





November 8, 2001

Ann Watson

1 Edwards Avenue

Sausalito, CA 94965

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-01-220

Dear Ms. Watson:


This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that this letter should not be construed as advice concerning any conduct that may have already taken place.  Moreover, this advice is strictly limited to the facts presented.  The Commission does not act as the finder of facts with regard to advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


Does your past service as the legal and electricity advisor to Commissioner Bilas of the California Public Utilities Commission (“PUC”) preclude you from advising bankruptcy counsel for Pacific Gas & Electric (“PG&E) concerning the regulatory scheme governing utilities in California and specifically impacting the PG&E bankruptcy?

CONCLUSION


No.  Under the permanent ban, you did not “participate” in the bankruptcy proceeding while employed by the PUC so as to preclude yourself from giving advice to PG&E’s bankruptcy attorneys regarding the regulatory scheme governing utilities in the context of the PG&E bankruptcy proceeding.  However, under the one-year ban, you may not, for a period of one year, represent any person by appearing before or communicating with any PUC officer or employee to influence the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property. 

FACTS


You retired from government service effective September 9, 2001, as the legal and electricity advisor to Commissioner Bilas of the California Public Utilities Commission.  On April 6, 2001, PG&E filed for Chapter 11 reorganization in U.S. Bankruptcy Court. 


Prior to the PG&E bankruptcy, in either late 2000 or early 2001, the PUC retained bankruptcy counsel.  Since you have previous experience in bankruptcy law, prior to the PG&E bankruptcy filing, you had one telephone conversation with the PUC’s bankruptcy counsel in which you asked a series of questions seeking general bankruptcy information.  You prepared one memorandum to all the commissioners’ offices, documenting your conversation.  Thereafter, a member of the PUC’s legal staff was assigned to research the impacts of bankruptcy filings by any utility.  You spoke with him briefly about how bankruptcy works and loaned him some bankruptcy reference materials to use.  Thereafter, while you were on vacation in April, PG&E filed its petition in bankruptcy court.


The only contact you had with the PUC’s bankruptcy counsel as to the PG&E proceeding was attendance at a meeting with all commissioner advisors and some attorneys, held on May 14, 2001, in which the bankruptcy counsel reported on the argument in bankruptcy court of a motion to dismiss a complaint for an injunction and declaratory judgment filed by PG&E against the PUC to enjoin it from implementing a portion of Commission Decision 01-03-082.  Counsel reported on the argument of the motion, and stated he was optimistic the PUC would prevail in the judge’s written opinion.  Your role was limited to that of passive listener.  Nothing of substance was said at the meeting, and you did not report back to Commission Bilas about the meeting.   Ultimately the judge did issue an opinion dismissing the complaint.  The only other discussion with bankruptcy counsel at that meeting was that the PUC’s position was that it was not a creditor, and you were all cautioned that no person at the PUC should file any claim with the bankruptcy court.


Other than these encounters, you had nothing to do with the strategy or conduct of the PUC in the PG&E bankruptcy proceeding.  All strategy the PUC’s involvement in the PG&E proceeding was handled out of the PUC President’s office.  You are unaware of what actions the PUC took in the bankruptcy proceeding, other than a general impression that the PUC was asserting state’s rights and was basically ignoring the bankruptcy.


As far as you are aware, as of the time you left the PUC in September, the PUC had not filed a creditor’s claim in the bankruptcy proceeding, although you believe that the Attorney General’s office and the Department of Water Resources may have filed claims.


You have now been approached by PG&E to advise its bankruptcy counsel concerning the regulatory scheme PG&E operates under in the context of the bankruptcy proceedings.  You would not be making any appearances on behalf of PG&E or signing any documents to be filed with the court.

ANALYSIS

Officials who leave state service are subject to two types of restrictions 

under the Act. The first is a permanent ban, and the second is a one-year prohibition.

Permanent Ban on “Switching Sides”

Sections 87401 and 87402 (collectively, the “permanent ban”) prohibit former state administrative officials from advising or representing any person for compensation in any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.)  Specifically, Section 87401 provides: 

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial or quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply: 

(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest. 

   (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

“‘State administrative official’ means every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.” (Section 87400(b).)  As a former legal and electricity advisor to a PUC commissioner, you were a “state administrative official” for purposes of the permanent ban.  Therefore, the permanent ban restricts your activities in the private sector. 

