June 19, 2001

Robert Traverso

Interim Executive Director

California Gambling Control Commission

300 Capitol Mall, Suite 300

P. O. Box 526013

Sacramento, California  95852-6013 

 Re:  Your Request for Informal Assistance

         Our File No. I-01-124
Dear Mr. Traverso:

This letter is in response to your request for advice regarding the conflict of interest code provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because we would require additional information in order to issue formal advice, we are treating your request as one for informal assistance (Regulation 18329(b)(8)).
 

QUESTIONS
1. Will members of the Gaming Policy Advisory Committee be required to file statements of economic interests?

2. Will applicants for membership on the Gaming Policy Advisory Committee be required to file statements of economic interests?

3. What is the reporting period for disclosing economic interests on an initial statement of economic interests?

4. What general guidelines exist regarding the scope of conflict of interest disclosure?

5. What general guidelines exist regarding conflict of interest issues?

CONCLUSION
1. Members of the Gaming Policy Advisory Committee will be required to file statements of economic interests if they are not merely advisory as defined by the Act, but, instead, are involved in making or participating in making governmental decisions.

2. Even if members of the Gaming Policy Advisory Committee are deemed to be involved in making or participating in making governmental decisions rather being than purely advisory, applicants for membership on the committee will not be required to file statements of economic interests unless actually appointed.  

3. Generally, public officials newly designated in an agency’s conflict of interest code must file an initial statement of economic interests within 30 days.  The initial statement of economic interests requires disclosure of any reportable investments, interests in real property and business positions held on the effective date of a newly adopted or amended conflict of interest code and income received during the 12 months prior to the effective date of the new conflict of interest code.

4. and 5.  See the discussion below for general guidelines regarding the scope of conflict of interest disclosure and general issues regarding conflict of interest.

FACTS


The California Gambling Control Commission (the “commission”), a new state agency, is in the process of having its conflict of interest code approved.  Gambling Control Commissioners were appointed by the Governor in September 2000 and, although subject to Senate confirmation, have not yet been confirmed.  At this point, the commission has not appointed the regular Executive Secretary nor has it appointed any other regular staff subject to reporting requirements proposed in the code submitted by the commission.


One of the tasks assigned to the commission is to appoint a 10-member Gaming Policy Advisory Committee (the “committee”) composed, in equal numbers, of representatives from the controlled gambling licensee sector of the public as well as members of the general public.  The 

committee’s sole function will be to discuss and advise the commission on controlled gambling regulatory policy and any other relevant gambling-related issues.  The recommendations of the committee are advisory to the commission.

ANALYSIS
General Rule

The Act prohibits public officials from making, participating in making or in any way attempting to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  (Section 87100.)  To further this goal, the Act requires every public official to disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official’s duties.  (Section 81002(c) and sections 87200-87313.)  

Public officials, such as employees of governmental agencies, members of boards or commissions, or consultants of a state or local government agency, disclose their financial interests in accordance with the conflict of interest code developed by their respective agency.  (See sections 87300 - 87313.)  A conflict of interest code is a rule or regulation adopted by a government agency which enumerates the positions within the agency that make or participate in making decisions that may have a foreseeable and material effect on any financial interest.  (Section 87302.)  The conflict of interest code requires a person in a designated position to disclose investments, interests in real property, sources of income and business positions that may be materially affected by his or her decision-making on behalf of the agency.  (Section 87302.)  

Regulation 18730, promulgated by the FPPC to interpret and implement the conflict of interest provisions of the Act, provides guidance as to those positions in the agency that must be included in a conflict of interest code.  Subdivision (b)(2) of this regulation provides that persons to be designated in an agency’s conflict of interest code include persons who make or participate in making governmental decisions which may foreseeably have a material effect on financial interests for purposes of section 87100:  “No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.”  Persons so designated in the conflict of interest code are “designated employees,” a term that includes any “officer, employee, member or consultant” of an agency whose position involves making or participating in making decisions that may have a foreseeable and material effect on any financial interest.  (Section 82019(c).)  The term “designated employee” does not include an unsalaried member of any board or commission that serves a solely advisory function. (Section 82019.)  

Regulation 18701(a) provides that the term “public official,” as used in section 87100 means “a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.”  Subdivision (a)(1) of this regulation defines a member as follows: 

“‘Member’ shall include, but not be limited to, salaried or unsalaried members of boards or commissions with decisionmaking authority.  A board or commission possesses decisionmaking authority whenever: 

(A)   It may make a final governmental decision; 

(B)  It may compel a governmental decision; or it may prevent a governmental decision either by reason of an exclusive power to initiate the decision or by reason of a veto which may not be overridden; or 

(C)  It makes substantive recommendations which are, and over an extended period of time have been, regularly approved without significant amendment or modification by another public official or governmental agency.”

