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August 17, 2000

Carl W. Boznanski

18905 Sunny Slope Court

Yorba Linda, California  92886-5400

Re:  Your Request for Advice

         Our File No. A-00-172
Dear Mr. Boznanski:

This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 

QUESTION
May you lawfully accept, solicit, or direct a contribution over $250 from a party or participant to a proceeding before the planning commission, within three months of the final decision on that proceeding, if you chose not to participate in that proceeding? 

CONCLUSION


No.  Section 84308 prohibits you from accepting, soliciting or directing such a contribution within three months of the final decision.  The statutory prohibition applies to any officer of the agency before which the proceeding is pending.  No exception is made for an officer who recuses himself from the proceeding.  

FACTS
You are an appointed planning commissioner for the city of Yorba Linda and have held that position for 21 years.  You are thinking of running in the upcoming November election for a seat on the city council.  You have not received contributions from anyone thus far, but you believe it is possible that parties or participants in ongoing planning commission proceedings may desire to contribute to your city council campaign in the coming months.
  

ANALYSIS
Section 84308(b) describes the duties of the public official (or “officer”) as follows:

“(b)  No officer of an agency shall accept, solicit, or direct a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250) from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest, as that term is used in Article 1 (commencing with Section 87100) of Chapter 7.  This prohibition shall apply regardless of whether the officer accepts, solicits, or directs the contribution for himself or herself, or on behalf of any other officer, or on behalf of any candidate for office or on behalf of any committee.”  

Similarly, Section 84308(d) describes the duties of parties or participants to a proceeding:

“No party, or his or her agent, to a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use pending before any agency and no participant, or his or her agent, in the proceeding shall make a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250) to any officer of that agency during the proceeding and for three months following the date a final decision is rendered by the agency in the proceeding.”

Your advice request presumes that the Yorba Linda planning commission is an “agency” within the meaning of Section 84308(a)(3), and that you are an “officer” of that agency, as defined in Section 84308(a)(4).  Your question, simply put, is whether such an officer can avoid the three-month post-decision contribution limit of Section 84308(b), so long as the contributions come from parties or participants in proceedings from which the officer had recused himself.

The statute makes it clear that the prohibitions of Sections 84308(b) and (c) extend to contributions from any party or participant to proceedings “pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered.”  Section 84308 expressly limits (to $250 or less) contributions to any officer of the agency before which the proceeding is pending.  From this language, we conclude that the limit on solicitation or receipt of contributions is not contingent on the active participation of the individual officer in the proceeding; it applies to any officer of an agency before which the proceeding is or was pending.

Section 84308 does permit an officer to accept, retain and direct a contribution over $250 by “recusing” himself, but only in one circumstance.  If a contribution in excess of $250 was made and received before either officer or contributor knew, or had reason to know, that the contributor was a party or participant to a proceeding before the officer’s agency, the officer is disqualified from any role in the proceeding, unless the officer timely returns the contribution.  (Section 84308(b).) 

Because the statute makes no similar exception for recusal in anticipation of contributions made or solicited in the future, and because the limit on contributions is plainly not confined to officers who take part in particular proceedings, we must advise that you may not recuse yourself from proceedings before your agency in the expectation that you may lawfully solicit, accept or direct contributions in excess of $250 within three months of the agency’s final decision.  

If you have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

       
Senior Commission Counsel
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�  Government Code sections 81000 - 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18996, of the California Code of Regulations. 


�   “Party,” “participant,” “proceeding,” “officer,” and “contribution” are used as defined by Section 84308(a).





