





January 17, 2001

Everd A. McCain

P.O. Box 448

Susanville, CA 96130

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-00-257

Dear Mr. McCain:


This letter is in response to your request for advice regarding provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since you do not seek advice regarding a specific governmental decision, we can provide you only informal assistance.
  This letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  Finally, our response is based on the facts presented.  The Commission does not act as a finder of fact in its advice-giving capacity.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


You ask whether you have a conflict of interest in decisions relating to the reuse of surplus lands owned by the Sierra Army Depot?

CONCLUSION


You have a conflict of interest in any decision relating to the reuse of surplus lands owned by the Sierra Army Depot, if it is reasonably foreseeable that the decision would have any financial effect on the Depot.  However, you may participate in decisions before the Authority which merely implement a prior federal decision to transfer the 

“surplus” lands to local government, so long as these decisions do not otherwise have a foreseeable financial effect on the Depot.  You should also bear in mind that you would have an independent conflict of interest in any decision (including “implementation” decisions) with a foreseeable financial effect of $250 or more, in any twelve month period, on your personal expenses, income, assets, or liabilities.  

FACTS


You are a member of the Lassen County Board of Supervisors, which also acts as the Local Reuse Authority, the decisionmaking body on matters relating to the reuse of surplus lands owned by the Sierra Army Depot.  Before your election, a 1995 Board Resolution (No. 95-086) established the purpose of the Local Reuse Authority as “planning for the realignment of the Sierra Army Depot and the need to utilize the facility after realignment in a manner which will attract business, improve the tax base, create jobs, and improve the quality of life for the citizens of Lassen County.”  

Also in 1995, the Depot identified certain of its lands as “surplus,” that is, not necessary to the Depot’s functions, and available for turnover to local control.  Having made that decision, the Depot has not been involved in questions of local acquisition and control.  The Depot is concerned only with its ongoing operations and makes no use of the lands it found to be “surplus.”  Transfer of these lands to local control will be effected when the Local Reuse Authority goes through the required Base Realignment and Closure procedures established and directed by the U.S. Department of Defense. 

The Local Reuse Authority exists to minimize the regional economic effects of the Department of Defense decision to “downsize” the Depot’s operations, and to find the most beneficial use of these surplus lands.  The Authority has been applying for grants, hiring consultants and staff, establishing administrative procedures, drafting applications for the surplus lands, and submitting plans for local use of these lands. 

In addition to your duties as county supervisor and member of the Authority, you perform engineering and surveying services as a private civil engineer under contract with the Depot.  Your compensation for these services often exceeds $10,000 a year.  Your contracts with the Depot have always been obtained through an open bid process administered by the federal government’s contracting office.  You have also entered into contracts with other government agencies such as the City of Susanville, the U.S. Forest Service, the Bureau of Indian Affairs, and the State of California.  None of the work you perform for the Depot involves its surplus lands.

ANALYSIS

Your question concerns the Act’s conflict of interest provisions, which begin at Section 87100 by stating the fundamental rule:

“No public official at any level of state or local government shall make, participate in making, or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  

Section 87103 indicates that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on the official, a member of his or her immediate family, or on any of his or her economic interests.  As a member of the Lassen County Board of Supervisors and the Local Reuse Authority, you are a public official subject to the Act’s conflict of interest provisions. (Section 82048, Regulation 18701.)  Your request for advice presupposes that you would be making or participating in governmental decisions (see Regulation 18702.1 - 18702.4) as a member of the Local Reuse Authority.  Your question reduces down to this; whether it is foreseeable that any of these decisions would have a material financial effect on any of your economic interests.  
To answer this question we must first identify your economic interests potentially affected by decisions of the Local Reuse Authority.  There are six kinds of economic interests from which conflicts may arise.  They are defined in Section 87103 and Regulations 18703-18703.5 to include any source of income to the public official which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision (Section 87103(c), Regulation 18703.3).  A public official also has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family.  (The “personal financial effects” rule, Section 87103, Regulation 18703.5.)

The only economic interests we can identify from your request for advice are the contractual relationship with the Depot which, under your facts, would appear to be a “source of income” to you, and your general economic interest in your personal finances.  We treat each in turn. 

A.  Your economic interest in the Depot.

The Act defines “income’ broadly at Section 82030(a), as follows:


“(a)  ‘Income’ means, except as provided in subdivision (b), a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem…” 

This broad definition is qualified at Subdivision (b)(2) of Section 82030 by a provision known as the “government salary exception,” which excludes from the definition of “income:”


“(2)  Salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency and reimbursement for travel expenses and per diem received from a bona fide nonprofit entity exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.”


We have long advised that payments (to a “consultant”) for services rendered under contract to a governmental entity are included within the meaning of “salary” in Section 82030(b)(2).  This advice has been “codified” in Regulation 18232, which will become effective on February 1, 2001 (copy enclosed).  “Consultant” is defined by Regulation 18701(a), largely by specifying responsibilities typical of “public officials;”

“(2) ‘Consultant’ means an individual who, pursuant to a contract with a state or local government agency: 

   
(A) Makes a governmental decision whether to: 

   
1. Approve a rate, rule, or regulation; 

   
2. Adopt or enforce a law; 

   
3. Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement; 

   
4. Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract which requires agency approval; 

   
5.  Grant agency approval to a contract which requires agency approval and in which the agency is a party or to the specifications for such a contract;

   
6. Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item; 

   
7. Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or 

   
(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency's Conflict of Interest Code."


