April 25, 2000

James Benjamin

Planning Commissioner

City of Half Moon Bay

400 Pilarcitos Avenue

Half Moon Bay, California  94019-1475

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-00-069
Dear Mr. Benjamin:

This letter responds to your request for advice about the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
If you give a presentation at a symposium sponsored by Stanford University and the Alliance for Innovative Manufacturing, may you accept a $1,000 honorarium from Stanford University?

CONCLUSION
No, you may not accept the honorarium.  

FACTS
You are a planning commissioner for the City of Half Moon Bay.  You are employed exclusively by Hewlett-Packard Company (“HP”), and are also a part-time graduate student at Stanford University. 

As a graduate student, you recently produced a paper and slide presentation describing opportunities to improve identification of chronic maintenance problems on airplanes.  

In February 2000, the Chair of the Management Science Engineering Department asked you to present the work at a symposium sponsored by Stanford University and the Alliance for Innovative Manufacturing (“AIM”).  The Chair proposes to award you a $1,000 honorarium for reworking the paper to remove proprietary airline information and speaking at the symposium. 

You do not receive any income from Stanford; nor do you teach at Stanford.  Your studies have been supported by HP.

IV.  ANALYSIS
As a planning commissioner, you may not accept any honoraria, as that term is defined in the Act.  (Sections 89502(a), 87200.)  Under the Act, an “honorarium” is “any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  (Section 89501.)  

Presenting your work at the symposium would constitute giving a speech within the meaning of this prohibition.  (See Regulation 18931.1.
)  Thus, the payment is a prohibited honorarium, unless an exception applies.   

There is an exception to the honoraria prohibition for “[e]arned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.”  (Section 89501(b)(1), emphasis added.)  The exception for teaching as a bona fide profession is not applicable because you are not under contract, employed, or otherwise paid to teach in an academic or continuing education settings.  (Regulation 18932.2.)  

However, since you produced the work to be presented at the symposium as a graduate student in an academic setting, you have asked if this exception for income earned in a bona fide business, trade, or profession applies to you as a graduate student on the theory that being a graduate student is analogous to teaching.  In other words, may being a graduate student be considered a bona fide trade or profession, the earned income from which is not considered a prohibited honorarium? 

The Commission has adopted regulations clarifying when a trade or professional practice is considered “bona fide,” within the meaning of the honoraria rules.  (Regulation 18932.1.)  In this context, “bona fide” means licensure or certification in the trade or profession (Regulation 18932.1(c)(1)); or where such is not relevant, “employment as a researcher” or membership on a faculty of a college or university (Regulation 18932.1(c)(2)).  You are not employed as a researcher, and you are not a member of the faculty.  Thus, even if one accepts the notion that being a graduate student is a trade or profession in a general sense, it would not be considered “bona fide” under Regulation 18932.1(c).  

Since this exception does not apply, and no other exceptions appear to be relevant, you may not accept the honorarium offered by the Management Science Engineering Department.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
John Vergelli

       
Staff Counsel, Legal Division

LM:JV:tls

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Regulation 18931.1 provides, “For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, ‘speech given’ means a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate.  A ‘speech given’ does not include a comedic, dramatic, musical, or other similar artistic performance.”





