July 27, 2000

Mike Jordan

Committee to Elect Mike Jordan

24205 Baxter Drive

Malibu, California  90265

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-00-119
Dear Mr. Jordan:

This letter is in response to your request for advice regarding provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your questions do not pertain to a particular governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS

1.  May your wife keep her current position as a second-grade teacher in the district should you be elected to the Santa Monica-Malibu Board of Education?

2.  Can your wife be able to be promoted if you are elected?

3.  To what extent may you participate in negotiations for new teachers’ contracts, and vote on them once negotiations are completed?
CONCLUSIONS

1.  The Act does not prohibit your wife from keeping her current position with the district should you be elected.

2.  Your wife may be promoted if you are elected to the board, as long as her salary is not different from salaries paid to other employees of the school district in the same job classification or position.

3.  If elected, you may participate in board decisions pertaining to negotiations for a new teacher’s contract within the limits explained below.

FACTS
You are a candidate for the Santa Monica-Malibu Board of Education (“board”) on the November 7, 2000, ballot.  You have already announced your candidacy, filed papers, and set up a bank account.  Your wife is a second-grade teacher in the district in which you are running for office.  You seek advice on potential conflict of interest situations relating to your wife’s employment with the district, should you be elected to the board. 

ANALYSIS
Section 87100 prohibits a public official from making, participating in making, or attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which he or she has a financial interest.  Section 87103 states that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on the official, a member of his or her immediate family, or on any of his or her economic interests.  To identify disqualifying conflicts of interest, the Commission has developed an eight step inquiry, set out in Regulation 18700(b).  We apply this inquiry to your circumstances.

1. Are you a Public Official?

A public official is any member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency, including, but not limited to, paid or unpaid members of boards or commissions with decisionmaking authority.  (Section 82048, Regulation 18701.)  If you win election to the board, you will be a public official for purposes of the Act.

2. Are you Making, Participating in Making, or Influencing a Governmental Decision?

The Act’s conflict of interest rules apply only when a public official makes, participates in making, or attempts to use his or her official position to influence a governmental decision. (Regulations 18702.1-18702.4.)  In your letter, you ask whether you would be able to vote on certain matters, and to what extent you might participate in negotiations for a new teachers’ contract — and vote on that contract once negotiations are completed.  If you are elected to the school board and you participate in these types of activities, you will be engaging in the kinds of activities covered by the Act’s conflict of interest provisions.  

3. What are your Economic Interests?

If the governmental decision at issue will have a reasonably foreseeable material financial effect on your economic interests, you may have a conflict of interest.  You must therefore identify your economic interests.  There are six kinds of economic interests from which conflicts may arise.  They are defined in Section 87103 and Regulations 18703-18703.5 to include:

· Any source of income to the public official which aggregates to $250 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c), Regulation 18703.3.)

· Any source of gifts to the public official if the gifts aggregate to $300
 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e), Regulation 18703.4.)

· A public official also has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family.  (The “personal financial effects” rule, Section 87103, Regulation 18703.5.)

Your questions focus on possible conflicts arising from your wife’s employment with the district.  As noted above, a public official has an economic interest in his or her own income, as well as the income of his or her immediate family (Section 87103; Regulation 18703.5), and in the source of that income (Section 87103(c); Regulation 18703.3.)   The Act, distinguishes the income from its source, so that a public official has a separate economic interest in each.  

Obviously, an employer is a source of income in the form of salary and benefits.  Your wife is employed by the district, you have a community property interest in her income  (Section 82030) and, ordinarily, in the source of her income.  However, where the employer is a local governmental agency, there is typically no economic interest because of the so-called “government salary exception.”  The Act’s definition of income expressly excludes “salary and reimbursement for expenses and per diem received from a ... local ... government agency....”  (Section 82030(b)(2).)   This exception also covers employment-related benefits, such as pensions.  (In re Moore (1977) 3 FPPC Ops. 33.)  Thus, unless you or your spouse receives income from the district which is not covered by the “governmental salary exception,” you will not have an economic interest in the district as a source of income.  

Notwithstanding the “governmental salary exception,” a conflict of interest may still exist in decisions on the hiring, firing, promotion, demotion or discipline of your spouse, or setting a salary for your spouse which is different from salaries paid to other employees in the same job classification or position.  (Regulation 18705(c)(1).)  Therefore, if elected to the board, you may participate in negotiations for a new teacher’s contract and vote on that contract once negotiations are complete, so long as the decision affects all employees in the same job classification in the same manner.  (Campbell Advice Letter, No. A‑94‑002.)

In summary, the fact that your wife works for the district on whose board you would serve does not, by itself, present a conflict of interest.  The Act does prohibit you from making, participating in the making, or using your official position to influence decisions which may result in the hiring, firing, promotion, demotion or discipline of your wife, or which would set a salary for her different from salaries paid to other employees in her job classification or position.  However, nothing in the Act prevents your wife from being promoted, so long as you do not make, participate in making, or use your official position to influence any such decision.

I am attaching a pamphlet entitled “Can I Vote” for your reference.  This pamphlet  discusses the additional steps in the conflict-of-interest analysis.  These steps do not apply to the  situation that you have inquired about but rather provide general guidelines.  I have also enclosed the fact sheet “Holding Two Positions” which discusses possible conflicts arising from a spouse’s employment on pages 5-6.

I would further advise that you may want to check with the district’s counsel to determine if there are any other laws that may be applicable to your situation, such as the law governing incompatible public offices and Government Code Section 1090.

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By: Lawrence T. Woodlock

       Senior Commission Counsel
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Enclosures

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)


�  The gift limit amount is adjusted biennially by the Commission to reflect changes in the Consumer Price Index.  As of January 1, 1999, the amount is $300.  (Section 87103(e), Regulation 18940.2.)





