




June 11, 2001

Mark Ginsberg, Treasurer 

CASE PAC

Post Office Box 189278

Sacramento, CA 95818-9278

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-01-070

Dear Mr. Ginsberg:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1. If a committee that wishes to qualify as a small contributor committee receives a contribution greater than $200 from a single source in a calendar year, may the amount that exceeds $200 be kept in the same committee account if it is earmarked for overhead and operational costs, or must a second account be opened?

2. May the committee form a second committee in which to deposit funds in excess of the $200 limit and utilize these funds for the overhead and operational costs of the existing committee?

3. May the excess funds contemplated in question one be used to form a ballot measure committee, which is controlled by the same board of directors as the original committee?

4. May the excess funds contemplated in question one be used to form a committee that contributes to candidates, other than candidates for the state legislature, which is controlled by the same board of directors as the original committee?

5. May the excess funds contemplated in question one be used to form an Independent Expenditure Committee, where the funds may be used to support or oppose legislative and/or Constitutional candidates?  If so, may the same board of directors control both committees?

CONCLUSIONS

1. Payments exceeding $200 per person per calendar year received from a small contributor committee’s members, which are earmarked for overhead and operational costs are contributions and may not be deposited into a committee’s primary or secondary bank account.  A small contributor committee’s campaign funds may not include any contributions that exceed $200 per person per calendar year.

2. A committee attempting to qualify as a small contributor committee may open a second general purpose committee to hold the amount of contributions that exceed $200 per person per calendar year, so long as no contribution of more than $200 from a single source is placed in the small contributor committee account.  The general purpose committee may contribute up to $200 each year for the overhead and operational costs of the original committee.

3-5.
A committee attempting to qualify as a small contributor committee may use contributions made to the original committee that exceed $200 per person per calendar year to form a ballot measure committee or a general purpose committee that contributes to candidates and/or makes independent expenditures, with certain limitations.  Committees controlled by a majority of the same persons are considered affiliated entities, and contributions made by these committees are aggregated for purposes of contribution limits.

FACTS

CASE PAC (“CASE”) is a general-purpose recipient committee formed to support/oppose candidates for state office.  CASE currently collects $18 per month from each of its members, or $216 per calendar year, which is $16 more than a committee wishing to qualify as a small contributor committee may accept into its funds.

CASE may want to qualify as a small contributor committee without reducing the annual amount collected from each of its members.  You have proposed a number of different options that may allow you to meet your objective, and would like a determination as to whether any of them are acceptable.

ANALYSIS

Questions 1 and 2:
Payments for overhead and operational costs.

1.  Earmarked funds deposited into a second account

Section 85203 defines a “small contributor committee” as:


“…any committee that meets all of the following criteria:

(a) The committee has been in existence for at least six months.

(b) The committee receives contributions from 100 or more persons.

(c) No one person has contributed to the committee more than two hundred dollars ($200) per calendar year.

(d) The committee makes contributions to five or more candidates.”

Regulation 18503(a)(3) states that “[t]he committee’s campaign funds [may] not include contributions exceeding $200 per person per calendar year.”

You indicated CASE receives $216 annually from each of its members.  You ask whether the amount exceeding $200 per person per calendar year may be kept in the same committee account if it is earmarked for overhead and operation costs, or whether CASE must open a second account for this purpose.

Absent an exception, cash payments or in-kind payments (such as staff time or office space, or administrative costs of operating a committee) made to a committee are considered contributions.  (Whipkey Advice Letter No. A-97-045.)  Generally, a payment made to CASE earmarked for overhead or operational costs is characterized as a contribution.  Therefore, if the portion of a payment received by CASE exceeding $200 per person per calendar year is earmarked for overhead and operational costs and is included in the committee’s funds, either in its primary or secondary account, the committee will not meet the requirement in Regulation 18503(a)(3), and will not qualify as a small contributor committee.

2. Funds deposited into a separate committee for overhead and operational costs.

Contributions in excess of the $200 limit received from one of CASE’s members may be placed in another general purpose committee.  (Bauer Advice Letter, No. A-01-042.)  However, because a committee is considered a “person” under the Act, a general purpose committee formed in this manner may only contribute up to $200 to a small contributor committee each year for any purpose, including overhead expenses.  (Sections 82047 and 85203; Regulation 18503(a)(3).)

In addition, excess contributions earmarked by a member for CASE’s overhead expenses, which are deposited into a general purpose committee, may not be forwarded to CASE because the true source of the contribution continues to be the member, with the committee acting as intermediary.  Under no circumstances should a contribution of more than $200 from a single source be placed in CASE’s small contributor committee account, whether it is from a member or another committee.

Questions 3, 4 and 5:

Funds exceeding $200 used to form separate committees with the same board of directors.

You also inquired as to whether funds received from a person that exceed the $200 limit may be used to form another committee having the same board of directors as CASE.  You ask specifically whether such funds may be used to form a ballot measure committee, a committee that contributes to candidates, other than candidates for state legislature, or an independent expenditure committee.

Nothing in the Act prohibits CASE from receiving additional contributions from contributors to the small contributor committee and placing those funds into a separate committee.  In order to preserve the small contributor committee’s status under subsection (a)(3) of Regulation 18503, contributor checks received that will be divided between the two committees should not be placed in the small contributor committee account if they exceed $200, but should be deposited into the second committee account first.  (Bauer Advice Letter, supra.)  The second committee, acting as intermediary, may then transfer the contribution to the original committee.  (Holmer Advice Letter No. A-01-060.)  In addition, since CASE is an existing committee, its present campaign funds may be cleansed to meet this requirement by transferring those amounts that exceed the $200 per person limit to another committee.  (Bauer Advice Letter, supra.)  

Please note that Section 85301 prohibits contributions by any person, including a general purpose committee, of more than $3,000 to any one candidate for state legislative office per election, except for small contributor committees, whose limit is $6,000.  (Section 85302.)  The Act does not currently limit contributions to local candidates or candidates for statewide office.

Section 85311(c) states “[i]f two or more entities make contributions that are directed and controlled by a majority of the same persons, the contributions of those entities shall be aggregated.”  Assuming that CASE and any other committee will be controlled by a majority of the same persons, e.g., having the same board of directors, the two political action committees will be considered affiliated entities.  Therefore, contributions made by the two committees to the same candidate or committee will be aggregated for purposes of contribution limits.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


�  Regulation 18503 was adopted in final form on March 9, 2001.


�  There is a limited exception that permits a sponsoring organization to pay the administrative overhead costs of its sponsored committee.  (Regulation 18215(c)(16).)  This regulation only applies to sponsored committees, however.  We have no facts to indicate whether CASE is a sponsored committee.  If CASE is a sponsored committee, then the sponsoring organization may pay the administrative overhead expenses of the small contributor committee and such payments will not be considered contributions.  Please keep in mind that the sponsoring organization is the only entity permitted to make such administrative overhead payments.  Payments made by individual members of the organization or payments made by other political committees, whether sponsored by the same organization or not, are not included in the exception.  Moreover, such payments must be made by a separate instrument other than that used for contributions and may only be used for administrative expenses, not contributions.








