




December 15, 2000

Jennifer Jacobs

3600 Sisk Road, Suite 5-D3

Modesto, CA 95356

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-00-254

Dear Ms. Jacobs:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Assemblymember-elect Dave Cogdill regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you have not provided all of the material facts, we are treating your request as one for informal assistance.
  (Reg. 18329(b)(2)(B).)  

QUESTIONS

1. Can a member of the State Legislature use campaign funds for transportation, lodging and food to attend a presidential inauguration?

2. If a legislator attends any inaugural-related festivities sponsored by his political party, will the legislator receive a reportable gift?

3. If a legislator attends any inaugural-related festivities sponsored by a private corporation, will the legislator receive a reportable gift?

CONCLUSIONS

1. Yes.  Payments for transportation, lodging and food to attend a presidential inauguration are permissible expenditures of campaign funds.

2. Yes.  Admission privileges to these events and related tangible benefits are gifts.

3. Admission privileges to these events may and related tangible benefits are gifts.

FACTS


If his political party wins the presidential election, Assemblymember-elect Cogdill would like to travel to Washington D.C. to attend the presidential inauguration and related festivities.  You have not provided any facts regarding the festivities.

ANALYSIS

Permissible Use of Campaign Funds

The Act regulates the use of campaign funds.  (Sections 89510
-89519.)  In general, Section 89512 requires a candidate’s use of campaign funds to relate reasonably to a political, legislative or governmental purpose.  If the expenditure, however, confers a substantial personal benefit, Section 89512 requires that the expenditure directly relate to a political, legislative or governmental purpose.  Regarding travel expenses, Section 89513(a) specifically allows a committee to pay a candidate for travel expenses only when those expenses directly relate to a political, legislative or governmental function.  Under Section 89513(a)(1), travel expenses directly relate to a permissible function if they meet the “ordinary and necessary” business travel deduction standard in the Internal Revenue Code.  In addition, Section 89513(f)(2) provides that payments made for an “election victory celebration or similar campaign event” are deemed to be directly related to a political, legislative or governmental purpose.

You would like to know whether the Act allows a state legislator to use campaign funds to travel to Washington D.C. to attend a presidential inauguration and related festivities.  The test for travel expenses in Section 89513(a)(2) is whether there is a direct relationship between a political, legislative, or governmental purpose and the trip the candidate wishes to take.  We have previously recognized that a candidate’s own inaugural event qualifies as an “election victory celebration” for purposes of Section 89513(f)(2) and is therefore directly related to a political, legislative or governmental purpose.  (Oettinger Advice Letter, No. A-94-295.)  In this case, the inauguration is for a president-elect, who is of the same political party as the legislator.  Although the legislator will not be celebrating his own victory, he will still be celebrating his political party’s successful bid for the presidency.  Therefore, we conclude that the presidential inauguration also counts as an “election victory celebration.”  As such, the legislator’s appearance at the event directly relates to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89513(f)(2).)

Since attendance at the event directly relates to a permissible purpose, the accompanying travel expenses are also directly related and, therefore, meet the test in Section 89513(a).  Accordingly, the legislator may use his campaign funds for ordinary and necessary transportation, lodging and food to attend the inaugural festivities.  (Section 89513(a)(1).)  In addition, to the extent that it is permissible for the legislator to do so, he may also use campaign funds for his spouse’s travel expenses as long as she is traveling to the same destination to accompany him.  (Section 89513(a)(2).)

Gifts from Inaugural-related Festivities
Under the Act, a payment received by a candidate is usually classified as a contribution or a gift.  A “contribution” is a payment made for political purposes.  (Section 82015.)  The definition of “contribution” excludes payments received by a candidate for personal purposes.  (Reg. 18215(c)(14).)  Such payments generally constitute gifts, unless an exception applies.  The term “gift” means, in pertinent part, “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.”  (Section 82028(a).)  

The Act regulates the receipt of gifts by elected state officials.  First, no public official may participate in a governmental decision that will have a reasonably foreseeable material financial effect on a source of a gift worth $300 or more provided to the official within 12 months before the decision.  (Sections 87100, 87103(e), Reg. 18703.4.)  Second, no elected state officer may accept a gift of $300 or more from a single source in a calendar year, unless an exception to the gift limit applies.
  (Section 89503, Reg. 18940.2(a).)  Finally, elected state officers must annually report on a statement of economic interests those persons who have provided a gift to them worth $50 or more during the calendar year.  (Section 87207.)

You have not provided any facts regarding the inaugural festivities.  The term “gift” excludes any benefits provided to members of the public without regard to official status.  (Section 82028(a).)  However, a ticket or admission privilege to an exclusive event, other than a charitable or political fundraiser, is generally a gift.  (See Regs. 18946.1 and 18946.4.)  We have specifically advised that gifts of admission to formal inaugural events in California are reportable and subject to the gift limit.  (Bell Advice Letter, No. A-94-376; Grindle Advice Letter, No. A-85-177.)  Therefore, any admission privileges to an exclusive event extended to a state legislator whether by a political party or a private corporation will be a gift to the legislator.  The value of the gift will be the cost of admission.  Alternatively, if admission to an event will be free for all invitees, the value of the gift will be the total cost of the reception (i.e., food, beverages, decorations, entertainment, etc.) divided by the total number of persons attending.  (Dunmoyer Advice Letter, No. A-91-459.)


If you have any other questions, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Sue Ellen Wooldridge







General Counsel

By:  
Julia Bilaver




Staff Counsel, Legal Division

JB:jg

� Government Code sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	


�  Informal assistance does not provide the immunity conferred by formal written advice.  (Reg. 18329(c)(3).) 


�   The Proposition 34 amendments to Section 89510 become effective January 1, 2001.  The amendments are not relevant to your request.


�   The annual gift limit is adjusted biennially to reflect changes in the Consumer Price Index and will be $320 per year from a single source on January 1, 2001.  (Section 89503(f).)  With regard to gifts from lobbyists and lobbying firms, the gift limit is $10 per month.  (Section 86203, 86204.)





