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August 30, 2001

James R. Sutton

Nielsen, Merksamer, Parrinello,

Mueller & Naylor, LLP

591 Redwood Highway, Suite 4000

Mill Valley, CA 94941-3039

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-01-184

Dear Mr. Sutton:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


With whom must the "Committee to Save Our City College" ("Committee") file its campaign reports  in connection with a bond measure on the November 2001 ballot in San Francisco County?

CONCLUSION


The Committee must file its campaign statements with the San Francisco Ethics Commission.

FACTS


The Committee to Save Our City College is supporting a bond measure placed on the ballot by the San Francisco Community College District (“College District”).  The College District is part of the California Community Colleges, a post-secondary state education system. (Cal Educ. Code section 70900.)  This statewide system is supervised by a board of governors, the members of which are appointed by the Governor and the State Senate.  (Cal. Educ. Code section 71000).  State law establishes that each individual community college district is governed by a board of trustees with members elected at-large from the district (Cal. Educ. Code section 70902 & 72023); state law also sets out the powers and duties of these boards of trustees (Cal. Educ. Code section 72203.5 et seq.)


One of the powers of a community college district's board of trustees is submitting bond measures to district voters.  (Cal. Educ. Code section 15100.)  Pursuant to this state law provision, on June 28, 2001, the trustees of the College District voted to place a $195 million dollar bond measure on the November ballot to finance certain capital improvements.  


In your letter, you argue that San Francisco law does not apply to the College District's bond measure.  The San Francisco Charter addresses initiatives submitted to local voters.  The San Francisco Charter defines an "initiative" as "any measure submitted to the voters by the Mayor or Board of  Supervisors, or four or more members of the Board." (S.F. Charter, Article XVIII.)  You argue that because College District bond measures are placed on the ballot by the College District's board of trustees rather than the city and county's mayor or supervisors, they do not fall under this definition and are therefore not required to comply with the provisions of the charter governing the submission of bond measures.


Your letter continues, stating that San Francisco's campaign finance ordinance requires city and county candidates and measures to file their reports with the Ethics Commission.  (S.F. Camp. & Govt. Conduct Code section 1.300(a).)  The only measures covered by this local filing requirement are "any City referendum, recall or ballot proposition."  (S.F. Camp. & Govt. Conduct Code section 1.104(1).)  The College District is not part of the city and county government structure and is rather governed by its own, independent, elected board of trustees.  As such, you conclude, the bond measure is not a "city" measure and is not covered by San Francisco's campaign finance ordinance.

ANALYSIS


The question posed by your letter asks with whom the "Committee to Save Our City College" ("Committee") must file its campaign reports  in connection with a bond measure on the November 2001 ballot in San Francisco.


You argue that state law requires the committee to file reports with the San Francisco Department of Elections (the county filing officer), not the San Francisco Ethics Commission.  You maintain that the fact that the geographical boundaries of the College District and the city and county are the same does not alter the fact that the College District is a "district" separate from the city and county, and that committees supporting measures to be voted upon within the College District's jurisdiction must file their reports with the county clerk.

I. Government Code Section 84215 – Where to File Campaign Reports and Statements

While your letter accurately points out that community college districts are a creature of state law (Education Code Section 70900), it is in the Government Code where one finds instruction on where committees formed to support or oppose ballot measures must file their reports.  Specifically, in Section 84215 the Political Reform Act describes the various locations that candidates, elected officers, committees, and proponents/opponents of ballot measures and others must file their campaign reports.  

Generally speaking, Section 84215 segregates into five areas the rules regarding where to file campaign reports, depending on the geographic extent of the committee's activities.  (§ 84215, subds. (a) – (e).)  Basically, the statute breaks filers into five groups, going from those active on a statewide ballot issue (subdivision (a)) and narrowing to committees active with respect to issues on a ballot in only one city (subdivision (e)).  So that the logic and flow of the statute's provisions as a whole may better be observed, the committees to whom each subdivision's filing requirements pertain are described below:

Subdivision (a) - Statewide Officers and Measures:  This subdivision applies to statewide officers, statewide candidates and statewide ballot measures.  Obviously, this provision applies to committees whose interest is in a ballot measure or candidate on the statewide ballot.

Subdivision (b) – Legislative and Other Similar Officers:  This subdivision applies to candidates for the Legislature, Board of Equalization candidates, court of appeal justices and superior court judges.  Narrowing the geographic activity slightly, this subdivision applies to elections in jurisdictions of smaller geographic size than the statewide ballot.

Subdivision (c) – Multi-County Ballot Candidates and Measures:  This subdivision applies to elected officers in jurisdictions other than legislative districts, and Board of Equalization districts or appellate court districts, "which contain parts of two or more counties… ."  (§ 84215, subd. (c), italics added.)    Included in this subdivision are committees formed to support or oppose local measures to be voted on in these multi-county jurisdictions.  Thus, the subdivision provides that the committees shall file with the "clerk of the county with the largest number of registered voters in the jurisdiction."  (Id.)  As can be seen, this subdivision applies to multi-county measures and officers not provided for in the previous two subdivisions.

