



          December 12, 2000

Steven L. Dorsey, Special Counsel

L.A. Care Health Plan

Richards, Watson & Gershon

333 South Hope Street, 38th Floor

Los Angeles, CA 90071-1469

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I–00-176

Dear Mr. Dorsey:


This letter is in response to your request on behalf of Carrie Broadus for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (“the Act”).
  Since you do not seek advice regarding a specific governmental decision, we can provide you only informal assistance.
  Please note that this letter should not be construed as advice concerning any conduct that may have already taken place. Moreover, this advice is limited to the facts presented. The Commission does not act as the finder of facts with regard to advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION

Will the County of Los Angeles be a source of income to Ms. Broadus if it issues checks directly to her in payment for consulting services rendered to community outreach organizations funded by County grants, when the County pays Ms. Broadus from funds allocated to these organizations, but not yet transferred to their accounts?

CONCLUSION


If Ms. Broadus is hired without County input on the hiring decision, and performs without direction or control by the County under a contract to which the County is not a party, monies paid to her by the County (for administrative convenience) on behalf of its grantees will not make the County a “source of income” to her.

                                                                 FACTS

LA Care Health Plan is a “local initiative” operated by a commission created by the County of Los Angeles under Welfare and Institutions Code Sections 14087.96 et seq.  Ms. Broadus is a member of LA Care’s board of directors.  LA Care was created to arrange for the provision of managed care medical services for eligible Medi-Cal beneficiaries. 


The County of Los Angeles provided a grant to a non-governmental entity known as the Oasis Clinic, to enable the Clinic to retain a consultant for the 2nd Supervisorial District’s HIV/AIDS Community Coalition.  The Coalition is an unincorporated association consisting of some 35 community-based organizations.  The consultant was to assist the Coalition in obtaining federal grant funds to provide HIV prevention services.  


The Coalition assigned one of its members, J.D. Abernathy Community Outreach, to serve as the lead in implementing the County grant, and the Coalition at some point authorized Abernathy to select Ms. Broadus as the Coalition’s consultant.  Neither the County nor its employees had any role in the selection of Ms. Broadus, who rendered her services to the Coalition under the direction and control of Abernathy.


Pursuant to a request by the Oasis Clinic, the County paid Ms. Broadus directly for her consulting services, rather than transferring County funds to Oasis for ultimate disbursement by Oasis.  Oasis requested that the County pay Ms. Broadus directly because Oasis lacked the accounting resources to assure timely payment.  


The circumstances recounted above are likely to recur.  Ms. Broadus anticipates that she will provide similar services to other non-profit organizations receiving funds from the County.  Due to the small size of many of these organizations and their lack of accounting staff, the County may again issue checks to Ms. Broadus for consulting services she provides to these organizations.    

ANALYSIS


Your question implicates the Act’s conflict of interest provisions, which begin at Section 87100 by stating the fundamental rule:

“No public official at any level of state or local government shall make, participate in making, or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  


As a boardmember of L.A. Care, Ms. Broadus is a public official within the meaning of Section 87100.
  Her question, whether or not Los Angeles County might become a “source of income” to her, addresses her potentially disqualifying “financial interest” in decisions involving the County.  “Financial interests” that may give rise to a conflict of interest are defined at Section 87103(c) to include:

 
“Any source of income, other than gifts…aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.” 


To determine whether the County may be a “source of income” to Ms. Broadus, we first look to the Act’s definition of “income,” given at Section 82030.  “Income” is there defined, in pertinent part, as follows:

“(a) ‘Income’ means, except as provided in subdivision (b), a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, …”

This broad definition begins from a premise that, subject to exceptions stated in subdivision (b), any payment of money, goods, or services, is “income.”  Thus, as a general rule, any person or organization that has made any payment to a public official in the past 12 months is a source of income to that official for the purposes of subdivision (c) of Section 87103.  Regulation 18703.3(a) succinctly states:  “A public official has an economic interest in any person from whom he/she has received income aggregating two hundred fifty dollars…” (emphasis added).  

Notwithstanding the apparent clarity of statute and regulation, there are cases where it is not obvious whether a person may properly be identified as a “source” of income to a public official.  This is particularly true in transactions involving more than two parties, when there may be relationships other than that of payor and payee. 

In some of these cases, we have treated two or more persons as sources of a single payment.  You may recall that we advised you in 1987 that a personnel services agency, Adia, as well as its customer, were sources of income to a public official assigned by Adia to work for the customer.  The customer paid Adia and Adia paid the official.  (Dorsey Advice Letter, No. A-87-176.)  Conversely, we generally advise that a contractor is the sole source of income to subcontractors, even though subcontractors are normally paid from funds collected from the contractor’s client.  (See, e.g. Sauer Advice Letter, No. A-95-373.)

The outcome in these cases turns on the relationship prevailing among the parties.  The “source of income” is identified as the person selecting the public official to perform paid services, and/or the person directing and controlling performance.  In the case you presented in 1987, Adia and its client each controlled part of the official’s employment, while in the subcontractor cases, the client typically has no control over the contractor’s choice of a subcontractor, and does not direct or control the subcontractor’s performance.

Every source of income has its own source of income and, since the Act does not define “source” (as it defines “income”), it has been necessary to impose some limiting principle on the term “source of income,” to prevent its expansion beyond reasonable boundaries.  The purposes of the Act are usually well served by limitation of the term to parties bound under an agreement that provides for the official’s payments.  We conclude that this approach is suitable here.  Thus, if a community organization decides to commit its County grant funds to retain Ms. Broadus as its consultant, without input from the County, directing and controlling her performance under a contract to which the County is not a party, the organization for which she works will be a source of income to her, if she is earns $250 or more for her work.  The County would not be a “source of income” under these facts.  If the organization that hired and directs Ms. Broadus requests that the County disburse grant funds directly to Ms. Broadus, the payment (made on behalf of the organization) does not alter the relation among the parties.    


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







Assistant General Counsel







By:  
Lawrence T. Woodlock








Senior Commission Counsel
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� Government Code Sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c).)  


�   “Public official” means every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  (Section 82048.)  L.A. Care, a “local initiative” established under Welfare and Institutions Code Sections 14087.96 et seq., is a local government agency.


�   The statutory threshold defining a “source of income” will increase effective January 1, 2001 from $250 to $500 in a 12-month period.





