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October 3, 2000

Richard M. Murphy

10330 Friars Road, Suite 115

San Diego, California 92120

Re:
Your Request for Advice

Our File No. I-00-217
Dear Mr. Murphy:

You have requested advice concerning the reporting provisions of the Political Reform Act.
  Because your question relates to past conduct, we are treating your letter as a request for informal assistance.
 (Regulation 18329(c)(4)(A).)

QUESTION
You have asked whether an amendment to your 1998 statement of economic interests (Form 700) is needed to disclose tickets to a baseball game given to you, your wife, and your two adult children by the San Diego Padres Baseball Club. 

CONCLUSION

So long as you exercised no discretion or control over the tickets used by your wife and children, they are deemed gifts to members of your immediate family, and thus not reportable on 

your Form 700.  Assuming you received no other gifts from the San Diego Padres Baseball Club during the calendar year 1998, your ticket, because its value was $40, was also not reportable on your Form 700.

FACTS
You are a Superior Court Judge who has been on an unpaid leave of absence from the bench since April 1999 to run for Mayor of San Diego.  During the summer of 1998, the San Diego Padres Baseball Club gave you, your wife, and your two adult children four tickets to a baseball game.  Your wife and children personally picked up their tickets at a will call window immediately prior to the game.  You did not report the tickets as gifts on your Form 700. 

ANALYSIS


At the time the gift of a ticket to the San Diego Padres game was made to you, you were a Superior Court Judge.  As a Superior Court Judge, you were an elected officer, as that term is defined in section 82020.  Elected officers are required to report on their annual statement of economic interests (Form 700) gifts aggregating $50 or more in value from a single source in a calendar year.  (Sections 87203 and 87207.)


Section 82028(a) defines what constitutes a gift under the Act.  This section defines a gift as:


“…any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”


Assuming the tickets were gifts, the next question to be answered is whether all of the tickets were gifts to you, or only the ticket that you personally used.  Regulation 18944 sets forth a test for determining whether a gift to a family member is in fact a gift to the official.  Under the regulation, a gift given directly to an official’s family member is not a gift to the official unless it is used or disposed of by the official.  (Regulation 18944(a).)  Furthermore, a gift given to the 

official for a family member is not a gift to the official unless the official exercises discretion and control over the gift’s use.  (Regulation 18944(c).)  So long as you had no discretion or control over who received the tickets used by your wife and children, the tickets are deemed gifts to members of your immediate family and not to you. 


Please be advised that the provisions of the Act which limit gifts do not pertain to judges.  However, section 170.9 of the Code of Civil Procedure prohibits judges from accepting gifts from any single source in a calendar year in excess of a specified amount.  The Commission on Judicial Performance enforces section 170.9 of the Code of Civil Procedure.  The Fair Political Practices Commission has no authority to interpret or enforce the Code of Civil Procedure.
 

If you have any questions regarding this letter, please contact me at (866) 275-3772.

Sincerely,

Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:  Trish Mayer

        Political Reform Consultant

�   Government Code Sections 81000-91015.  Commission regulations appear at Title 2, California Code of Regulations Section 18000, et seq.


�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)