Subdivision (d) – Single-County Ballot Candidates and Measures:  This subdivision applies to county elected officers, municipal judges, and committees formed to support or oppose measures "… to be voted upon in any number of jurisdictions within one county… ."  (§ 84215, subd. (d), italics added.)  Filers pertaining to ballots in just one county, then, file "with the clerk of the county."  (Id.)

Subdivision (e) – City Ballot Candidates and Measures:  This subdivision, continuing the narrowing focus of the statute, applies to city officers and candidates and committees formed primarily to support or oppose local measures to be voted upon "in one city… ."  (§ 84215, subd. (e).)  Accordingly, these committees file campaign reports with the "clerk of the city."  (Id.)

Your letter argues that regardless of the fact "that the geographical boundaries of the College District and the City and County are the same," the College District is "separate from" the city and county, and thus is not governed by subdivision (d) of Section 84215 (governing single county committees).  Instead, the letter argues, the College District is governed by subdivision (c) because it is a local measure to be voted upon in a jurisdiction "other than a legislative district," quoting subdivision (c) of the statute.

We disagree.  Subdivisions (c) and (d) of the statute very explicitly rely on the geographical boundaries of the jurisdiction where upon a ballot measure is voted.  The statute does not look to the body of law that has created the district, which law may define the boundaries of its jurisdiction.  Rather, the statute looks to the boundaries of the jurisdiction itself only, and asks, with respect to the ballot measure committee at issue here, whether the committee is active in more than one county.  (See §84215, subds. (c) and (d).)  Thus, because, as your letter concedes, the Committee is primarily formed to support or oppose a ballot measure to be voted upon in only one county, San Francisco, subdivision (d) governs the filing of campaign statements of the Committee.  Subdivision (d) provides that those statements are to be filed with the county clerk.  Our inquiry does not end here, however, because another provision of the Act, Section 81009.5, allows local jurisdictions, as discussed below, to designate a different filing officer.

II. Sections 82009.5 and 81009.5 – Local Ordinances Designating a Different Filing Officer
As shown above, the Committee is formed to support or oppose a ballot measure to be voted on in only one county and is governed by subdivision (d) of Section 84215, which requires campaign statements be filed with the county clerk.  Other provisions of the Act, however, provide that local jurisdictions in certain circumstances may designate a different filing officer.

Section 82009.5 defines the term “clerk,” as a city or county clerk “unless the city council or board of supervisors has designated any other agency to perform the specified function.”  (§ 82009.5.)  Section 81009.5 allows local agencies to enact different filing requirements for elections held in its jurisdiction if the different requirements “apply only to … committees formed or existing primarily to support or oppose … a local ballot measure which is being voted on only in that jurisdiction… .”  (§ 81009.5, subd. (b).)  

Several years ago, San Francisco's charter was amended to name the San Francisco Ethics Commission as the filing officer in lieu of the county clerk, the Department of Elections.  We advised the San Francisco city attorney in 1996 that its redesignation was invalid under Section 81009.5 to the extent it applied "not only to local persons, but also [to] persons operating campaigns on a statewide level."  (Moll Advice Letter, A-96-315, at p. 2, 5.)  The Committee, as demonstrated above, however, is formed to support or oppose a ballot measure that is being voted on only in the local jurisdiction.  (§ 81009.5.)  Therefore, the charter's redesignation of its filing officer with regard to the situation you pose is a valid exercise of a local jurisdiction's authority under Section 81009.5.  Accordingly, we conclude that the Committee must file its campaign statements with the San Francisco Ethics Commission.

III.
Relevance of the City Elections Code

In your request for advice and supplemental letter of August 28, 2001, you make the argument that the city's elections code does not govern the Committee.  In the August 28 letter, you relay the conclusion of the city attorney that because Proposition A (the college district bond measure) is not governed by the City Elections Code, and therefore not entitled under city law to submit a paid argument on the ballot, "we believe that it should not be considered a City measure for purposes of the City's Campaign Finance Ordinance."  You argue that this is "another reason" why the Committee should file its campaign reports with the county clerk (Department of Elections) rather than with the San Francisco Ethics Commission.

We disagree.  As shown in the analysis above, the question of where the Committee is to file its campaign statements is governed by, and our conclusion is based on, an interpretation of state law - specifically, Sections 84215, 81009.5 and 92009.5.  Our conclusion is not based on an analysis or conclusion that the Committee is or is not governed in other respects by the city's campaign finance laws.  The only aspect of the city charter relevant to our inquiry is to whom the city delegates the authority ascribed to it under Sections 81009.5 and 82009.5 to select a filing officer different from that otherwise designated in the Act.  Thus, the city attorney's conclusion that another aspect of the city elections code does not apply to Proposition A because it is put on the ballot pursuant to state law is not relevant.

We emphasize that the scope of the advice rendered in this letter is focused narrowly on the Committee's filing obligations pursuant to subdivision (e) of Section 84215.  We are not asked and we do not render an opinion regarding the applicability of any other San Francisco Charter provision to the Committee.


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
C. Scott Tocher



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  All statutory references are to the Government Code, unless specified otherwise.


�  You have supplemented your request with a letter dated August 28, 2001, in which you relay a recent conclusion of the San Francisco city attorney's that furthers this point.  The issue of the San Francisco Elections code will be addressed below.





�  The term "County" includes a city and county.  (§ 82017.)





