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March 20, 2001

Council Member Julia Miller

City of Sunnyvale

1611 New Brunswick Avenue

Sunnyvale, CA  94087

Re:  Your Request for Advice

        Our File No. A-01-043

Dear Council Member Miller:


This is in response to your request for advice under the gift provisions of the Political Reform Act
 (the “Act”).

QUESTIONS


1.  Is the cost of a shared hotel room a gift under the Act?


2.  If the answer is yes and the value of the shared hotel room is over the gift limit, may the amount over the limit be reimbursed? 

CONCLUSIONS


1.  Yes.  The fair market value of the hotel room is a gift.


2.  If the value of the hotel room exceeds the annual gift limit of $320, the amount over the limit must be reimbursed to the donor within 30 days of receipt of the gift.

FACTS


Some facts were provided in your February 20, 2001, letter as well as in a telephone conversation with Lynda Cassady of our staff.

You attended a national conference, i.e., National League of Cities - Women in Municipal Government in Washington, D.C.  Your city did not have a travel budget to pay for your accommodations at the conference. You were invited by a council member from another city to stay in the council member’s room.  The council member will be reimbursed by her city for the cost of her travel and transportation, including the cost of the room.  You indicated that the cost of the room exceeded $500, but the exact amount was not provided.

ANALYSIS


As a city council member, you must disclose the receipt of gifts valued at $50 or more.  (Section 87207.)  Additionally, you may not receive gifts from a single source that aggregate more than $320 in a calendar year.
  (Section 89503.)  The term “gift” includes, but is not limited to any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received.  (Section 82028.)

Certain gifts, such as those from family members, are excluded from reporting and from the limits.


Additionally, gifts of travel, lodging and subsistence provided by a government agency are generally not subject to the gift limit.  (Sections 89503(e) and 89506.)


In your fact pattern, however, the invitation to share a room during this conference was not from a government agency, but rather from the other council member, who directed and controlled the giving of the gift by extending the invitation to you.  (Regulation 18945.)  Accordingly, even though the expense of the room will be paid by the council member’s agency, the donor of the gift is the council member.


The amount of any gift is its fair market value, which the Commission has stated is the value that the gift would command on the open market.  (In re Hopkins (1977) 3 FPPC Ops. 107; Section 82025.5.)  To determine the value of the gift you received, you may divide the amount normally charged for the hotel room (including any additional charges for multiple occupants) by the number of individuals who stayed in the room.  If the value of the gift to you is $50 or more, it is reportable on your statement of economic interests (Form 700).


A gift is deemed not to have been accepted or received if it is not used and, within 30 days, is returned to the donor or donated to a charitable or governmental agency.  The recipient of a gift also may reimburse the donor for all or a portion of a gift.  (Section 

82028; Regulation 18943.)  If the value of the gift to you exceeded the gift limit, no 

violation will occur if you reimburse the council member for the amount over the limit within 30 days.

If you have any further questions, please call me at 1 (866) 275-3772.


Sincerely,


Luisa Menchaca


General Counsel


By: 
Jeanette E. Turvill




Political Reform Consultant



Technical Assistance Division

�  Government Code Sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.


� The gift limit is adjusted biennially to reflect changes in the Consumer Price Index.  For 2001-2002, the gift limit is $320.  (Section 89503; Regulation 18954.)  For 1999-2000, the gift limit was $300.





