August 7, 2000

Zev Yaroslavsky

Supervisor, Third District

Board of Supervisors, County of Los Angeles

500 West Temple Street

Los Angeles, California  90012

 Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-00-171
Dear Supervisor:

This letter is in response to your request for advice about the gift-limit provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION
You are remodeling your house.  May you stay at a friend’s house for four months without violating the annual gift limit?


CONCLUSION
The home hospitality exception applies for one month.  For the rest of your visit, you must provide consideration that is equal to or greater than the fair rental value of the lodging provided by your friend to avoid violating the gift limit.


FACTS
You and your wife are completing plans to remodel your home.  You are planning to vacate the premises during the construction.  Family friends have asked you to move in with them during the construction period, which should last three to four months.  This will be a one-time situation.


ANALYSIS
The Act imposes an annual gift limit of $300 on all elected officials.
  (Section 89503(a).)  In addition, on an annual statement, elected officials must disclose any person who is a source of a gift worth $50 or more.  (Section 87207(a)(1).)  Finally, sources of gifts worth $300 or more may be the basis for a conflict of interest in a governmental decision.  (Section 87103(e).)

The Act defines the term “gift” as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  (Section 82028(b).)  Many payments, however, are exempted from the definition of “gift.”  For example, a gift does not include home hospitality.  (Regulation 18942(a)(7).)  

Home hospitality includes food, beverages and occasional lodging provided by an individual in his or her home only when the individual or a member of the individual’s family is present.  (Regulation 18942(a)(7).)  The phrase “occasional lodging” is not defined in the Act.  When applying the exception, however, we have distinguished between infrequent friendly visits on one hand, and ongoing living arrangements on the other.  For example, we previously advised that the exception did not apply when a legislator stayed at a friend’s home two or three nights a week while the Legislature was in session.  (Hansen Advice Letter, No. A-90-424.)

You contemplate a visit that will last for four months.  Your friends have offered you and your spouse temporary living arrangements while you are remodeling your home.  We do not construe the home hospitality exception to exempt your entire visit.  For most people, the maximum length of a typical vacation is generally one month.  Therefore, we conclude that, under these facts, a one-month visit falls within the home hospitality exception.  Any lodging offered by the same individuals after that time will be considered a gift.  

To avoid exceeding the gift limit during the rest of your visit, you must provide equal consideration in exchange for the lodging provided.  (Section 82028(a).)  Here, equal consideration would be payment that is equal to or greater than the fair rental value of the lodging provided.  (Hansen Advice Letter, supra.)

If you have other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Julia Bilaver

       
Staff Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�  The Commission adjusts the gift limit every two years to reflect changes in the Consumer Price Index.  As of January 1, 1999, the amount is $300.  (Section 89503(f); Regulation 18940.2; see also Section 87103(e).)





