note that Elections Code section 18680 also regulates and restricts the expenditure of funds by a committee entrusted with money or things of value for the purpose of promoting or defeating any initiative, referendum, or recall petition or any measure that has qualified for the ballot.  Because the FPPC does not interpret the Elections Code, you should seek advice on the applicability of the Elections Code provisions from the Attorney General’s office.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.


Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Adrianne Korchmaros

       
Political Reform Consultant

Enclosures

�  California Government Code sections 81000-91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.





 





 


�  These facts are based on our telephone conversation of April 3, 2000.


�  “Controlled committee” means a committee which is controlled directly or indirectly by a candidate or state measure proponent or which acts jointly with a candidate, controlled committee or state measure proponent in connection with the making of expenditures.  A candidate or state measure proponent controls a committee if he, his agent or any other committee he controls has a significant influence on the actions or decisions of the committee.  (Section 82016.)


�  In particular, see section 89515 which establishes that permissible uses of ballot measure committee funds include donation to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization as long as no benefit is realized by you, the campaign treasurer, or anyone with authority to spend committee funds, or any member of your or their immediate family. 





