





December 19, 2000

Diane Major

Executive Director

CAMLT

1895 Mowry Avenue, Suite 112

Fremont, CA  94538-1700

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-00-269

Dear Ms. Major:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of the California Association for Medical Laboratory Technology regarding the appropriate use of campaign funds under the Political Reform Act (the "Act").   You stated that you are the Executive Director of the California Association for Medical Laboratory Technology and are charged with maintaining and monitoring its sponsored political action committee.

QUESTION


May the campaign funds of the California Association for Medical Laboratory Technology’s Political Action Committee (PAC) be used to pay the retainer for your association’s lobbyist?  

CONCLUSION


Campaign funds may be used to pay for a contract lobbyist who lobbies on behalf of the PAC’s sponsoring association. 

FACTS


The California Association for Medical Laboratory Technology (the "association") maintains a California committee (the "PAC") funded by members of the association.  You have asked whether the campaign funds may be used to pay a portion of the retainer of the association’s contract lobbyist who has performed lobbying activity on behalf of the association.
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ANALYSIS


Effective January 1, 1990, the Act was amended by Senate Bill 1431 to include provisions that regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89511, et seq.)  The purpose of the legislation was "to ensure that candidates, elected officers and the people clearly recognize acceptable and unacceptable uses of campaign funds."  (Senate Elections Committee Analysis of SB 1431.)



The general rule of the personal use law is that absent an express provision pertaining to the expenditure, an expenditure of campaign funds must be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose. (Section 89512.)


Campaign funds may be used for professional services if the services are reasonably required by the committee to assist it in the performance of its administrative functions, or if the services are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89513(b)(1).)  


In the Brown Advice Letter, No. I-90-412, we advised the California Association of Management that an expenditure for a lobbyist was permissible.  We stated:

“An expenditure of contributions is not prohibited if the expenditure is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Legislative monitoring and advocacy would seem to be directly related to the political purposes of the committee.  Legislative monitoring and advocacy enable the committee to further the political interests of its members.  Thus, an expenditure of campaign funds in the committee's account to pay for legislative monitoring and advocacy services such as a monthly retainer, bill service and other related expenses would be a permissible expenditure under the Act provided that no financial benefit accrues to the treasurer of the committee or to those who exercise control over the committee.”


You stated that the contract lobbyist was retained by your association to monitor and lobby legislation affecting the association. Thus, since the association is the sponsor of the committee, the legislative monitoring and advocacy would seem to be directly related to the political purposes of the committee.
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If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Luisa Menchaca

Assistant General Counsel

By:
Kevin S. Moen, PhD


Political Reform Consultant

