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October 17, 2001
Kathryn E. Donovan

Pillsbury Winthrop

400 Capitol Mall, Suite 1700

Sacramento, CA 95814-4419

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-01-194

Dear Ms. Donovan:


This letter is in response to your request for advice on behalf of Chevron Corporation regarding provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1.  Would contributions made to legislative candidates in 2001 by Texaco, Inc., prior to its merger into ChevronTexaco Corporation, affect the ability of ChevronTexaco to make additional contributions, after the merger, to the same candidates for the same elections?

2.  Would gifts made to California public officials in 2001 by Texaco, Inc., prior to its merger into ChevronTexaco Corporation, affect the ability of ChevronTexaco to make additional gifts to the same officials following the merger?

CONCLUSIONS

1 and 2.  So long as Texaco acted completely independently of ChevronTexaco and/or Chevron in its pre-merger decisions to make the contributions and/or gifts you describe, the Act does not require that Texaco’s prior contributions or gifts be aggregated with any post-merger contributions or gifts from ChevronTexaco.  Prior contributions or gifts from Texaco do not therefore limit what ChevronTexaco may give after the merger.   

FACTS


Chevron Corporation (“Chevron”), Texaco Inc.(“Texaco”), and Keepep, a wholly owned subsidiary of Chevron, have entered into an Agreement and Plan of Merger.  This Agreement provides that Keepep will merge with and into Texaco on the effective date of the merger so that Texaco becomes a wholly owned subsidiary of Chevron. 


After the necessary government approvals have been obtained, stockholder meetings for both Texaco and Chevron will be scheduled.  If the stockholders of each corporation approve the merger, Chevron will, as of that date, change its name to ChevronTexaco Corporation (“ChevronTexaco”).  You anticipate that the merger will close sometime in the fourth quarter of 2001.


In recent years both Chevron and Texaco have qualified as major donor committees, and both companies have made gifts to public officials in California.  You anticipate that ChevronTexaco will continue to make contributions to candidates in California state and local elections after the effective date of the merger, and will also make occasional gifts to public officials.  ChevronTexaco will direct and control all contributions and gifts made by Texaco and other subsidiaries after the merger. 

ANALYSIS


Question One

Your first question concerns the “aggregation” of contributions, where ostensibly separate contributors are treated as a single contributor under circumstances defined by Section 85311.  As amended by Proposition 34 and more recently by SB 34, the statute currently provides as follows:

“(a)  For purposes of the contribution limits of this chapter, the following terms have the following meanings:

(1)  “Entity” means any person, other than an individual.

(2)  “Majority owned” means an ownership of more than 50 percent.


(b)  The contributions of an entity whose contributions are directed and controlled by any individual shall be aggregated with contributions made by that individual and any other entity whose contributions are directed and controlled by the same individual.


(c)  If two or more entities make contributions that are directed and controlled by a majority of the same persons, the contributions of those entities shall be aggregated.


(d)  Contributions made by entities that are majority owned by any person shall be aggregated with the contributions of the majority owner and all other entities majority owned by that person, unless those entities act independently in their decisions to make contributions.”


You ask us to assume that, from the date of the merger, ChevronTexaco will “direct and control” all contributions made by Texaco and any other subsidiary of ChevronTexaco.  It is clear from the statute that post-merger contributions made in the name of Texaco would then be aggregated with any contributions of ChevronTexaco, which you indicate will direct and control Texaco’s contributions.  It is equally clear that contributions by Texaco during 2001, made prior to the merger and independent of Chevron or ChevronTexaco, would not (prior to the merger) be aggregated with any contributions of ChevronTexaco independently made during the same pre-merger period.

Your specific question highlights a more difficult problem, the effect of Texaco’s prior contributions on ChevronTexaco after the merger has joined Chevron and Texaco in a parent-subsidiary relationship.  As you interpret the Act, pre-merger contributions of Texaco would not be aggregated under Section 85311 with the post-merger contributions of ChevronTexaco.  Thus, if Texaco had made a contribution to a legislative candidate during 2001, prior to the merger, that contribution would not be aggregated with the contribution of ChevronTexaco should ChevronTexaco later decide to contribute to the same candidate for the same election towards which Texaco had previously contributed.  

