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April 26, 2001

Heather C. McLaughlin, City Attorney

City of Benicia

City Hall

250 East L Street

Benicia, CA 94510

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-01-074

Dear Ms. McLaughlin:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Mark Lobdell regarding the conflict of interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May Mr. Lobdell participate in decisions before the planning commission related to the development of property owned by the manager of his campaign for Benicia City Council, where the campaign manager contributes his time as a volunteer and will make monetary contributions to the campaign?

CONCLUSION


Yes.  However, he may not accept, solicit or direct a contribution of more than $250 from his campaign manager during the proceedings affecting the campaign manager’s property, and for three months following the date a final decision is reached on the matters before the commission involving the property.

FACTS


Mark Lobdell is currently a planning commissioner for the City of Benicia.  Benicia’s planning commissioners are appointed to their positions on the commission.  Mr. Lobdell intends to run for city council and has filed the appropriate paperwork to form a campaign committee.  His campaign manager contributes his time to the campaign on a volunteer basis.  The campaign manager will also make monetary contributions to the campaign.  The campaign manager owns property in the Arsenal area of the City of Benicia.   A developer proposes to develop market rate housing on the campaign manager’s property.  The project will go before the planning commission for several approvals including environmental review pursuant to the California Environmental Quality Act, a planned development rezoning, a planned development plan and a tentative map.  It is anticipated that the project will go before the planning commission in May 2001.  The planning commission’s decisions are final unless appealed to the city council.

ANALYSIS


A conflict of interest analysis normally begins with a review of Government Code
 § 87100, which prohibits a public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  However, because the definitions of “income” and “gift” specifically exempt campaign contributions, we have consistently advised that the receipt of a campaign contribution does not give rise to a conflict of interest under Section 87100.  Therefore, Section 87100 is not applicable to your fact situation.


However, Section 84308, which precludes an official from participating in decisions involving contributors of more than $250, is applicable in this case.


Section 84308(a)(3) defines “agency” for purposes of this section as follows:

“‘Agency’ means an agency as defined in Section 82003 except that it does not include the courts or any agency in the judicial branch of government, local governmental agencies who members are directly elected by the voters, the Legislature, the Board of Equalization, or constitutional officers.”

Pursuant to Section 82003, “‘Agency’ means any state agency or local government agency.”  Therefore, because the Benicia City Planning Commission is a local governmental agency whose members are appointed, Section 84308 is applicable to Mr. Lobdell. Under the facts you have presented, the developer is presumably a “party” to the proceeding, and the campaign manager is a “participant.”  (Govt. Code §§ 84308(a)(1)-(a)(2).)  

Section 84308(b) describes the duties of the public official (or “officer”) as follows:

“(b)  No officer of an agency shall accept, solicit, or direct a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250) from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest, as that term is used in Article 1 (commencing with Section 87100) of Chapter 7.  This prohibition shall apply regardless of whether the officer accepts, solicits, or directs the contribution for himself or herself, or on behalf of any other officer, or on behalf of any candidate for office or on behalf of any committee.”  

Similarly, Section 84308(d) describes the duties of parties or participants to a proceeding:

“No party, or his or her agent, to a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use pending before any agency and no participant, or his or her agent, in the proceeding shall make a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250) to any officer of that agency during the proceeding and for three months following the date a final decision is rendered by the agency in the proceeding.”

The statute makes it clear that the prohibitions of Sections 84308(b) and (d) extend to contributions from any party or participant to proceedings “pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered.”  It should be noted that this prohibition would be present even if Mr. Lobdell should decide to recuse himself from the decision to avoid the appearance of impropriety.  (Boznanski Advice Letter, No. A-00-172.)  Section 84308 expressly limits (to $250 or less) contributions to any officer of the agency before which the proceeding is pending. From this language, we have concluded that the limit on solicitation or receipt of contributions is not contingent on the active participation of the individual officer in the proceeding; it applies to any officer of an agency before which the proceeding is or was pending.
Section 84308 does permit an officer to accept, retain and direct a contribution over $250 by “recusing” himself, but only in one circumstance.  If a contribution in excess of $250 was made and received before either the officer or the contributor knew, or had reason to know, that the contributor was a party or participant to a proceeding before the officer’s agency, the officer is disqualified from any role in the proceeding, unless the officer timely returns the contribution.  (Section 84308(b) and (c).)  In the present case, it is clear that both Mr. Lobdell and his campaign manager have knowledge of the campaign manager’s participation in the proceedings at issue.  Therefore, this exception does not apply to Mr. Lobdell.  Thus, if Mr. Lobdell accepted contributions in excess of $250 from his campaign manager within the last 12 months, he will be precluded from participating in decisions regarding the campaign manager’s property.

Accordingly, unless Mr. Lobdell has accepted contributions in excess of $250 from his campaign manager within the last 12 months, we conclude that he may participate in the decisions involving the property owned by his campaign manager, but may not accept contributions from his campaign manager in excess of $250 dollars during the proceeding and for three month’s following the commission’s final decision regarding the property.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Holly B. Armstrong



Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	


� Your facts do not indicate that the campaign manager has already made contributions to Mr. Lobdell, but please note that under Section 84308(c), Mr. Lobdell would be disqualified from participating in any decisions involving the campaign manager’s property if he had received contributions of more than $250 from the campaign manager within the preceding 12 months.


� All further statutory references are to the Government Code, unless otherwise specified.


�There is nothing in the Act that prohibits an official from participating in decisions involving campaign volunteers.  (See generally, Govt. Code § 82015(g).)  Therefore, we have not addressed the landowner’s status as Mr. Lobdell’s volunteer campaign manager. 