The foregoing definition is limited by its terms to individuals who contract with state or local government agencies, because this definition is part of the larger description of “public officials” subject to the restrictions and obligations imposed by the Act.  Since the Act may not regulate federal officials, the regulation does not define “consultant” to include individuals who contract with federal government agencies.  However, the statute – Section 82030(b)(2) – makes it clear that the “government salary exception” extends to persons receiving salary from federal government agencies.  


A reasonable interpretation of Section 82030(b)(2) would require that individuals performing identical services under otherwise identical contracts be treated in the same manner, without regard to whether their contracting partners were state or federal government agencies.  An individual paid for services tendered under contract to a federal government agency may, therefore, claim the “government salary exception”      of Section 82030(b)(2) if he or she meets all the criteria defining “consultant” under Regulation 18701(a)(2), but for the fact that the “salary” is paid by a federal agency.


Although we believe that you might in principle qualify as a “consultant” even if you render services under contract to a federal government agency, the information you have provided us about your services does not indicate that you meet the remaining criteria established under Regulation 18701(a)(2).  Specifically, it does not appear that you make governmental decisions as described in that regulation, or that you serve the Depot in a staff capacity.  If you think that you do meet these criteria under your contracts with the Depot, we will be happy to revisit that question when we have more information.  At present, we conclude that your income from the Depot is not properly classified as “salary” under Section 82030(b)(2).  We therefore assume that the Depot is a source of income to you within the meaning of Section 87103(c). 


To determine whether it is reasonably foreseeable that decisions before the Local Reuse Authority would have a material financial effect on the Depot, we must decide what constitutes a “material” financial effect.  The decisions you describe to us in general terms involve the Depot directly, since the subject of the decisions is the use (if not the ownership) of real property currently owned by the Depot.
  Because the Depot is directly involved in these decisions, any financial effect is “material.”  (Regulation 18705.3(a).)  Thus, if it is “reasonably foreseeable” that a decision will have any financial effect (of any size at all) on the Depot, you have a conflict of interest in that decision.
  


Your account of the facts indicates that the decisions before the Authority may indeed have no financial effect on the Depot.  As we understand matters, federal decisionmakers have already decided that certain Depot lands are “surplus,” and will be transferred to local government ownership.  The Authority is charged not with deciding whether or not to accept this property, but merely with implementation of the federal decision – by creating a plan for the turnover consistent with federal policies underlying the decision to declare the lands “surplus.”

     
We have consistently advised that a public official with a disqualifying conflict of interest in a particular decision may participate in subsequent decisions which implement, but do not revise, the fundamental decision in which the official had a conflict of interest.  For example, in the Martello Advice Letter, No. A-92-471 (copy enclosed), we advised that an official could lawfully participate in decisions on financing a theater complex, to the extent that such decisions did not alter the original decision to build the project, did not materially affect the scope of the project, or independently have a material financial effect on any economic interest of the official.


In the present case, if the decision to divest the Depot of its surplus lands has already been made, decisions which merely determine how these lands will be distributed and used, which do not have a financial effect on the Depot or on your other financial interests, are “implementation” decisions in which you do not have a disqualifying conflict of interest.  


B.  Your economic interest in your personal finances.

A public official always has an economic interest in his or her personal finances  (Section 87103), which are defined to include the official’s expenses, income, assets, and liabilities, as well as those of his or her immediate family. (Regulation 18703.5.)  Thus, a public official may not make, participate in making, or use his or her official position to influence a governmental decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect on his or her personal finances. (Section 87103.)  

� Government Code Sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c).)  


�   This regulation was amended effective February 1, 2001, in areas not pertinent to the present  analysis.


�   See Regulation 18704.1.  We have long advised that decisions relating to the annexation of a parcel of real property involve the issuance, renewal, approval, denial, or revocation of an entitlement to the person that owns the property to be annexed, and that the owner is therefore directly involved in such decisions.  (See, e.g. Elam Advice Letter, No. I-89-467; Ide Advice Letter, No. A-98-164, copies enclosed.)  The circumstances you present to us differ from those we have encountered before, but so long as the Depot is the record owner of real property whose use is the subject of the decisions at issue, the Depot is directly involved in these decisions, whether or not it is “concerned” with the eventual use of its “surplus” lands.  


�  "Reasonably foreseeable" means "substantially likely." (Regulation 18706; In re Thorner (1975) 1 FPPC Ops. 198.)  A financial effect need not be a certainty to be considered “reasonably foreseeable;” a substantial likelihood that it will occur is sufficient to meet the standard.  On the other hand, if an effect is only a mere possibility, it is not “reasonably foreseeable.” (Ibid.)





