





May 31, 2001

John A. Ramirez

Rutan & Tucker, LLP

Post Office Box 1950

Costa Mesa, CA 92628-1950

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.   I-01-069

Dear Mr. Ramirez:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Pursuant to your discussion with the Commission’s General Counsel, Luisa Menchaca, on May 2, 2001, we are declining to provide formal advice.  Regulation 18329(b)(8) provides in pertinent part:

“Subsection (a) notwithstanding, the Commission may decline to give formal written advice.  The requestor shall be notified if the request for formal written advice is declined.  Formal written advice may be declined in any of the following circumstances: 

“(A) The requestor is seeking advice relating to past conduct. 

“(B) The requestor is seeking advice about another person’s duties under the Act and has not been authorized to do so by that person.”


However, we are providing you with informal assistance so that you may provide informal assistance to the board.  Informal assistance does not provide the requestor with  the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)

QUESTION

Assuming that a board member has a conflict of interest, what type of conduct is considered prohibited conduct?

CONCLUSION

Public officials with a conflict of interest in a decision may not make, participate in making, or influence a governmental decision.

FACTS

Your firm represents the Huntington Beach Union High School District (the “Huntington District”) of which Ms. Sallie Dashiell serves as an elected board member.  The Huntington District manages the West Orange County Consortium of Special Education (the “Consortium”).  Thus, the Huntington District allocates special education funds to the Consortium, which in turn distributes funds to Huntington District, Fountain Valley School District and Westminster School District.  In addition, the Huntington District manages staffing at the Consortium.

In addition to being an elected board member, Ms. Dashiell is also a speech pathologist and an independent contractor who provides speech therapy and other special education services to various school districts in Orange County.  As a speech pathologist, Ms. Dashiell represents a client before the Fountain Valley School District in the client’s challenge to the district’s proposed individualized education program for the client’s child.  You have asked what conduct of Ms. Dashiell’s is prohibited by virtue of her private activity.

Consistent with your discussion with the Commission’s General Counsel, Luisa Menchaca, on May 2, 2001, we cannot advise about Ms. Dashiell’s duties under the Act, particularly if past conduct may be involved.  We can provide the following informal assistance concerning conflicts of interest of the board members, generally.

DISCUSSION

A public official may not make, participate in making, or in any way attempt to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know, that he or she has a financial interest.  (Section 87100).  The Commission has adopted a standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700, subdivisions (b)(1) - (8).)

1. Public Official

 The conflict-of-interest provisions apply only to public officials.  (Section 87100).  Members of the Huntington Beach Union High School District are public officials subject to the prohibition.  (Section 82048.)

2. Conduct Covered
The Act’s conflict-of-interest provisions apply only where a public official is making, participating in making, or is in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which he or she knows or has reason to know the official has a financial interest.  (Section 87100.)

The Commission has adopted a series of regulations which define “making,” “participating in making,” and “influencing” a government decision, and which also provide certain exceptions.  (Regulations 18702-18702.4.)  A public official “makes a governmental decision,” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, appoints a person, obligates or commits his or her agency to any course of action, enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency, or determines not to do any of these things, unless such determination is made because of his or her financial interest.  (Regulation 18702.1(a)(1)-(5).)

A public official “participates in making a governmental decision,” when, acting within the authority of his or her position the official: 

 “(a) Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding a governmental decision...

“(b) Advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by: 

“(1) Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision...”, or by 

“(2) Preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision...” (Regulation 18702.2(a)(b).)

The Commission applies two rules to determine whether a public official is using or attempting to use his or her official position to “influence” a governmental decision.  The first rule applies when the governmental decision is before the public official’s own 

agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the official’s agency.  The second applies when the decision is before an agency other than the official’s own agency.

With regard to a governmental decision which is before an official’s own agency,  or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the official’s agency, the official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency.  Attempts to influence include, but are not limited to, appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.  (Regulation 18702.3(a).)

For decisions before an agency other than the public official’s own agency, the Commission applies a narrower prohibition.  Based on this rule, an official will only be “influencing” a decision if the official purports to act on behalf of, or as the representative of, his or her agency to any member, officer, employee or consultant of that agency.  (Regulation 18702.3(b).)

However, the Commission has established a variety of exceptions to this rule.  (See, Regulation 18702.4(b).)  Since we are not advising on any specific factual situation, we cannot determine whether any of these exceptions are applicable.  Further, there is no prospective conduct identified in your letter that permits a more complete analysis of whether the official is “influencing” a decision.  

3-8.  The Remaining Steps

Your inquiry suggests it is not clear whether Ms. Dashiell receives income for purposes of Section 87103(c).  Moreover, you do not know who would be the source of the income received by Ms. Dashiell (if any is received), the entity or parents of the children.  Without actual facts, we cannot provide any further analysis.

We have enclosed a pamphlet that addresses the full conflicts of interest analysis.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace, Senior Counsel


Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





