April 14, 2000

Melinda Acosta

2185 David Road

West Sacramento, CA  95691

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-00-076
Dear Ms. Acosta:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature, this letter constitutes informal assistance.  (Regulation 18329(b)(2)(B).)

QUESTION
May you accept employment as a consultant to a private law firm representing physician applicants for medical licensure in California?

CONCLUSION
The Act does not prohibit public officials from maintaining outside employment during their tenure as public officials.  A conflict of interest under the Act can arise only within the context of specific governmental decisions with reasonably foreseeable, material financial effects on one or more of an official’s economic interests. 

FACTS
You are employed as a Staff Services Manager I in the medical case management section, medical care coordination and case management section, medi-cal operations division, Department of Health Services (“DHS”).  You are the chief of the medical case management program.  Prior to that, you were employed initially as an Associate Governmental Program Analyst from 1986 to 1994, and then promoted to Staff Services Manager I and served at that level from 1994 until October 1999 in the licensing program, Medical Board of California.  

As an analyst and then as a manager at the Medical Board, you were responsible for making policy decisions and for reviewing and making determinations on physician applicants for medical licensure in California.  Many applicants applying for licensure were represented by private counsel, including those whose applications were denied and who requested administrative hearings.  At the hearing, the applicants were represented by private counsel.  You represented the Medical Board with the Attorney General’s Office as counsel.

You would like to engage in employment as a consultant to a private law firm representing physician applicants for medical licensure before the Medical Board.  Your role would be to provide guidance and advice to your employer to assist physician applicant clients in applying for and obtaining California medical licensure.

You indicated to me in a telephone conversation on April 3, 2000, that you were not planning on leaving state service and that the consultant position would be a second job in addition to your state service employment. 

ANALYSIS
The Act does not prohibit a public official from employment outside of government.  There are, of course, other bodies of law that sometimes restrict such employment; the law governing “Incompatible Activities of State Officers and Employees,” for example, as well as contractual or other restrictions that may be imposed by particular employers.
  The Commission cannot offer advice in those areas, which should be addressed by your agency or the Attorney General.  In this letter we limit our advice to the requirements of the Political Reform Act, and specifically to the Act’s conflict of interest provisions.  

Although the Act does not prohibit a public official from holding any form of private-sector employment, its conflict of interest rules prohibit (with limited exceptions) any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  (Section 87100).  The conflict of interest rules thus apply on a decision-by-decision basis.  While your inquiry is a general one, made without reference to any specific “governmental decision,” the focus of your concern is plainly the potential for your anticipated outside employment relationship to create conflicts of interest. 

On present information, we can assist you by discussing the kinds of economic interests which, in light of your plans, might give rise to conflicts of interest should you find yourself in the role of a governmental decisionmaker.  You are a public official for purposes of the Act.  (Section 82048.)  A public official has a disqualifying financial interest in a governmental decision, within the meaning of Section 87100, if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on one or more of the public official’s economic interests. 

There are five kinds of economic interests from which conflicts of interest may arise.  They are defined in Section 87103 and Regulations 18703-18703.5 to include:

·
An interest in a business entity in which a public official has a direct or indirect investment
 of $1,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)), or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b).)

· An interest in real property in which a public official has a direct or indirect interest of $1,000 or more.  (Section 87103(b); Regulation 18703.2.)

· Any source of income to the public official which aggregates to $250 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)

· Any source of gifts to the public official if the gifts aggregate to $300
 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e); Regulation 18703.4.)

· A public official also has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family, a.k.a. the “personal financial effects” rule.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)

The business entity that would employ you would be a source of income to you, and you would have an economic interest in that business entity.  (Section 87103(c).)  Also, you have a disqualifying financial interest, for purposes of the Act, in any governmental decision with a reasonably foreseeable “personal financial effect” of $250 or more in any 12-month period.  (Regulation 18705.5.)

There is a potential for a conflict of interest at any time you make, participate in making, or influence a governmental decision and the decision in question will have a material financial effect on you or on your private-sector employer.  Note that we are referring to governmental decisions, that is, those in which you have a role at DHS.  To the extent that it is reasonably foreseeable that such a decision will have a material financial effect, and that effect is distinguishable from the decision’s effect on the public generally, you will have a conflict.  It is impossible to advise you further in general, that is, without reference to a particular decision.  I am attaching a fact sheet entitled “Can I Vote?” for informational purposes.

If in the future you decide to terminate your state employment and work in the private sector on a full time basis, you should be aware of the “revolving door” provisions of the Act.  Feel free to contact us for further advice if that situation arises.  I am attaching a fact sheet pertaining to the post-governmental employment restrictions that may apply to you if you decide to terminate your state employment.  These provisions of law do not apply to you at this time because you are not leaving state service. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Lynda Doherty

       
Political Reform Consultant, Legal Division 

LM:LD:tls

Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity conferred by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  The Department of Health Services’ own “incompatible activities” policy, which could affect your outside employment arrangements, would be explained and interpreted by that agency.


�  Section 87103 defines an ‘indirect investment’ or interest as any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official’s agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.


�  The gift limit amount is adjusted biennially by the Commission to reflect changes in the Consumer Price Index.  As of January 1, 1999, the amount is $300.  (Section 87103(e); Regulation 18940.2.)





