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November 16, 2001

David Rendon

Hooked on Towing

8225 Collison Street

Lamont, CA 93241

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-01-185

Dear Mr. Rendon:


This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature and does not pertain to a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.  (Regulation 18329(b)(c), copy enclosed.)
 

We advise only on the requirements of the Political Reform Act.  We encourage you to consider whether the doctrine of “Incompatible Activities” or Government Code section 1090 issues, which prohibit public officials from having an interest in contracts with their own agency, may also be implicated by your facts.  The Attorney General’s office has jurisdiction over both of these areas of law. 

QUESTION

You are a reserve police officer for the City of Arvin; may you apply to be on the City’s “towing rotation list” in order to sell the services of your towing business to the police department? 

CONCLUSION

You may apply to be on the approved towing list and sell the services of your towing business to the police department so long as you do so in the same manner as any other member of the general public.

FACTS


You are a voluntary, reserve police officer for the City of Arvin.  Reserve police officers are not designated employees in the City of Arvin’s conflict of interest code.  In your private capacity, you own a towing business.  You would like to be on the City of Arvin’s towing rotation list.  If selected, you plan to charge the same rates as your competitor.

ANALYSIS


A public official may not make, participate in making, or in any way attempt to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows, or has reason to know, that he or she has a financial interest.  (Section 87100.)   The Commission has adopted a standard eight-step analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest.  (Regulation 18700, subdivisions (b)(1) – (8).)

1.  Are you a public official?


The conflict-of-interest provisions apply only to public officials.  (Section 87100). Although you do not receive a salary, you are an employee of the police department for the City of Arvin, and you are a public official subject to the prohibition.  (Section 82048.)

2.  Are you making, participating in making, or influencing a governmental decision?

The Act’s conflict-of-interest provisions apply only where a public official is making, participating in making, or is in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which he or she knows or has reason to know the official has a financial interest.  (Section 87100.)   

 The Commission has adopted a series of regulations which define “making,” “participating in making,” and “influencing” a governmental decision, and which also provide certain exceptions.  (Regulations 18702-18702.4.)

Makes:  A public official “makes a governmental decision,” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, appoints a person, obligates or commits his or her agency to any course of action, enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency, or determines not to do any of these things, unless such determination is made because of his or her financial interest.  (Regulation 18702.1(a)(1)-(5).)


Participates:  A public official “participates in making a governmental decision,” when, acting within the authority of his or her position the official:

“(a) Negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A); 

“(b) Advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by: 

“(1) Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A); or 

“(2) Preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official and the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in Title 2, California Code of Regulations, section 18701(a)(2)(A).”  (Regulation 18702.2(a) and (b).)

You did not indicate in your letter that you will be making decisions about purchasing or negotiating, advising or making recommendations to those who make purchasing decisions.

Influencing:  The Commission applies two rules to determine whether a public official is using or attempting to use his or her official position to “influence” a governmental decision.  The first rule applies when the governmental decision is before the public official’s own agency, or an agency appointed by or subject to the budgetary control of the official’s agency.  The second applies when the decision is before an agency other than the official’s own agency.  You have not provided any facts indicating that this decision would be before an agency other than your own agency.

With regard to a governmental decision which is before an official’s own agency, the official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency.   Attempts to influence include, but are not limited to, appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.  (Regulation 18702.3(a).) 

The decisions you describe will be considered a decision before your own agency.  For these decisions, you will be subject to the broad prohibition that prevents you from communicating with any member, officer, employee, or consultant of your agency about the decision.

However, the Commission has established several exceptions to this rule, one of which permits an otherwise disqualified official to appear in the same manner as any other member of the general public before the official’s own agency in the course of its prescribed governmental function to represent his personal interests in a business entity wholly owned by the official or members of his or her immediate family.  (Regulation 18702.4(b).)

Therefore, even though you might be disqualified from communicating with your agency with regard to the decisions because, as you stated in your letter, you are the sole proprietor of your business, you may appear in the same manner as any other member of the general public before your own agency, in the course of its prescribed governmental function to represent your personal interests in your business entity.  (Regulation 18702.4(b), copy enclosed.)  This exception would apply only in those instances where you make it clear that you are not acting in an official capacity. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.








Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Jody Feldman

Staff Counsel, Legal Division
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Enclosure:  Regulations 18329, 18702.4(b)
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�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided in an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c).) 


�  We have provided an analysis of only steps 1 and 2 because the facts you have provided do not indicate that you will be making, participating in making or influencing a governmental decision. If, in the future, you feel you might be influencing a governmental decision, you may write in again for more information on the other 6 steps.


  


� This letter is based only on the facts as they are presented to us. The Commission does not act as the finder of fact in providing advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 


� Generally, the Commission has treated different city departments as different agencies. (Stout Advice Letter, No. I-88-313). Specifically, a police department has been treated as a distinct agency within a city. (Burnett Advice Letter, No. I-90-637).  It is not clear from your facts that the city, rather than the police department establishes this approved towers list.  If the city does perform this function, not the police department, you should contact us for further advice.





