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November 17, 2000

Gary Capolino

Automated Accounting

12625 Frederick Street, Suite 15255

Moreno Valley, CA 92553

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A–00-240

Dear Mr. Capolino:


This letter is in response to your request for advice regarding your duties under the campaign reporting provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


As a former treasurer for a candidate controlled committee, are you required to keep the campaign records that you accumulated while you served as the treasurer?

CONCLUSION


Under the Act, you no longer have a duty to retain the campaign records.

ANALYSIS


To comply with the campaign disclosure laws in the Act, candidates, treasurers and elected officers must have on hand detailed records and original receipts that are necessary to prepare campaign statements.  (Section 84104; Regulation 18401, copies enclosed.)  After the election, the Act requires such persons to hold on to those records for a certain number of years.  Specifically, Section 84104 provides that “[t]he detailed accounts, records, bills and receipts that are maintained shall be retained by the filer for a period specified by the Commission.”  

In most cases, a filer must keep campaign records for four years after filing the relevant campaign statement.  (Reg. 18401(b)(2).)  However, elected state officers serving four-year terms must retain their campaign records for five years for those statements filed during their first year in office of that term.  (Ibid.)

You would like to know whether you must retain the campaign records of a candidate for which you previously served as a treasurer.  The duty to retain records applies to “filers.”  (Section 84104.)  The Act defines a “filer” as the person who is required to file any statement or report under the Act.  (Section 82026.)  When a treasurer for a candidate leaves his or her position, that individual no longer has any obligation to file any statement or report on behalf of the candidate, and has therefore ceased being a filer.  Accordingly, as a former treasurer, you are not a filer, and you are no longer required to keep the candidate’s campaign records.  That duty now rests solely with the candidate.

The Commission’s advice function is limited to the Political Reform Act.  (Section 83111.)  Consequently, we cannot advise you regarding any other duties you may have, contractual or otherwise, concerning the candidate’s campaign records.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







Assistant General Counsel

By:
Julia Bilaver







Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	





