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February 27, 2002

Richard L. Poland

Law Offices of Richard L. Poland

333 W. Broadway, Suite 200

Long Beach, CA 90802

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-01-167

Dear Mr. Poland:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1.  Is there any barrier under the Act to holding a fundraiser benefiting both a candidate and a number of charitable organizations, all of whom would be listed as beneficiaries of the fundraiser on the tickets?

2.  If you are elected to office, may you use either campaign funds or personal funds to purchase a car for the volunteer on your campaign who did the most to produce votes for you?

CONCLUSIONS

1.  There is no barrier under the Act to conducting the joint fundraiser that you are planning.  However, unless the ticket specifies the amount paid to the charitable organizations from each ticket, the entire face amount of each ticket purchased will be regarded as a contribution to your campaign.

2. The Act does not preclude you from providing a car to one of your campaign volunteers, if the car is purchased with your personal funds.  You may not, however, use campaign funds to purchase a car for a person other than your committee.

FACTS


You are a candidate for the office of Long Beach city prosecutor for the election of April 2002.  You are planning a fundraiser to benefit your campaign as well as several local charities.  You will print a ticket that says: “Richard Poland presents a dinner/dance in support of his campaign as well as the Paralysis Project, Humane Society, Long Beach Battered Women’s Shelter and the Breast Cancer Awareness Fund.”  The plan is to charge $75.00/ticket and then donate $5.00 from each ticket to each charity.  


You are also considering the purchase of a car, if you are elected to office, that would be given to the volunteer on your campaign who did the most to produce votes.  

ANALYSIS

Joint Fundraiser

The Act does not prohibit a candidate or committee from co-hosting a joint fundraising event with one or more charitable organizations.  (Goodin Advice Letter, No. A-94-290.)  You indicate that the event would be advertised as a fundraiser to benefit your campaign, the Paralysis Project, the Humane Society, the Long Beach Battered Women’s Shelter, and the Breast Cancer Awareness Fund. We have advised that when a joint fundraising event is held, the event should be advertised under procedures which notify contributors of the specific amount allocated to each committee for reporting and record-keeping purposes.  (Caldwell Advice Letter, No. A-99-252; Benton Advice Letter, No. A-98-116; Martini Advice Letter, No. A-94-78; Parisi Advice Letter, No. I-98-057.) Therefore, the advertisements for your fundraiser should make clear what percentage of the proceeds will go to your campaign and each of the charities, respectively.


Your campaign committee is required to report the total amount of contributions received.  (Section 84211(a).)  “A monetary contribution is ‘received’ on the date that the candidate or committee, or the agent of the candidate or committee, obtains possession or control of the check or other negotiable instrument by which the contribution is made.”  (Regulation 18421.1(c).)  Therefore, when received by an agent of your committee, the full amount of a check written for a ticket to the planned joint fundraiser would have to be reported as being received by your campaign committee.
  If you wish to report only the amount received for the ticket minus the amount raised for the charities, your campaign must receive a separate check for the amount designated for your campaign.

Car Purchase 

The Act does not prohibit you from using your personal funds in the purchase of an automobile to be given to one of your campaign volunteers in recognition of his or her contribution to your successful campaign.  You may not, however, use campaign funds to purchase this car. Section 89516 provides (in pertinent part) as follows:

  “Notwithstanding Sections 89512 and 89513,
 this section governs the use of campaign funds for vehicle expenses.  

(a)  Campaign funds shall not be used to purchase a vehicle unless both of the following apply:  

(1)  Title to the vehicle is held by the committee and not the candidate, elected officer, campaign treasurer, or any other individual or individuals with authority to approve the expenditure of campaign funds held by a committee, or a member of his or her immediate family.

(2)  The use of the vehicle is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.” (Footnote added.)


If the volunteer in question is an individual described in Section 89516(a)(1), he or she may not acquire title to any vehicle purchased with campaign funds.  If the volunteer is not an individual mentioned in Section 89516(a)(1), the use of campaign funds in the purchase is still prohibited unless the use of the vehicle is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  As we understand your intent, you do not mean to purchase a vehicle for your campaign committee with title vested in the volunteer.  Rather, you would purchase the vehicle as a reward, or bonus, for the volunteer’s service to the campaign – leaving the volunteer to use the car as he or she sees fit, whether or not the volunteer remains affiliated with your committee.  So long as this is the case, it cannot be said that the vehicle is being purchased consistent with the specific requirement of section 89516.  Campaign funds may not, therefore, be used to purchase the vehicle.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  Natalie Bocanegra




                                Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  Please be aware that “[a] contribution need not be reported nor shall it be deemed accepted if it is not cashed, negotiated, or deposited and is returned to the contributor before the closing date of the campaign statement on which the contribution would otherwise be reported.”  (Section 84211(q).)


	�  Please note that section 89513(f)(1) generally addresses the use of campaign funds for personal gifts and provides that “[c]ampaign funds shall not be used to make personal gifts unless the gift is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”  Section 89513(f)(2) further provides, in part, that “gifts with a total cumulative value of less than two hundred fifty dollars $250 in a single year made to … a committee worker… are considered to be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”





