May 2, 2000

Michael A. Ramos, D.D.A.

Major Crimes Unit

County of San Bernardino

Office of the District Attorney

316 North Mountain View

San Bernardino, California  92415-0004

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-00-079
Dear Mr. Ramos:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your questions do not pertain to a particular governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS
1.  Does the Act restrict your wife from accepting employment as a substitute teacher with the school district?

2.  If your wife accepts employment as a teacher with the school district, may you participate in decisions concerning teacher contracts?

CONCLUSIONS
1.  No.  The Act does not prohibit your wife from accepting employment as a substitute teacher with the school district.

2.  You may participate in school board decisions pertaining to teacher contracts provided there is no personal financial effect on you or your immediate family.

FACTS
You are a deputy district attorney for San Bernardino County.  You are also a school board member for the Redlands Unified School District (the “school district”).

Your wife is currently working on her teaching credential.  She would like to teach in your school district.  The board votes annually on teacher contracts that apply to all employees equally.  You would not vote on employment or other matters regarding your wife individually.
ANALYSIS
A.  Introduction.
The Act’s conflict-of-interest provisions ensure that public officials will perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)  Specifically, Section 87100 prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  As a board member of the Redlands Unified School District, you are a public official for purposes of the Act.  (Section 82048; Regulation 18701.)

The conflict‑of‑interest analysis under the Act is a four‑part test:  (1) A public official must be making, participating in making, or using his or her official position to influence a governmental decision, (2) and it must be reasonably foreseeable that, (3) the decision will have a material financial effect, (4) distinguishable from the effect on the public generally, on the official, a member of the official's immediate family, or on any one of five statutorily identified economic interests of the official.

You will have a conflict of interest in a decision if the decision will have a reasonably foreseeable
 and material financial effect on your economic interests which is distinguishable from the effect on the public generally.

B.  Making, participating in making, or using official position to influence governmental decisions.
The Act’s conflict-of-interest provisions apply only where the public official “make[s], participate[s] in making, or in any way attempts to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  (Section 87100.)  

A public official “makes a governmental decision,” when the official, among other things, votes on a matter.  (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in making a governmental decision,” when he or she, among others things, advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by conducting research or making any investigation that requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision, or by preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, that requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision.  (Regulation 18702.2.)  Using his official position to  influence a decision includes contacts, appearances before, or otherwise attempting to influence any member, officer, employee, or consultant of the agency.  Attempts to influence include, but are not limited to, appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.  (Regulation 18702.3(a).)   

C.  Economic interests. 
1.  Introduction.
The Act’s conflict-of-interest provisions apply only to conflicts arising from economic interests.  Section 87103 recognizes five kinds of economic interests from which conflicts of interest may arise: 

·
A business entity in which a public official has a direct or indirect investment
 of $1,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which a public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b).)

· Real property in which a public official has a direct or indirect interest of $1,000 or more.  (Section 87103(b); Regulation 18703.2.)

· Any source of income (or promised income) to the public official which aggregates to $250 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)

· Any source of gifts to the public official if the gifts aggregate to $300
 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e); Regulation 18703.4.)

· A public official also has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family.  (This is sometimes known as the “personal financial effects” rule.) (Section 87103; Regulation 18703.5.)

Presumably, the unified school district is not a disqualifying economic interest of yours.

2.  Your spouse as an economic interest.
Regulation 18705(c)(1) provides that a public official need not disqualify himself or herself from all decisions affecting his or her spouse’s income if:

   “(1)  The decision only affects the salary, per diem, or reimbursement for expenses the official or his or her spouse receives from a state or local government agency.  This subdivision does not apply to decisions to hire, fire, promote, demote, or 

discipline an official’s spouse, or to set a salary for an official’s spouse which is different from salaries paid to other employees of the spouse’s agency in the same job classification or position; . . .”

A public official’s income, for purposes of the Act, includes his or her community property interest in the income of his or her spouse.  (Section 82030(a).)  Generally, a public official’s community property interest in his or her spouse’s income would be considered income to the public official, and the public official would have an economic interest in the source of that income.  (Ibid.; Section 87103(c).)  However, salary and reimbursement for expenses from a state, local, or federal government agency are expressly excluded from the Act’s definition of income.  (Section 82030(b)(2).)  

Accordingly, the income your wife would receive as an employee of the unified school district does not make the district a source of income to you because of the “government salary” exception.  Thus, your community property interest of your wife’s income from the district does not, by itself, present a conflict of interest that would prohibit you from taking part in school board decisions that affect the district.  In short, we have long advised that the mere fact that a public official’s spouse is employed by the same agency (or a related agency) does not in and of itself present a conflict.  (See, e.g., Rowe Advice Letter, No. I-98-070; and Griffin Advice Letter, No. I-98-012.)


D.  Summary of advice.
Based upon this law, we advise that in and of itself the fact that you are a board member of the Redlands Unified School District and your wife wishes to work as a substitute teacher for the district, does not create a potentially disqualifying conflict of interest under the Act.  However, you would be prohibited from making, participating in making, or using your official position to influence decisions that will result in your spouse’s hiring, firing, demotion, discipline, or the setting of her salary to a level different from those paid to other employees in the same job classification or position.  

I would further advise that you may want to check with your district counsel to determine if there are any other laws that may be applicable to your facts.  Please note, that our advice is limited to the Act.  You may wish to contact the Attorney General’s Office with respect to other provisions of law, such as the law governing incompatible public offices and Government Code Section 1090.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.








Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Lynda Doherty

       
Political Reform Consultant, Legal Division

LM:LD:tls

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  Whether the financial consequences of a given governmental decision are reasonably foreseeable at the time the decision is made is highly situation-specific.  A financial effect need not be a certainty to be considered reasonably foreseeable; a substantial likelihood that it will occur suffices to meet the standard.  On the other hand, if an effect is only a mere possibility, it is not reasonably foreseeable.  (In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)


�  Section 87103 defines an ‘indirect investment’ or interest as any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official’s agents, spouse, and dependent children own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater.


�  The gift limit amount is adjusted biennially by the Commission to reflect changes in the Consumer Price Index.  As of January 1, 1999, the amount is $300.  (Section 87103(e); Regulation 18940.2.)





