                                                                    November 9, 2015
Council Member Barbara Kerr

City of Alameda

Office of the City Council

2263 Santa Clara Avenue, Room 320

Alameda, California  94501  

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-00-110
Dear Ms. Kerr:

This letter is in response to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION
May you accept a gift from your niece of passes for standby air travel given to her by the airline for which she works?

CONCLUSION
Because of the circumstances in which the passes were given to you, the passes will not be considered to be a gift to you and will not be subject to regulation under the Act.  Because your question also involves interpretation of article XII, section 7, of the California Constitution, we suggest you contact the Office of the Attorney General to find out about the applicability of this provision to your situation.
FACTS
You are an elected member of the Alameda City Council.  Your niece, an employee of Alaska Air Lines (“airline”), receives passes for standby travel from the airline as a benefit of her employment.  Your niece is free to distribute these passes to whomever she wishes and has offered you a pass so that you may fly to Seattle, Washington to visit her.

ANALYSIS
Under section 89503, elected officers of a local government agency are prohibited from accepting gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than $300. (Section 89503(a).)
  Elected officers are also required to report on an annual statement of economic interests gifts aggregating $50 or more in value from a single source in a calendar year. (Sections 87203 and 87207.)  As an elected member of a city council, you are subject to these provisions.  In addition, the disqualification provisions of the Act apply to you.  (Section 87103.)

Section 82028 of the Act defines “gift” as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”  Free passes from an airline would generally be considered a gift from the airline to the official, but in this situation we must look at who the actual source of the gift is.  If an entity offers a discount to a third party and, in fact, directs and controls the use of the discount to make a gift to a clearly identified public official, the entity is the source of the gift to the official.  (Regulation 18945(a)(1).)

In your situation, the airline does not know who will be the recipient of the passes because the choice is left to your niece’s discretion.  Therefore, the true source of the gift is your niece and not the airline.  Section 82028(b)(3) provides that the term “gift” does not include: “[g]ifts from an individual’s spouse, child, parent, grandparent, grandchild, brother, sister, parent‑in‑law, brother‑in‑law, sister‑in‑law, nephew, niece, aunt, uncle, or first cousin or the spouse of any such person; provided that a gift from any such person shall be considered a gift if the donor is acting as an agent or intermediary for any person not covered by this paragraph.”  (Emphasis added.)  Because of this exception, airline passes given by your niece to you do not constitute a gift under the Act and, therefore, will not be subject to regulation under the Act.

You ask in your letter whether or not accepting the gift of free airline transportation will violate other conflict of interest laws.  Article XII, section 7, of the California Constitution, states that “[a] transportation company may not grant free passes or discounts to anyone holding an office in this state; and the acceptance of a pass or discount by a public officer, other than a Public Utilities Commissioner, shall work a forfeiture of that office.”  Because interpretation of the California Constitution is outside the purview of the Act, you must contact the Office of the Attorney General to find out about the applicability of this provision to passes given to airline employees.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Adrianne Korchmaros

       
Political Reform Consultant

�  Government Code sections 81000�91015.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations, sections 18000�18995.   All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations.





 





 


�  The gift limit amount is adjusted each odd-numbered year by the Commission to reflect changes in the Consumer Price Index.  As of January 1, 1999, the amount is $300.  (Section 89503(f); Regulation 18940.2.)





