January 31, 2001

James A. Livingston, Ed.D.

5750 Classic Place

Carmichael, CA 95608

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-00-280

Dear Dr. Livingston:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 regulating the proper use of campaign funds.  

QUESTION

You wish to purchase several copies of a book on planning and proposal development for grants and donate the books to schools.  May you use campaign funds to purchase the books if you are the author of the books and where the proceeds from the purchase of the books will be paid to you?

CONCLUSION

You may not purchase the book with campaign funds if the purchase of the book will result in a “substantial personal benefit” to you (i.e., a direct personal benefit with a value to the candidate of more than $200).

FACTS

You were reelected to the school board.  You have approximately $850 in unexpended campaign funds.  You wish to use the campaign funds to purchase copies of a book and give the books to the schools in the school district.  The retail price of the book is $21 plus $1.63 tax ($22.63 total).  Thus, the unexpended funds would purchase 37 copies.  

The book is a reference book describing a detailed process for developing a proposal that can be used for obtaining grants.  The book is Systematic Planning and Proposal Development for Grants.  You are the author of the book.  You have the book printed and then wholesale it to the California School Boards Association (“CSBA”), the California Association of School Business Officials (“CASBO”) and the university as well as retailing it to individuals or groups.  It is also used as a textbook for a graduate course in Systematic Planning for Proposals and Grants at a local university.  You are an emeritus professor and you wrote the book when you taught the course.  The book is still used at the university.  You possess a “Sales and Use Tax Account Number” and regularly pay the appropriate sales taxes to the State Board of Equalization.  You are also considering giving $22.63 of your campaign funds to each school and asking the schools to use the money to purchase the book.  

You stated that the governmental purpose for the expenditure was that the school district applies for and obtains grants from various sources whether they are governmental sources or private sources.  

“The grant funds are then used as a supplement to the funds provided by the state government.  The school district is a local governmental agency.  Thus, in preparing a grant proposal, submitting it to a funding source, and obtaining grant funds, the local governmental agency is fulfilling a governmental purpose.  The governmental purpose is obtaining funds that assist the district in fulfilling its responsibility of educating the district’s children.  School site personnel will use the books as a resource when preparing proposals for grants that will help the school site satisfy the identified needs of the pupils.

“The book includes information regarding conducting a needs assessment, identifying a problem, developing a solution to the problem, developing objectives, developing strategies for achieving the objectives, developing an evaluation system, developing post project plans for the future, and developing a budget.  The emphasis of the book is on the process of identifying a problem and developing a proposal that, if funded, will help provide a solution to the problem.”

ANALYSIS

Section 89519 applies very specific rules on the use of campaign funds in a candidate’s campaign committee after he or she loses an election or leaves office. However, section 89519 only applies to incumbents upon leaving an elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last.  Thus, this section would not apply to your use of funds.  

Rather, the use of the campaign funds is governed by sections 89510-89518.  Under the general provisions governing the use of campaign funds, a candidate may only use campaign funds if the expenditure bears either a reasonable or a direct relationship to  a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.)   Where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on a candidate, however, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.) “Substantial personal benefit” means an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value to the candidate of more than $200.  (Section 89511(b)(3).)  

Purchase of the Book

Using the campaign funds to purchase books for which you will receive payment is a “personal benefit.”  If the payment you personally receive is in excess of $200, it is a “substantial personal benefit” and therefore the purpose of the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  While the purpose of the expenditure (to buy books on grant application to donate or to donate funds to the school to be used to buy the books) would appear to be reasonably related to a governmental purpose, it does not appear to be directly related.  For example, there is no indication that the schools would have purchased the books absent your involvement, nor that the schools would use the books or that the books would further a particular grant application.  Thus, if the expenditure results in a substantial personal benefit, you may not use campaign funds.  

Donation of the Funds

Under your facts, it would be permissible to donate funds to the schools in the district. 

“Campaign funds may be used to make donations or loans to bona fide charitable,  educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or member of his or her immediate family, and where the donation or loan bears a reasonable relation to a political, legislative or governmental purpose.”  (Section 89515.) [Emphasis added.]

Where a donation is unrestricted by the donor, it may still be prohibited if the expenditure results in a material financial effect on you.  We have previously defined a “material financial effect” as used in this section as an effect of $250 or more. (O’Neil Advice Letter, No. A-98-268(a).)   

In your case, we note that the donation to the schools is designated for the purchase of a specific item.  Thus, we would treat the expenditure for the designated purpose as one made directly by the officeholder, under the stricter rules of section 89512.  The school district would be a mere intermediary of the expenditure.  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







Acting General Counsel

By:  
John W. Wallace

Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	





