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April 6, 2001

Dona Spring

1636 Channing Way

Berkeley, CA 94703

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-01-076

Dear Ms. Spring:


This letter is in response to your request for advice regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS


1.  You attended the opening of a theater in your official capacity.  Do the tickets that you received to attend the event constitute reportable gifts subject to the disclosure and limitation provisions of the Act?


2.  If the tickets do constitute gifts, may you pay down the gift and seek reimbursement from the city so as not to violate the annual gift limit and trigger the Act’s disqualification rules?


3.  You gave a ticket to your aide, who is a designated employee.  Did the ticket constitute a reportable gift from you to the aide?

CONCLUSIONS


1 and 2.  Under the ceremonial role exception, the tickets do not constitute a reportable gift to you subject to the disclosure and limitation provisions of the Act.  Since the gift limit does not apply to the tickets, you are not required to pay down the value of the tickets.  If you choose to do so, nothing in the Act prevents you from seeking reimbursement from the city.


3.  Since you could not otherwise attend the event without the assistance of another person, we conclude that the ceremonial role exception also applies to the ticket used by your aide who assisted you at the event.

FACTS

You are a member of the Berkeley City Council.  In March, the city council voted to cancel a council meeting scheduled for March 13, 2001.  This allowed the city council members to attend a gala opening of the Berkeley Repertory Theatre’s new building.  The City of Berkeley has contributed $4,000,000 ($10,000,000 over the life of the bond) to the new theater.  The theater is located in the city council district that you represent and, at the event, you were introduced as the district representative.  All of the members of the city council attended the event and the theater publicly thanked the city and the individual city council members for the funding of the new building.

The Berkeley Repertory Theatre gave you two tickets to attend the opening.  You gave the other ticket to your aide who physically assisted you because of your disability.  The value of the two tickets is $420.  You are considering paying down the gift and then seeking reimbursement from the city.  The city has a special fund to address the physical needs of your disability.

ANALYSIS

The Act regulates the receipt of gifts by local public officials including city council members.  First, no local elected officer or designated employee may accept a gift of $320 or more from a single source in a calendar year, unless an exception to the gift limit applies.
  (Section 89503.)  In addition, local elected officials must annually report on a statement of economic interests those persons who have provided a gift to them worth $50 or more during the calendar year.  (Section 87207.)  Finally, a gift worth $320 or more may give rise to a conflict of interest in a governmental decision affecting the source of the gift.  (Sections 87100, 87103(e).)

The term “gift” means, in pertinent part, “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received …. ”  (Section 82028(a).)  However, Regulation 18944.1 provides that:
  “Passes or tickets which provide admission or access to facilities, good or services, or other tangible or intangible benefits (including passes to motion picture theaters, amusement parks, parking facilities, country clubs, and similar places or events, but not including travel or lodging), which are provided to an official are not gifts to the official whenever … :

[¶ … ¶]

  “(d) The tickets or passes are provided to the official of the agency for use by the official and his or her spouse and immediate family because the official has an official or ceremonial role or function to perform on behalf of the agency at the event in question.”

The purpose of this exception is to exempt officials from reporting payments that are analogous to reimbursement for expenses or per diem from a government agency.  (Burns Advice Letter, No. A-93-111.)  Therefore, we only apply this exception when a public official participates in an official or ceremonial role or function while on government business.  (See, e.g., McAndrews Advice Letter, No. A-00-083.)

We conclude that this exception applies to your facts.  Instead of conducting regular business, the city council canceled a regularly scheduled meeting so that you and the other members could attend the grand opening of the theater.  As an official act, the city council contributed millions of dollars toward the construction of the theater.  Public funding for the theater is presumably a permissible effort by the city to promote artistic performances.  At the event, you attended in your official capacity as a member of the city council and as a city council district representative.  In addition, the directors of the event publicly introduced you and publicly thanked the city and the individual city council members for the public funding.

Under the regulation, the exception only extends to tickets used by an official and his or her spouse or immediate family.  Because you could not otherwise attend the event without the assistance of another person, we conclude that the ceremonial role exception covers your ticket and the ticket used by your aide who assisted you at the event.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Julia Bilaver



Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	


�  The Commission adjusts the gift limit biennially to reflect changes in the Consumer Price Index.  (Regulation 18940.2.)