In addition, please be advised that Section 87402 prohibits former state administrative officials from being paid to “aid, advise, counsel, consult or assist in representing” any other person in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.  


Regulation 18741.1 further clarifies:

“(a)  The prohibitions of Government Code Section 87401 and 87402 apply to any state administrative official if all of the following criteria are met:

“(1)  The official has permanently left state service or is on a leave of absence.

“(2)  The official is compensated, or promised compensation, for making an appearance or communication, or for aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing another person, other than the State of California, in a judicial, quasi-judicial or other proceeding.  However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services are not prohibited or limited by this section.

“(3)  The official makes an appearance or communication before any officer or employee of any state administrative agency for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, a judicial, quasi-judicial or other proceeding, including but not limited to any proceeding described in 2 Cal. Code Regs. Section 18202, subdivisions (a)(1)-(a)(7).

“(4)  The judicial, quasi-judicial or other proceeding includes any proceeding in which the official participated personally and substantially by making, participating in the making, or influencing of a governmental decision, as defined in 2 Cal. Code Regs. Sections 18702.1-18702.4, but excluding any proceeding involving the rendering of a legal advisory opinion not involving a specific party or parties.  Any supervisor is deemed to have participated in any proceeding which was “pending before,” as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18438.2, subdivision (b), the official’s agency and which was under his or her supervisory authority.

“(5)  The judicial, quasi-judicial or other proceeding is the same proceeding in which the official participated.”


The permanent ban only applies to “judicial, quasi-judicial or other proceedings” in which you participated as a legal and electricity advisor at the PUC.  A “judicial, quasi-judicial or other proceeding” is “any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency.”  (Section 87400(c).)  “Participated” means:

“…to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental or agency staff which do not involve a specific party or parties.”  (Section 87400(d).)

You have indicated that you had no involvement in any of the PUC’s strategy or decisions regarding the PG&E bankruptcy, and have rendered neither opinion nor advice to the PUC on any issue regarding that proceeding.  As legal and electricity advisor, you prepared one staff memorandum to all commissioners regarding general bankruptcy issues.  Therefore, for purposes of the permanent ban, you did not “participate” in that proceeding, because you rendered a general legal advisory opinion not involving a specific party or parties. 

One-Year Ban 

In addition to the permanent ban, the Act prohibits for a year a former officer of a state administrative agency from being paid to communicate with or appear before his or her former agency to influence specified actions.  Section 87406 specifically provides that no officer of a state administrative agency who holds a position that entails the making, or participation in the making, of governmental decisions: 

“[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the 

issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property ....” (Section 87406(d)(1).)

As former legal and electricity advisor to a commissioner of the PUC, you are subject to the one-year ban.  For one year after leaving state service, you may not represent any person by appearing before or communicating with any PUC officer or employee to influence the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property, or to influence administrative or legislative action.   

For further guidance, I have enclosed a fact sheet regarding the post- governmental employment laws.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660 or you may access our web site at www.fppc.ca.gov.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Regulation 18202 provides:





“(a)  A proceeding of a state agency is not a quasi-legislative proceeding for the purposes of Government Code Section 82002 if it is any of the following:





“(1) A proceeding to determine the rights or duties of a person under existing laws, regulations or policies.





“(2) A proceeding involving the issuance, amendment or revocation of a permit or license.





“(3) A proceeding to enforce compliance with existing law or to impose sanctions for violations of existing law.





“(4) A proceeding at which an action is taken involving the purchase or sale of property, goods or services by such agency.





“(5) A proceeding at which an action is taken which is ministerial in nature.





“(6)  A proceeding at which an action is taken awarding a grant or contract.





“(7)  A proceeding involving the issuance of a legal opinion.”


� Regulation 18438.2(b) states:





“A proceeding involving a license, permit or other entitlement for use is ‘pending before’ an agency:





“(1) When the application has been filed, the proceeding has been commenced, or the issue has otherwise been submitted to the jurisdiction of an agency for its determination or other action; 





“(2) It is the type of proceeding where the officers of the agency are required by law to make a decision, or the matter has been otherwise submitted to the officers of the agency for their decision; and





“(3) The decision of the officer or officers with respect to the proceeding will not be purely ministerial.”