If the prior contributions of Texaco are not aggregated with those of ChevronTexaco, then the prior contributions will not operate in any way to limit subsequent contributions by ChevronTexaco.     

This understanding comports with the language of the statute.  The contributions of Texaco and ChevronTexaco could be aggregated only under subdivisions (c) or (d) of Section 85311 – the distinction resting on details of ownership not fully described in your account of the proposed merger.  But neither subdivision would require aggregation of Texaco’s pre-merger contributions with those made by ChevronTexaco after the merger.  Subdivision (c) requires aggregation only when the contributions of two or more entities “are directed and controlled” by a majority of the same persons.  As we understand your account of the facts, the persons who directed and controlled the pre-merger contributions of Texaco will not be the same persons who direct and control the contribution decisions of ChevronTexico.  So long as this is the case, the essential criterion for aggregation under subdivision (c) is absent.

Section 85311(d) expressly provides that contributions will not be aggregated when the subject entities “act independently in their decisions to make contributions.”  Again, as we understand your account of the facts, Texaco made pre-merger contribution decisions independently of Chevron or ChevronTexaco, so aggregation of Texaco’s contributions with those of the other organizations is not required under subdivision (d). 

The conclusion that the language of the statute does not require aggregation under the circumstances you describe is further supported by the Commission’s longstanding position on aggregation of contributions, as developed in In re Lumsdon 2 FPPC Ops. 140 (1976), and In re Kahn, 2 FPPC Ops. 151 (1976).  Both opinions emphasize that contributions should not be aggregated if the persons making the contributions reached their decisions independently.  The language of Section 85311 is in all material respects identical to the language of former Regulation 18215.1, expressly intended to “codify” the Commission’s stance in Lumsdon and Kahn.
   Our reading of Section 85311 is fully consistent with these two opinions.

In sum, as long as Texaco acted completely independently of ChevronTexaco and/or Chevron in making its pre-merger contribution decisions, Section 85311 does not require that Texaco’s prior contributions be aggregated with post-merger contributions of ChevronTexaco.  Those earlier contributions will not, then, limit what ChevronTexaco may contribute in its own right after the anticipated merger.
 

Question Two

Your next question, in effect, asks whether the foregoing analysis would change if, instead of campaign contributions, Texaco had earlier given gifts subject to the Act’s gift limit of $320 per annum.  The analysis here is generally the same.  “Cumulation” of gifts to a “single source” is governed by Regulation 18945.1, whose relevant provisions are given below:

“(c)  If the same person or a majority of the same persons in fact directs and controls the decisions of two or more entities to make gifts to one or more public officials or candidates, gifts by those affiliated entities shall be cumulated as being gifts from a ‘single’ source.

(d)  Business entities in a parent–subsidiary relationship, or business entities with the same controlling (more than 50 percent) owner, shall be considered a ‘single’ source unless the business entities act independently in their decisions to make gifts to one or more public officials or candidates.  For purposes of this regulation, a parent–subsidiary relationship exists when one business entity owns more than 50 percent of another business entity.”

If neither Chevron nor ChevronTexaco directed and controlled Texaco’s pre-merger gift-giving decisions, these entities would not be considered under Regulation 18945.1(c) as a “single source” of gifts subject to a single $320 annual limit.  The same result follows under subdivision (d) if Texaco acted independently of the other entities in its gift-giving decisions.  Under the circumstances you describe, we conclude that the pre-merger activities of Texaco will not limit post-merger gift giving by ChevronTexaco. 


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division

ltw:jg

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  The OAL notice of Regulation 18215.1, dated December 30, 1994, expressly noted that this regulation, whose language is now reproduced in Section 85311, “codifies the Commission Opinions, Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 151 and Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140 regarding aggregation of contributions.” 


�  The Commission reviewed the interpretation of Section 85311 at its meeting on October 11, 2001.  You may follow developments in this area by monitoring the Commission’s website at � HYPERLINK  " "�www.fppc.ca.gov�, or by contacting this office by telephone if you are unable to attend the meeting.  





