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May 25, 2001

James Gilford

5 Elmwood Drive

San Ramon, CA 94583

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I–00–232 

Dear Mr. Gilford:


This letter is in response to your request for advice regarding provisions of the Political Reform Act (“the Act”).
  Because your questions are general in nature and do not reference a particular governmental decision, we are providing you with informal assistance.
  Our assistance is limited to provisions of the Act and does not address areas of the law outside the Act, such as Government Code Section 1090 or the doctrine of incompatible activities.  Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place. (Regulation 18329, subdivisions (b)(8)(A) and (c)(4)(A).)

QUESTIONS

1
While you are employed as the assistant deputy director for the Alameda County Community Development Agency, Redevelopment Division, does the Act prohibit you from performing consulting services, teaching classes, and participating in seminars for compensation?  

2. If you are not prohibited from performing consulting services, teaching classes, and participating in seminars for compensation, how will the compensation be disclosed on your Form 700, Statement of Economic Interests?

3.
May the California Manufactured Housing Institute pay for your transportation, meals and lodging related to out-of-town seminars?  

CONCLUSIONS

1. If an exception applies to the Act’s honorarium ban, you may receive earned income for consulting services, teaching classes, or participating in seminars. Sources of income from extra-governmental employment may also be economic interests creating conflicts of interest in certain governmental decisions, depending on the specific circumstances.  There may also be other bodies of law restricting such activities, such as Government Code Section 1090, which bars public officials from entering into certain contractual relationships with governmental entities, and the law of incompatible activities. 

2. Any compensation you may receive for non-governmental employment must be disclosed on your Form 700, Statement of Economic Interests, if the aggregate income from any one source is $500 or more per 12-month period.

3. The California Manufactured Housing Institute may be able to pay for your transportation, meals and lodging related to out-of-town seminars. Such payments are usually reportable gifts.

FACTS


You are the assistant deputy director of the Alameda County Community Development Agency, Redevelopment Division.  You develop, implement and manage residential, commercial and public improvement redevelopment programs and projects and the programs and projects of other departments in the Community Development Agency and/or other agencies in Alameda County.  You participate in the overall management of the Redevelopment Division, and have responsibility for budget development and allocation, staffing, consultant and contractor RFPs, contracts, payments, policy and program development.  You play a role in the Redevelopment Division’s decisionmaking processes in these areas.  


You have participated on the State of California, Department of Housing and Community Development, Manufactured Housing Task Force, where you have contributed to the development and circulation of an informational and educational videotape and have spoken at several training seminars for the California Manufactured Housing Institute (CMHI). 


In addition to your employment with Alameda County, you have various opportunities to perform consulting services, to teach classes and to participate in seminars.  You believe that you could offer compensated consulting services in construction management, construction technology, real estate development and program development.  You also believe that you might be offered fees and/or compensation for travel expenses when you appear at speaking engagements and seminars. 

ANALYSIS

1.  Non-Governmental Employment

Nothing in the Act or its conflict-of-interest rules prevents a public official from holding a second position, whether it be in public or private employment.  In principle, then, there is no barrier under the Act to the non-governmental employment you describe.  There may be occasions, however, when your activities are limited by conflict-of-interest rules.  The Act’s conflict-of-interest provisions provide that:

“No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.” (Section 87100.)

Section 87103 provides that a public official has a “financial interest” in a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, a member of his or her immediate family, or on any of the economic interests described as follows:

· A public official has an economic interest in a business entity in which he or she has a direct or indirect investment
 of $2,000 or more (Section 87103(a); Regulation 18703.1(a)); or in which he or she is a director, officer, partner, trustee, employee, or     holds any position of management (Section 87103(d); Regulation 18703.1(b));          

· A public official has an economic interest in real property in which he or she has a direct or indirect interest of $2,000 or more (Section 87103(b); Regulation 18703.2); 

· A public official has an economic interest in any source of income, including promised income, which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(c); Regulation 18703.3); 

· A public official has an economic interest in any source of gifts to him or her if the gifts aggregate to $320 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(e); Regulation 18703.4); 

· A public official has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family-this is known as the “personal financial effects” rule (Section 87103; Regulation 18703.5).

