July 20, 2000

Joan Merriam

510 Nevada Street

Auburn, California  95603-3707

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. I-00-142
Dear Ms. Merriam:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your request asks for general advice and does not relate to any particular governmental decision, and because you ask a hypothetical question, we treat it as a request for informal assistance only.

QUESTION
Does your salary from the Sierra Community College District create a potential conflict of interest that may disqualify you from participating in decisions as a member of the District’s Board of Trustees if you run for and are elected to the board?

CONCLUSION

The salary and benefits that you receive from the college would not require your disqualification from decisions that might affect the district.  Likewise, your employment would not disqualify you from decisions that affect your government salary, unless those decisions impacted your personal finances beyond your salary and benefits.

FACTS
You are a part-time instructor in the Sierra Community College District (“district”).  You are considering running for election to the district’s Board of Trustees (“board”).  If you were elected, you anticipate that the board would be faced with faculty issues that could impact you personally.  These might include issues related to faculty salary, faculty benefits, working conditions, or faculty contract issues.  You have asked whether the Act’s conflict provisions would prohibit you from participating in these types of decisions due to your position as a faculty member.

ANALYSIS
The Act’s conflict of interest rules prohibit public officials from making, participating in making, or in any way attempting to use their official positions to influence governmental decisions in which they have financial interests.  (Section 87100; Regulation 18700(b) describes in detail each step of the analysis that follows.)  The Act’s conflict-of-interest rules apply only to public officials.  If you became a member of the Sierra Community College District’s Board of Trustees, you would be a public official governed by these provisions.  (Section 82048; Regulations 18700(b)(1), 18701.)  

The prohibition of Section 87100 applies to specific conduct by public officials—making, participating in making, or using one’s official position to influence a governmental decision.  (Regulations 18702.1-18702.4.)  Your letter specifically asks whether you could make, participate in making or influence particular governmental decisions affecting the District’s faculty.  These activities are covered by the Act’s conflicts rules.  (Regulation 18700(b)(2).)

An official is prohibited from participating in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on (among other enumerated economic interests) any source of income aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more within a 12 month period.  (Section 87103(c).)  In other words, if the district is a source of income to you, then you will be prohibited from participating in decisions that materially affect the district, as defined by the Act.

In the everyday sense of the word, your teaching salary is certainly income, and therefore the district would seem to be a source of income to you.  However, for purposes of the Act, section 82030(b)(2) provides that “income” does not include “salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local or federal government agency.”  (See also Regulation 18705(c)(1).)  This exception also covers employment-related benefits, such as pensions.  (In re Moore (1977) 3 FPPC Ops. 33.)  By operation of the “government salary exception,” the salary and employment-related benefits you receive through your faculty position are not “income” within the meaning of the Act.  Therefore, the district is not a source of income to you, and, if you held a position on the board, you would not need to disqualify yourself from decisions that may affect the district, even if those decisions affected your government salary and employment-related benefits.

You have a second and distinct economic interest that may give rise to a conflict-of-interest as a boardmember.  An official also has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official’s personal finances which include the official’s personal expenses, income, assets, or liabilities.  (Section 87103; Regulation 18703.5.)  Therefore, if the board was faced with a decision that affected your personal finances, you would need to analyze whether the particular decision had a material effect on you, as defined by Commission regulations.

It is clear that the Board of Trustees could be faced with a number of decisions that may lead to a change in your government salary or employment-related benefits, which, in turn, also would have an impact on your personal finances.  These effects, when they are secondary to an effect on “government salary,” are not potentially disqualifying “personal financial effects.” 
  Regulation 18705(c) explicitly states that an official does not have to disqualify himself or herself from a governmental decision if the decision only affects the salary, per diem, or reimbursement for expenses the official or his or her spouse receives from a state or local government agency.  However, if a particular decision affects your personal finances beyond your salary and benefits, you would need to disqualify yourself from those decisions.  As an example, a decision related to dismissing you would affect your finances beyond a mere effect on your salary, and would therefore be disqualifying. 

Apart from potential effects on your salary and benefits, you have not disclosed any economic interest that could possibly be affected by faculty-related decisions that might be made by the Sierra Community College District Board of Trustees.  The salary and benefits that you receive from the college would not require your disqualification from decisions that might affect the district.  Likewise, your employment would not disqualify you from decisions that affect your government salary, unless those decisions impacted your personal finances beyond your salary and benefits.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at 

(916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Deborah Allison

       
Staff Counsel, Legal Division
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Enclosure

�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329, subd. (c)(3), copy enclosed.)  


�  Our advice is limited to the Act, and does not address other provisions of law that may apply such as the doctrine of “incompatible activities.” 





   


�  We have not always been consistent in advising whether the personal financial effects test could disqualify an official from participating in a decision where he or she would otherwise be allowed to participate under the “government salary exception.”  The Commission considered this inconsistency in its March 3, 2000 meeting when it superseded the Owen Advice Letter.  That letter applied the “personal financial effects” rule in a fashion that effectively swallowed up the “government salary exception.”  Specifically, the letter is superseded insofar as it states that effects on an official’s personal finances are potentially disqualifying even if the “effects” are increases or decreases to an official’s government salary.  More generally, the Owen Advice Letter is superseded to the extent that it sanctions application of the “personal financial effects” rule in a fashion that undermines the “government salary exception” to the Act’s definition of income.  








