May 17, 2000

Paul Sweeney

Executive Officer

State Board of Registration for Geologists and Geophysicists

2535 Capitol Oaks Drive, Suite 300A

Sacramento, California  95833

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-00-078
Dear Mr. Sweeney:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
Are board volunteers required to complete Statements of Economic Interests (Form 700) or other financial disclosure documents?

CONCLUSION
The board volunteers on the examination advisory committee are required to complete Statements of Economic Interests (Form 700) or other financial disclosure documents because they are members of a board or commission with decision-making authority.  The board volunteers on the legislative, technical, and enforcement committees are not required to complete Statements of Economic Interests or other financial disclosure documents because at this time they are not members of a board or commission with decision-making authority and therefore are not public officials.

FACTS
The Board of Registration for Geologists and Geophysicists (the “board”) consists of seven members; the Governor appoints five members, the Chair of the Senate Rules Committee appoints one member, and the Speaker of the Assembly appoints one member.  The board then appoints an executive officer who is exempt from civil service.

The board has several advisory committees including the following:  Examination Committee, Legislative Committee, Technical Advisory Committee and an Enforcement Oversight Committee.  These committees are made up of volunteers who are selected by the board president (and approved by the whole board) to serve different term lengths, with their terms staggered so that every June there are new members brought on to the committees.  The advisory committees assist the board in preparing examinations, monitoring legislation, providing technical advice and reviewing closed enforcement cases.  However, the board makes all policy decisions and provides direction for all of the board’s staff work.  At the present time, the only designated positions listed in the board’s Conflict of Interest Code are board members and the executive officer.

In our conversation on May 10, 2000, you stated that while many of the advisory  committees’ members are subject to disclosure requirements as a result of their membership on the board, the board volunteers are not designated in the board’s conflict of interest code.  You  also stated that the board volunteers solely provide technical advice and do not have any decision-making authority.  You also stated that most of the recommendations made by the advisory committees are not adopted by the board, except for the examination committee whose recommendations are generally followed.  In addition, the examination committee sits in on board closed session meetings.  You further indicated that the statute allows for seven board members and that the advisory committees are not statutorily required.  The advisory committees have term limits of three years and members can remain on the committees for two terms.  You also stated that the enforcement oversight committee only looks at enforcement procedures and guidelines by reviewing closed cases.  They do not work with open enforcement cases. 

ANALYSIS
Public officials, such as employees of governmental agencies, members of boards or  commissions, or consultants of a state or local government agency, disclose their financial interests in accordance with the conflict of interest code developed by their respective agency.  (See Sections 87300 et seq.)  

A conflict of interest code is a rule or regulation adopted by a government agency which designates agency positions whose occupants make, participate in making, or use their official position to influence governmental decisions.  A conflict of interest code requires persons in designated positions to disclose investments, interests in real property, sources of income and business positions which may be materially affected in his or her decision-making on behalf of the agency.  (Sections 87100 and 87302.) 

Regulation 18730, promulgated by the Commission to interpret and implement the conflict of interest provisions of the Act, provides guidance as to those positions in the agency that must be included in a conflict of interest code.  Subdivision (b)(2) of this regulation provides that persons to be designated in an agency’s conflict of interest code include persons who make or participate in making governmental decisions which may foreseeably have a material effect on financial interests for purposes of Section 87100.  This subdivision has also been construed by the Commission to include persons who use their official position to influence a governmental decision.  (Brewton Advice Letter, No. I-96-126.)

Section 87100 provides:

   “No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”

The Commission has promulgated regulations to interpret various sections of the Act.  Regulation 18701(a) provides a definition of the term “public official,” as used in Section 87100 to mean “a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.”  Subdivision (a)(1) of this regulation defines a member as:

  “‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decisionmaking authority.  A board or commission possesses decisionmaking authority whenever:

  (A)  It may make a final governmental decision;

  (B)  It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden; or

  (C)  It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.”

Thus, pursuant to the regulation, the board volunteers will be members of a decision-making board or commission if the board volunteers may make a final governmental decision, may compel or prevent a governmental decision, or make substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.

Examination Advisory Committee

Regulation 18701(a)(1)(C) provides that a board or commission possesses decision-making authority if its recommendations are, and over an extended period of time have been, regularly approved without amendment or modification by another governmental agency.  Commission staff has advised that committees established for a limited time and for a limited purpose are not the type covered here.  (Biddle Advice Letter, No. A-97-413.)  Since these committees are permanent committees and members can serve up to six years, they are more than “ad hoc” in nature.  The relevant questions are whether the committee makes substantive recommendations and whether they are approved over an extended period of time.  The concept of this regulation is that if the recommendations of a body have a significant impact upon the ultimate outcome of a decision, the body is considered to possess decision-making authority.  According to your facts, the recommendations of the examination advisory committee will often be approved without significant amendment.  In addition, the examination advisory committee sits in on board closed session meetings.  As such, we believe that the examination advisory committee possesses decision-making authority within the meaning of Regulation 18701(a)(1)(C).

Please note, as public officials that make or participate in the making of governmental decisions (Regulations 18702.1 and 18702.2), the members, in addition to being required to disclose economic interests pursuant to a conflict of interest code, are also subject to the disqualification provisions of the Act.  We have enclosed a pamphlet summarizing the Act’s conflict of interest provisions.  

Legislative, Technical, and Enforcement Oversight Committees

According to the information you have provided, it is the intention of the board that the legislative, technical, and enforcement committees will act in a purely advisory capacity.  Other than making advisory recommendations, these committees will exercise no decision-making authority.  Your facts also stated that the recommendations of these committees are rarely adopted by the board.  If that indeed is the case, these board volunteers would not be members of a decision-making board or commission.

If, in the future, the board volunteers begin making substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency, they will become members of a board with decision-making authority.

The board volunteers could potentially sit on a committee for two three-year terms. Because of the length of the terms of these committees, the factual situation as it exists now may change in the future.  If the factual circumstances change in the future, please feel free to contact us for further advice.

I am attaching a fact sheet entitled “Conflict of Interest Codes” for your review.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Lynda Doherty

       
Political Reform Consultant, Legal Division
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Enclosure


�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 