If you are called on to make or participate in making, or if you will influence any governmental decision in which you have a financial interest by reason of your outside employment, we suggest that you contact the FPPC for guidance tailored to the specific circumstances of the decision before you.  We are including with this letter fact sheets entitled “Can I Vote? Conflict of Interest Overview,” and “Holding Two Positions,” which we hope will assist you in understanding your obligations in this area.

Finally, because the FPPC is authorized only to render advice on public officials’ obligations under the Political Reform Act, we have construed your question to refer only to the provisions of that Act.  However, there may well be other bodies of law bearing on your larger concern.  These include Government Code Section 1090, which bars public officials from entering into certain contractual relationships with governmental entities, and the law of “incompatible offices or activities.”  We urge you to contact your agency’s legal counsel, or the Attorney General’s office, for advice on these areas.
2.  Honorarium Ban May Limit Non-Government Activities  

Section 89502(c) of the Government Code provides that no designated employee of a state or local government agency shall accept an honorarium from any source if the employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests.
  An honorarium is defined as any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.  (Section 89501(a).)   As a designated employee of a local government agency, the honorarium ban applies to you with respect to persons whose income or gifts you are required to report.


However, the compensation you might receive for consulting services, teaching services, or speaking engagements does not meet the definition of “honorarium” if the compensation is earned income, which you would report as such on your Statement of Economic Interests, Form 700.
 

Section 89501(b) provides that the term “honoraria” does not include earned income for personal services provided in connection with a bona fide business, trade or profession.  Earned income differs from an honorarium because a payment characterized as “earned income” is based on the market value of services rendered, while an honorarium reflects values associated with the status of the speaker.  

Regulation 18932.1 (copy enclosed) lists the criteria that must be satisfied in order to qualify for the “bona fide business, trade, or profession” exception to the honorarium ban.  Regulation 18932.2 (copy also enclosed) applies to teaching.  The exception of Regulation 18932.1 does not apply if the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  We also include for your information our fact sheet entitled “Limitations and Restrictions on Gifts, Honoraria, Travel and Loans,” which explains in further detail the distinctions between “earned income” and “honoraria.”  If, after consulting these materials, you have a question about whether your activities fit under one of these exceptions, we would be happy to advise you further. 


3.  Reimbursement for Travel and Expenses  

Section 89506(d)(3) permits a public official to accept payment of travel expenses reasonably connected with a “bona fide business, trade, or profession” which satisfy the criteria for federal income tax deductions for business expenses specified in Sections 162 and 274 of the Internal Revenue Code.  Such payments are not honoraria unless “the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.”  (Regulation 18950.1(e).)  Payments for travel which do not fit within the exceptions outlined in Section 89506 are generally considered gifts subject to the gift limits in Section 89503.  (Section 89506(b).)  Permissible reimbursement of travel expenses is explained in the fact sheet “Limitations and Restrictions on Gifts, Honoraria, Travel and Loans,” included with this letter. 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel







By:  
Kelly L. Winsor








Legal Analyst
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Enclosures:
Regulations:
18329, 18932.1 and 18932.2



Fact Sheets:
Holding Two Positions;





Can I Vote?  Conflicts of Interest Overview;





Limitations and Restrictions on Gifts,





Honoraria, Travel and Loans
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code section 83114; Regulation 18329(c)(3), a copy of which is enclosed.)


� An indirect investment or interest means any investment or interest owned by the spouse of an official or by a member of the official’s immediate family, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official’s immediate family, or their agents own directly, indirectly, or beneficially a 10-percent interest or greater. (Section 87103.) “Immediate family” is defined at Section 82029 as an official’s spouse and dependent children.








� Designated employees should consult the “disclosure category” portion of their agency’s conflict of interest code to determine if a particular source of income or gifts must be disclosed.  If your agency’s conflict of interest code requires you to disclose income and gifts only from specified sources, gifts from sources that are not required to be disclosed are not subject to the $320 gift limit.


�  Income received from a state or local government agency is exempt from the Act’s definition of “income” (Section 82030(b)(2) and Regulation 18232), and need not be reported on your Form 700. 





