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James P. Nicholls

142 Pajaro Way

Vallejo, CA 94591

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-01-019

Dear Mr. Nicholls:


This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment restrictions in the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that other laws outside of the Act, such as Government Code section 1090, might also apply to you.  The Commission’s jurisdiction, however, is limited to the Act. (Section 83111.)

QUESTION


May you accept employment with a company that is actively seeking a contract with your former state employer, the California Department of Forestry and Fire Protections (“CDF”)?
CONCLUSION


The Act’s post-governmental employment restrictions do not prohibit you from accepting employment with any private sector employer.  Such restrictions, however, might affect your job duties once you have accepted a position.  

Under the one-year ban, you may not for one year appear before or communicate with CDF on behalf of an employer in order to influence any proceeding involving a contract.  Under the permanent ban, you may not aid, advise, represent or otherwise assist a private sector employer regarding any contractual proceeding in which you participated as a state employee, including the contract to update CDF’s dispatching system.

FACTS

You retired on September 15, 2000, after working 33 years for the CDF.  Your assignment, at the time of retirement, was Deputy Chief for Command and Control under CDF’s Fire Protection Section.  In that capacity, you were responsible for all policies and procedures regarding the dispatching of resources to emergency incidents throughout the state.  Additionally, you supervised the CDF’s Command and Control Automation Unit, which is responsible for all tactical employment of information technology.

One of the projects initiated under your supervision was an effort to replace CDF’s outdated computer-aided dispatching (“CAD”) system.  A budget change proposal (“BCP”) authorized funds in the 1999-2000 fiscal year to acquire a CAD system, but the funding was later rescinded.  In July 2000, less than seven weeks before your retirement, the Departments of Finance (“DOF”), Information Technology (“DOIT”), and General Services (“DGS’) directed CDF to pursue a contract using an alternative procurement method.  The alternative procurement method in this case is to identify a solution for a business need through a competitive bidding process.  Once a solution has been identified, financing is pursued through the BCP process.

This change of direction in the process for securing a new CAD system effectively nullified the vast majority of work performed under your supervision.  The only work on the new procurement process accomplished before your departure was a Request for Information (“RFI”) to be submitted to DGS.  The purpose of the RFI is to solicit information upon which to base the business needs that will be the subject of the alternative procurement process.  At this point, you have no idea what the selected solution will be, the dollar value of the project, or the contracting terms.

Your expertise is in emergency response planning, operations, and after-action reporting.  In mid-October 2000, you sent out a number of resumes seeking employment with software companies that fit this profile.  The jobs you sought were in the arena of project management, training, and product development.  You have received a job offer as a software applications project manager with Tiburon Incorporated, which offers a wide variety of police, fire and emergency medical related products.  The duties of this position are primarily related to product installation and customer support.

ANALYSIS

Officials who leave state service are subject to two types of restrictions under the Act.  The first is a permanent ban, and the second is a one-year prohibition.

Permanent Ban on “Switching Sides”

Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit former state administrative officials from advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service. (Sections 87401 and 87402.)  Specifically, Section 87401 provides:

  “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial or quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply: 

   (a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest. 

   (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

In addition, Section 87402 prohibits former state administrative officials from being paid to “aid, advise, counsel, consult or assist in representing” any other person in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.  As a deputy chief at CDF, you were a “state administrative official” for purposes of the permanent ban.  (Section 87400(b).)  Therefore, the permanent ban restricts your activities in the private sector.

The permanent ban only applies to “judicial, quasi-judicial or other proceedings” in which you “personally and substantially” participated at CDF.  (Section 87400(d).)  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” is “any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.”  (Section 87400(c).)  Thus, the permanent ban covers contract proceedings.  In addition, a supervisor is deemed to have participated personally and substantially in any proceeding that was pending before the agency under his or her supervisory authority.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  Therefore, as a former supervisor, you may not for compensation assist or represent any person regarding a contract that was pending before your agency under your supervisory authority.

The permanent ban applies throughout the duration of any contract proceeding in which you participated.  It does not, however, prohibit you from representing a business entity in any new proceeding, although the business entity may have been a party to a previous proceeding in which you participated.  In interpreting this prohibition, we have previously advised that an RFP is essential to the execution of a government contract and is therefore part of the same proceeding as the contract that results from it.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104.)  On the other hand, we have also advised that the application, drafting, and awarding of a contract are parts of a proceeding that are separate from the monitoring and performance of the contract.  (Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)

In some cases, such as the one here, the first step in the awarding of a government contract is an RFI.  According to your facts, before CDF can award a contract to update its dispatching system, the agency must first solicit solutions to a business need from prospective bidders.  To do this, CDF must begin by drafting an RFI.  Because the RFI is a necessary step toward the awarding of a contract, we conclude that the RFI is part of the same proceeding as the contract that may result from it.  As such, we conclude that you personally and substantially participated in the CDF’s latest efforts to purchase an updated dispatching system.

Accordingly, you may not aid, advise, represent or otherwise assist Tiburon Incorporated in the company’s efforts to contract with CDF to update the agency’s dispatching system.  As a Tiburon employee, you must take special care to exclude yourself from any of the company’s activities regarding this contract.  However, in the future, you may assist or represent the company in any new proceedings with CDF, such as performance of the contract or the awarding of a new contract, except to the extent that the one-year ban applies.

One-Year Ban

In addition to the permanent ban, the Act prohibits for a year former designated state employees from being paid to communicate with or appear before their former agency to influence specified actions, including contracts.  Section 87406 specifically provides that no designated employee of a state administrative agency: 

  “[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property ....”  (Section 87406(d)(1).)

 As a former designated employee for CDF, you are subject to the one-year ban. For one year, you may not represent any person, including Tiburon, by appearing before or communicating with any CDF officer or employee to influence the issuance, amendment, award or revocation of a contract.  The one-year ban does not prevent you from assisting Tiburon with obtaining or performing a contract for CDF.  However, it does prevent you from appearing before or communicating with any CDF officer or employee regarding the contract.

For further guidance, I have enclosed a fact sheet regarding the post-governmental employment laws.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660 or you may access our web site at www.fppc.ca.gov.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Julia Bilaver



Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	





