




September 6, 2000

Michael J. Garcia, Deputy City Attorney

City of Burbank

Office of the City Attorney

P.O. Box 6459

Burbank, CA 91510-6459

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-00-198

Dear Mr. Garcia:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the City of Burbank regarding the provisions of the Political Reform Act (“the Act).

QUESTIONS


1.  Can a city place more restrictive limits than the FPPC on the number of types of committees, e.g., by prohibiting “major donor committees” even if the FPPC recognizes such a committee?


2.  Can the City create a definition for an “independent committee” that is less restrictive than the FPPC’s definition of “independent expenditure committee?”  The second issue arises from Burbank’s current ordinance, which defines and permits “independent committees” to receive contributions and make independent expenditures, whereas the FPPC does not appear to allow independent expenditure committees to receive contributions.  Is there an impermissible conflict between Burbank’s definition and the FPPC definition?

Conclusions

1.  State law requires reporting by individuals and entities that give over $10,000 per year to California candidates or measures.  These individuals and entities are defined in section 82013(c) of the Act as major donor committees.  The Act permits local jurisdictions to enact additional requirements on persons if the requirements do not prevent the person from complying with the requirements of the Act.  For example, the City of Burbank may enact contribution limits for city elections, as it has, but it may not eliminate major donor committees or the reporting required by major donors under the Act.


2.  Under state law, the term “recipient committee” as defined in section 82013(a), applies to political committees that receive contributions and make expenditures for political purposes.  A recipient committee may make both direct expenditures for a candidate or measure campaign, or may make independent expenditures on behalf of a candidate or measure.  The term “independent expenditure committee” as defined in section 82013(b) of the Act is designed to obtain reporting from individuals and entities that do not receive contributions from others, but use their own funds to make independent expenditures supporting candidates or measures.  The City of Burbank’s definition of “independent committee” encompasses both committees that receive contributions from others to make independent expenditures (recipient committees under state law), and individuals or entities that use their own funds to make independent expenditures (independent expenditure committees under state law).  

Reviewing the Burbank ordinance, it does not appear that there is an impermissible conflict between Burbank’s definition of “independent committee” and the Act’s definition.  However, it will be important that the local elections clerk, and the “independent committees” know whether to report their campaign activity on Form 460 for recipient committees or Form 461 for independent expenditure committees, as discussed below.   

Facts


The City of Burbank’s Campaign Finance Reform Committee, a committee appointed by the City Council, is currently reviewing the City’s municipal code pertaining to campaign finance regulations.  The current code requirements were set forth in ordinances passed by the City Council in 1996 and 1998.  The committee has requested information pertaining to the Fair Political Practice Commission’s interpretation of the Political Reform Act and FPPC regulations and the authority of cities to draft ordinances that conflict with state law.  Specifically, the committee has requested answers to the two questions posed above.  

Analysis

State law governing campaign finances provides some deference to local governments to regulate within the subject matter of the Act.  Section 81013 of the Act provides:  

   “Nothing in this title prevents the Legislature or any other state or local agency from imposing additional requirements on any person if the requirements do not prevent the person from complying with this title.  If any act of the Legislature conflicts with the provisions of this title, this title shall prevail.”


In the specific context of filing obligations, section 81009.5 of the Act allows local governments to enact ordinances with additional or different filing requirements as long as the requirements only apply to candidates or committees in the jurisdiction, and the additional or different filing requirements do not prevent compliance with the Act.  


The City of Burbank Campaign Reform Act defines the terms “committee” and “independent committee” as follows:

   “ ‘Committee’ means any person or combination of persons who directly or indirectly receives contributions or makes expenditures or contributions of $1000 or more for the purpose of influencing or attempting to influence the action of voters for or against the election of one or more candidates.  ‘Committee’ includes both controlled committees and independent committees. 

* * *

   ‘Independent Committee’ means any committee which receives contributions or makes expenditures in support or opposition to any candidate which is neither controlled by a candidate nor coordinates its expenditures with the expenditures of a candidate or a committee controlled by a candidate.”  (Burbank Municipal Code Sec. 11-2502.)  


The Political Reform Act defines the term “committee” in section 82013 as follows:  

   “ ‘Committee’ means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:

   (a)  [Recipient Committees]  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.  

   (b)  [Independent Expenditure Comittees]  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or

   (c)  [Major Donors]  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.  

   A person or combination or persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.”  (Section 82013.)  


Subdivisions (b) and (c) of the Act’s definition of “committee” do not apply to what we typically think of as a committee (i.e., a group of persons), they generally apply to individuals or entities such as businesses.  Subdivision (a) applies to recipient committees, those committees that raise funds totaling $1,000 or more in a calendar year to support or oppose candidates or measures.  Under state law, recipient committees may make direct expenditures on candidate or measure campaigns, and may also make independent expenditures for candidates or measures.  Thus, the Act’s definition of recipient committee in section 82013(a) would include those “independent committees,” as defined by the Burbank ordinance that raise funds to make independent expenditures.  These committees must file Form 460 to report their campaign receipts and expenditures.  

The Act’s definition in subdivision (b) applies to individuals and entities that do not raise funds from contributors, but use their own funds to make independent expenditures totaling $1,000 or more in a calendar year supporting or opposing candidates or measures.  These individuals or entities file Form 461 to report their independent expenditures.  This category and reporting requirements applies to “independent committees” as defined by the Burbank ordinance that do not raise funds from others, but use their own funds to make independent expenditures.  

In answer to your second question, concerning Burbank’s definition of “independent committees,” this definition does not impermissibly conflict with the Act.  It is apparent that the rationale for the definition is to enable Burbank to limit contributions to “independent committees” to $250 per contribution.  (Burbank Municipal Ordinance Sec. 11-2507(b).)
  However, Burbank’s definitions of committees that differ from those in state law may cause some confusion with respect to filing obligations.  The local elections clerk must carefully explain to “independent committees” as defined by the Burbank ordinance, that those that raise funds from contributors to make independent expenditures must file the Form 460 and abide by the reporting obligations of a recipient committee under state law; and those individuals or entities that do not raise funds from others, but use their own funds to make independent expenditures must file the Form 461 and abide by the reporting obligations of an independent expenditure committee under state law.  


Subdivision(c) of the Act’s definition of “committee” applies to major donors.  The Act requires disclosure from individuals or entities that contribute $10,000 or more to California candidates or measures in a calendar year.  As discussed above, section 81013 of the Act permits local jurisdictions to enact additional requirements on persons if the requirements do not prevent the person from complying with the requirements of the Act.  For example, the City of Burbank may enact contribution limits for city elections, as it has at $250 per contributor,
 but it may not eliminate major donor committees or the reporting required by major donors under the Act.  Because Burbank has enacted a contribution limit of $250 per election, it is not likely that you will have many persons required to file as major donors in the City.  However, as contributions to ballot measure committees may not be limited under Citizens Against Rent Control v. Berkeley (1981) 454 U.S. 290, it is possible that Burbank could have major donors to such measures who are required to file.  The City of Burbank, therefore, may not eliminate major donor committees or the reporting required by major donors under the Act.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







Assistant General Counsel







By:  
Hyla P. Wagner








Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  Because you have requested general guidance about the Act’s campaign provisions, we are providing you with informal assistance indicated by the file number prefix “I.”  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)	


� Our advice is necessarily limited to whether provisions of the Burbank statute conflict with state law.  We are not advising on the constitutionality of Burbank’s provision limiting contributions to independent committees.  





� Burbank Municipal Ordinance Sec. 11-2507.  





