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June 19, 2001

Philip H. Robb

22641 Lark Street

Grand Terrace, CA 92313-5713

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-01-135

Dear Mr. Robb:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 This letter is limited solely to provisions of the Act, and should not be taken as advice or an opinion regarding any other areas of the law potentially raised by your letter.
 This advice is based upon the facts as provided in your request letter.
  Please note that this letter should not be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)

QUESTIONS

1. May a board member of a local water agency, who has made past expense claims but has no pending expense claims, request that the policy on expense claims be placed on the board’s agenda for discussion?

2. If the board places the issue of board member expense claims on its agenda for a future meeting, may the board member reveal at that future meeting that the president of the board postponed the payment of a previous expense claim by the board member?

CONCLUSION


The board member is not prohibited under the Act from placing the expense claim policy on the agenda for the board meeting.  The board member is also not prohibited from raising his own difficulties with expense claim reimbursement at a future meeting of the board.  This is because both of these actions pertain to the board member’s “compensation or terms or conditions of employment,” and are thus excepted from the conflict-of-interest provisions of the Act.
FACTS


Your client is a member of the board of directors of a local water agency.  Some weeks ago, he submitted an expense claim for attendance at various water-related conferences.  The general manager told the director that the board’s president had told him to hold up payment of $840 of this expense claim.  This was done because the president did not think that directors should be paid for attending water-related conferences in nearby San Bernardino and Riverside Counties.  The general manager acknowledged that the director’s claims were payable in full, however, under the board’s current ordinances.  At a May 17, 2001, meeting, the president appointed two other directors to a policy committee, presumably to review whether or not directors will be paid in the future for attendance at water-related conferences that are held in these two counties, as part of a general review of directors’ reimbursement for expenses and per diem payments. 

ANALYSIS

The Act prohibits a public official from making, participating in making or otherwise using his official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest. (§ 87100.)   Pursuant to Regulation 18700, an eight-step analysis is applied to determine whether a public official has a conflict of interest in a given governmental decision.

Step One: Is the individual a “public official?” 


As a member of the board of directors for a local public water agency, you are a public official under the Act. (§ 82048.) 

Step Two: Is the public official making, participating in making, or influencing a governmental decision?


A public official makes a “governmental decision” when he or she votes on a matter. (Regulation 18702.1(a)(1).) A public official participates in making a “governmental decision” when he or she “[a]dvises or makes recommendations to the decisionmaker” by “[p]reparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision….”(Regulation 18702.2(b)(2).)  Excepted from the definition of  “making or participating in making a governmental decision” are: “[a]ctions by public officials relating to their compensation or the terms or conditions of their employment or contract….” (Regulation 18702.4(a)(3).)


Applying the above provisions to the facts presented in your letter, the anticipated actions of the board member in placing the matter of expense claim reimbursement, as expressed through the concerns of the policy committee, on the agency agenda would clearly be an effort to “influence” the decision of the board on that issue.  Similarly, his anticipated actions in discussing his own difficulties in obtaining reimbursement of expense claims would also be an effort to “influence” the board’s decision on the matter.  However, it is equally clear that the issue of expense claim reimbursement that he raises pertains to his “compensation or terms or conditions” of employment. (See Schectman Advice Letter, A-87-226.) This brings both parts of your inquiry within the excepting language of Regulation 18702.4(a)(3).  Therefore, the board member is not precluded under the Act from placing the matter of expense claim reimbursement, or the policy committee’s concerns on the issue, on the board agenda; nor is he prohibited from revealing his own difficulties with expense claim reimbursement at the agency. 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  




William L. Williams, Jr.                         Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� For example, your letter may implicate issues of confidentiality under state law or the local ordinances, rules, regulations, and/or policies that govern the subject water agency.  This advice letter does not address such issues.


� This advice is applicable and confers immunity only to the extent that the facts provided to us are correct, and that all of the material facts have been disclosed.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71;         § 83114.)


�  In light of our conclusion that the board member’s actions are excepted from the definition of “making or participating in governmental decision” under the Act, it is not necessary to further analyze your request under steps three through eight.  These remaining steps address the determination of the economic interest of the public official, whether the governmental decision will have a reasonably foreseeable financial effect on a public official’s economic interest, and general exceptions to disqualification. (See regulations 18703-18708.)








