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August 24, 2001

David M. Fleishman

Attorney at Law

1104B Vine Street

Paso Robles, CA  93446   

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-01-186

Dear Mr. Fleishman:


This is in response to your request for advice under the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS


1.
May you accept a gift of a trip to Las Vegas from a client of your law practice that will exceed the $320 gift limit?


2.
If not, is it possible for the client to pay a portion of the gift, up to the $320 limit?

CONCLUSIONS


1.
No.  Since you are a public official, you may not receive a gift of more than $320 in value from this client.


2.
Yes.  The client may pay for your expenses up to the $320 limit.

FACTS


You are the contract city attorney for the City of Pacific Grove.  Additionally, you are the contract assistant city attorney for the City of Solvang.  In your private capacity, you maintain a law practice and represent non-governmental entity clients.  One of your clients, a Washington limited liability company, has invited you and your wife to attend its annual employee party in Las Vegas, Nevada.  The company will pay for airfare, lodging and meals for you and your wife.  You estimate the meals will be approximately $100 for each for you, lodging at approximately $250 and airfare at $150 for each of you.  You estimate the value of the gift attributable to just you to exceed the $320 gift limit.  


Since your client does not do business where your governmental entity clients are located, you are asking if this gift is subject to the limits and, if so, whether it is possible for the Washington based client to pay for that portion up to the $320 limit.

ANALYSIS


“No elected state officer, elected officer of a local government agency, or other individual specified in Section 87200 shall accept gifts from any single source with a total value of more than two hundred fifty dollars ($250).”  (Section 89503.5(a); emphasis added.)
  Section 87200 includes such positions as a member of a city council, a board of supervisors, and it specifically includes a city attorney.  The gift limit applies to persons who are designated in an agency’s conflict of interest code as well. Therefore, the limit applies to you in your capacity as the city attorney for Pacific Grove, and it may apply to you in your capacity as the assistant city attorney with the City of Solvang.


A gift is any payment that confers a personal benefit on the recipient for which full and adequate consideration is not received.  Certain exceptions apply to the definition of a gift.  For example, informational material such as books, reports, pamphlets, calendars, or periodicals, are not included, nor are gifts from members of your family.  Gifts which are returned, unused, or donated to a nonprofit entity exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code without being claimed as a charitable contribution for tax purposes also fall out of the definition of a gift.  (Section 82028.)  Additionally, certain items meet the definition of a gift but are not subject to the limit.  These include such things as wedding gifts, gifts exchanged between you and a friend during birthdays and holidays, and very limited types of travel.
  You will note there is not an exception for gifts given to a public official in his or her private capacity from a source unrelated to his governmental function.  As a public official subject to Section 87200, the gift disclosure and limitation laws apply to all sources, other than those exceptions described above.  The fact that this private sector client is located out of state does not alter this analysis.  Gifts are reportable regardless of the location of the source and are thus, also subject to the gift limit.  (Section 82030(a).)


If a donor provides a gift to an official and addresses the gift to a member of the official’s immediate family (spouse and dependent children), that portion of the gift given to the immediate family member, is not a gift attributable to the public official. (Regulation 18944.)  If the client in Washington has invited your spouse to attend the employee party in Las Vegas, the payments and reimbursements for your spouse’s meal and travel are not gifts to you and are not included in your $320 gift limit.


If the value of the benefit to you, after excluding that portion attributable to your spouse, exceeds $320, you may not receive this gift from your client.  You have asked if it’s possible to have this client pay for an amount up to the gift limit.  Yes, this may occur; however, please note that you must report receipt of the gift if valued at $50 or more, on your next Statement of Economic Interests (Form 700). 


I trust this answers your questions sufficiently.  If you have any additional questions, please feel free to call me at (916) 322-5660.





Sincerely,





Luisa Menchaca





General Counsel





By:
Jeanette E. Turvill






Political Reform Consultant






Technical Assistance Division

JET/jt

� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


� The Commission adjusts the gift limitation on January 1 of each odd-numbered year to reflect changes in the Consumer Price Index, rounded to the nearest ten dollars ($10).  Effective January 1, 2001, the gift limitation was adjusted to $320.  (Section 89503.5(f); Regulation 18940.2.) 


� This typically covers travel that is related to a legislative or governmental purpose, or public policy issue provided by a government agency, a nonprofit organization or educational foundation or travel in connection with a speech.  (Section 89506.)