Advisory Bodies

In our telephone conversations you have stated that the committee has no function other than to be advisory.  Because the committee has no power to make, compel, or prevent governmental decisions, subsections (A) and (B) of Regulation 18701(a)(1) will not be applicable.  The language of 18701(a)(1)(C) requires that we assess the impact of an advisory body’s recommendations by analyzing the extent to which its recommendations have been followed in the past.  If the recommendations of a body have a significant impact upon the ultimate outcome of a decision, the body is considered to have decisionmaking authority and is therefore not solely advisory. (In re Rotman (1987) 10 FPPC Ops. 1.)  The FPPC staff has advised on several occasions that if there is a history or track record of “rubber stamping” an advisory body’s recommendations, the advisory body will be considered to have decisionmaking authority.  (See, e.g., Baird Advice Letter, No. A-94-299; Czach Advice Letter, No. A-91-503; Woodbury Advice Letter, A-90-665; Paley Advice Letter, A-90-583; Korade Advice Letter, A-89-715; Ball Advice Letter, I-89-671.) 

We have in the past advised new advisory bodies that they are in fact solely advisory until a history of recommendations has been established (Ball, supra.).  Once there is a history of a particular advisory body’s recommendations being routinely accepted without amendment or modification, the body converts from a solely advisory function to one of making or participating in the making of a governmental decision and must be incorporated into a conflict of interest code.  With regard to your question, since we have no information concerning the committee, we are not able to determine if including its members in the commission’s conflict of interest code is or is not appropriate.  Even if, at this time, you conclude that the committee functions as “advisory” as opposed to making, or participating in making, governmental decisions, we suggest that you monitor the committee’s recommendations and the commission’s actions with regard to these recommendations over the next several months and amend the commission’s conflict of interest code as required.

Applicants to the Committee


You have asked whether or not applicants to positions on the committee must file statements of economic interest upon applying for the position.  Section 87201 requires that a “candidate” for an office specified in section 87200, such as board of supervisor or city council member, must file, no later than the final filing date of a declaration of candidacy, a statement disclosing his or her financial interests.  In previous advice, the FPPC has interpreted this specific provision for candidate disclosure in section 87201 as affirming an agency’s ability to add a requirement to its conflict of interest code requiring candidates for offices not specified in section 87200 to file candidate statements.  (McNamara Advice Letter, No. I-93-487; Powell Advice Letter, No. A-92-649.)  However, this decision to allow agencies to require financial disclosure from persons prior to their actually taking a position with the agency has been limited to candidates for elective office consistent with section 87201 and has not been extended to applicants for a board or committee.  Section 81013 does not permit, and more particularly section 87309(c) prohibits, a code reviewing body from going beyond the requirements of section 87302 and approving a conflict of interest code which designates positions that do not entail the “making or participation in the making of governmental decisions.”  (Alperin Opinion (1976) 3 FPPC Ops. 77.)

A government agency, however, is not prohibited from adopting requirements which go beyond those contained in the Act, so long as it does so under its own authority and so long as those requirements do not prevent a person from complying with the Act.  (Section 81013; Alperin Opinion, supra.)  Thus, the Act does not prevent the commission from adopting its own rules regarding applicants for membership on the committee if the commission does not base those requirements on the Act or any conflict of interest code adopted pursuant to the Act.


Statements of Economic Interests

Because your agency is in the process of having a newly adopted conflict of interest code approved, you have asked general questions about the reporting period for public officials newly designated in the code.  Section 87302(b) provides in part that an initial statement of economic interests shall be filed by each designated employee within 30 days after the effective date of the 

conflict of interest code.  (Regulation 18730(b)(5)(A).)
  On the initial statement, the filer must disclose any reportable investments, interests in real property and business positions held on the effective date of the code and income received during the 12 months prior to the effective date of the code.  (Regulation 18730(b)(6)(A).)  Subsequently, designated employees will file statements of economic interests on an annual basis
 disclosing any reportable investments, interests in real property, income and business positions held or received during the previous calendar year provided, however, that the period covered by an employee’s first annual statement begins on the effective date of the code or the date of assuming office, whichever is later.  (Regulation 18730(b)(6)(C).)  When a designated employee leaves his or her position, the employee must file a leaving office statement within 30 days of leaving disclosing reportable investments, interests in real property, income and business positions held or received during the period between the closing date of the last statement filed and the date of leaving office.  (Regulation18730(b)(6)(D).)

Conflicts of Interest

�  Government Code sections 81000�91014.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations, sections 18000�18995.   All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations. 





�  Pursuant to Regulation 18329(c)(3), informal assistance does not confer immunity.


� If the conflict of interest code has been in effect for more than 30 days, persons assuming office must file within 30 days of assuming their position.  (Regulation 18730(b)(5)(B).)





� For agencies which have adopted the standard conflict of interest code (Regulation 18730), annual statements are due by April 1st each year.  (Regulation 18730(b)(5)(C).)





