
June 9, 2000

Brandy S. Capik

2640 Plumbago Court

Rocklin, California 95677

Re:
Your Request for Advice

Our File No. I-00-113
Dear Ms. Capik:

You have requested advice concerning the gift limitations of the Political Reform Act.
  Because your questions are general in nature, we are treating your letter as a request for informal assistance.
  Please note that the Commission does not give advice regarding past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.

QUESTION
As a public official, would gifts offered from your father be reportable on your statement of economic interests and subject to the annual gift limit?

CONCLUSION
So long as the gifts are from your father, and not the union, they would be exempt from the definition of “gift” in Government Code Section 82028 and would therefore not be reportable nor subject to the annual gift limit.

FACTS
You are a designated employee of the California Assembly.  You and your minor children live with your father who is the president of a public employee union.  Your father has significant input into union decisions on the making of gifts to public officials.  In the past, your father has invited you, and on occasion, your children, to travel with him to union events where the union has paid for all, or a substantial part of the costs of the transportation, meals and lodging.  Your father has also offered you, and sometimes your children, tickets to various events.  In these situations, the tickets had been previously purchased by the union as part of its normal operations and not specifically for use by you or your children.

ANALYSIS
The Act requires that every public official must disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Section 81002(c).) Section 87207 provides that a public official must disclose the name and address of each source of a gift of $50 or more in value, the amount and the date on which the gift was received, and that the official must provide a general description of the business activity of the donor.  In addition, the disqualification provisions of the Act apply to public officials.  (Section 87103.)

The Act also provides gift limits with respect to public officials.  No designated employee of a state agency shall accept gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than $300.  (Section 89503.)  In the event the source is a lobbyist or lobbying firm, the limit is $10 in a calendar month.  (Section 86203.)

You have asked whether a gift from your father is subject to these provisions of the Act.  


In adopting the Act in 1974, the voters also adopted a series of express exemptions.  Section 82028 defines a "gift" as follows:

(a)  “‘Gift’ means, except as provided in subdivision (b), any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status. 

(b)  The term ‘gift’ does not include:

* * *

(3)  Gifts from an individual's spouse, child, parent, grandparent, grandchild, brother, sister, parent‑in‑law, brother‑in‑law, sister‑in‑law, nephew, niece, aunt, uncle, or first cousin or the spouse of any such person; provided that a gift from any such person shall be considered a gift if the donor is acting as an agent or intermediary for any person not covered by this paragraph.”  (Emphasis added.)

In addition, pursuant to Regulation 18945(a)(1), if a person makes a payment to a third party and in fact directs and controls the use of the payment to make a gift to one or more clearly identified officials, the person is the source of the gift to the official or officials.

You state in your letter that your father controls or has significant input into union decisions on the making of gifts to public officials.  You also stated that he has given you tickets to various events that have been purchased by the union as part of its normal operations and not specifically for use by you or your children.

The question presented is whether the union or your father would be making gifts to you.  We cannot evaluate whether a particular payment results in a gift to you.  Generally, gifts distributed to union members, including your father, as part of the union’s normal operations will not result in gifts to you when your father, in turn, gives you the gift in question.  However, because your father is able to control union decisions regarding gifts made to other public officials, you should seek additional written advice if you receive a gift that is provided only to public officials or are provided to members of the union and their families outside of the regular course of business.

If you have any questions regarding this letter, please contact me at (916) 322‑5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:  Trish Mayer

        Political Reform Consultant

�   Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, California Code of Regulations Section 18000, et seq.


�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





