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October 23, 2000

John E. Brown, City Attorney

City of Ontario

Best Best & Krieger, LLP

P.O. Box 1028

Riverside, CA 92502-1028 

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-00-211

Dear Mr. Brown:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (“the Act).

QUESTIONS


Should a Planning Commission member with a disqualifying conflict of interest in a particular decision before the Planning Commission disclose that conflict during staff briefings that are held one week before the meeting where the decision will be made?  If so, should the Planning Commission member disclose the conflict again at the Planning Commission meeting the following week?


During the briefings, should a Planning Commission member with a disqualifying conflict of interest in a particular matter leave the room where the briefings are held when the remaining Commission members discuss that matter?


Does a Planning Commission member with a disqualifying conflict of interest in a particular decision before the Planning Commission who may have disclosed that conflict during the briefing have an affirmative obligation to disclose the conflict in writing, or otherwise, at the subsequent Planning Commission meeting if he or she plans to be absent from the Planning Commission meeting at which the matter is to be decided?

CONCLUSIONS

While a Planning Commission member with a disqualifying conflict of interest in a particular decision must abstain from participating in or influencing the decision at staff briefings, he or she is not required to disclose the conflict during staff briefings, unless decisions are “made” at the briefings.

Nothing in the Act prohibits a Planning Commission member with a disqualifying conflict of interest in a particular matter from remaining in the room where the briefings are held when the remaining Commission members discuss that matter. 


Lastly, if a Planning Commissioner discloses his or her conflict as part of the agency’s “official record” during the briefing, he or she is not required to attend the Planning Commission meeting to disclose the conflict for a second time.  However, if there is no official record made at the briefings, the official must disclose the financial interest either on the public record at the Planning Commission meeting or in writing as provided in the regulations.
 

FACTS


The City of Ontario Planning Commission holds one meeting per month on the last Tuesday of each month.  Additionally, the Planning Commission meets on the Wednesday before the monthly meeting for a briefing from staff on projects to be discussed at the upcoming meeting.  The agenda for each briefing is the same as the agenda for the meeting scheduled for the following Tuesday.  The City provides public notice of these briefings and invites the public to participate in the discussions.  However, no minutes are taken at the briefings.


During the briefings, the Planning Commission members may ask questions of the staff regarding the items on the agenda, but they do not take action on any item.  The Planning Commission only takes action on items at the Planning Commission meetings.  The briefings are conducted in a small conference room at City Hall. 

ANALYSIS


Section 87100 of the Act states that:


“No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”


Commission regulations provide guidance to public officials in determining whether they are “making,” “participating in making,” or “influencing” a governmental decision.  Regulation 18702.1 states, in part:


“(a)  A public official ‘makes a governmental decision,’ … when the official, acting within the authority of his or her office or position:


(1)  Votes on a matter;


(2)  Appoints a person;


(3)  Obligates or commits his or her agency to any course of action;

  
(4)  Enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency;


(5)  Determines not to act … unless such determination is made because of his or her financial interest. …” 

An official “participates in making” a governmental decision when, acting within the authority of his or her position, the official negotiates, advises or makes recommendations, conducts research or investigations, or prepares and presents any report, analysis or opinion, orally, or in writing, to influence the governmental decision.  (Regulation 18702.2.)  An official “influences” a governmental decision which is before the official’s agency if he or she “for the purpose of influencing the decision … contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer employee or consultant of the agency.”  (Regulation 18702.3.)


You indicate that the Planning Commission does not take any action at the briefings that are held one week before the regular meetings.  In other words, you indicate that commissioners do not “make” governmental decisions at these meetings because they do not vote, make appointments, commit the agency to a course of action, or enter into any contractual agreements.  However, it is likely that the commissioners participate in or influence decisions during the briefing sessions.  

The Act prohibits commissioners who believe that they have a disqualifying conflict of interest from participating in or influencing decisions during the briefing sessions.  However, it does not require disclosure when an official abstains from participating in or influencing governmental decisions at these sessions.  The disclosure requirements of 18702.1 apply only when an official abstains from “making” a governmental decision and you indicate that no decisions are made at the briefings. Therefore, a Planning Commission member with a disqualifying conflict of interest in a particular decision before the Planning Commission is not required to disclose that conflict during staff briefings, unless decisions are “made” at the briefings.

You next ask whether a Planning Commission member with a disqualifying conflict of interest in a particular matter must leave the room where the briefings are held when the remaining commission members discuss that matter.  The Commission has consistently said that a disqualified official’s presence at an open meeting is not precluded.  (See e.g. Winters Advice Letter, No. A-94-374.)
 


Lastly, you ask whether a Planning Commissioner who has disclosed his or her conflict during the briefing must again disclose the conflict in writing, or otherwise, at the subsequent Planning Commission meeting if he or she plans to be absent from the Planning Commission meeting at which the matter is to be decided.


Regulation 18702.1(a)(5) provides that when an official abstains from making a governmental decision because of a disqualifying financial interest, “the official’s determination must be accompanied by disclosure of the financial interest, made part of the agency’s official record, or made in writing to the official’s supervisor as provided in 2 Cal. Code of Regulations section 18730(b)(10), to the appointing power, or to any other person specified in a Conflict of Interest Code adopted pursuant to Government Code section 87300.”  (Emphasis added.)  Therefore, the regulation contemplates that the official may disclose the financial interest either on the agency’s official record, or in writing to one of the categories of persons listed above.  While an official is not required to disclose his or her interest at the briefings because no governmental decisions are made, he or she could choose to make the disclosure at this time.  You indicate that no minutes are taken at the briefings.  However, you do not indicate whether some other public record is created at the briefings that might satisfy the requirement.  If no public record is created, the official may disclose the conflict in writing as set forth above.  So long as this disclosure requirement is met in one of the two ways, we see nothing in the Act that would compel an official to attend a Planning Commission meeting that he or she would otherwise choose not to attend.
   


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







Assistant General Counsel







By:  
Deborah Allison








Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	


�   The Commission has advised that a disqualified official may not attend closed sessions when the governmental decision that creates the conflict is discussed, and an official is prohibited from obtaining closed session materials regarding a matter in which the official has a conflict.  (Brauer Advice Letter,


No. I-95-229.)





�      At its October 6, 2000 meeting, the Commission tentatively approved amendments to Regulation 18702.1 that would, among other things, make the disclosure requirement permissive instead of mandatory.  The Commission will consider final language at its November meeting.  Final language is expected to be adopted in December 2000, as part of the Commission’s year-long project to revisit and revise the conflict of interest regulations.





