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October 29, 2001

Janet Gutierrez, Accounting Manager

California Trucking Association

3251 Beacon Boulevard

West Sacramento, CA 95691

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.   I-01-221

Dear Ms. Gutierrez:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 Because your request does not refer to specific persons or events, we are providing informal assistance. Informal assistance does not confer immunity under Section 83114. (Regulation 18329(c).)

QUESTIONS

1. May a political action committee (PAC) that is a general-purpose committee accept a contribution of over $5,000 from a single contributor and retain the amount in excess of $5,000 so long as the excess amount is not used “in direct support of a candidate?”

2. If the PAC retains the amount in excess of $5,000, how should it be reported?

3. If the PAC retains the amount in excess of $5,000, what type of records must it maintain in that regard? 

CONCLUSIONS

1. A general purpose committee may retain contributions in excess of the $5,000 limit, if they are earmarked by the contributor for purposes other than making contributions directly to candidates for elective state office.

2. Depending on when the excess contribution is made, the committee would be required to report such an excess contribution on its next required campaign statement on Form 460, Schedule A. (§§ 84200, 84200.5, 84211(f).) 

3. Such excess contributions would have to be deposited in a separate account within 14 days of receipt with attendant separate documentation and records for such account.

FACTS


A PAC that is a general-purpose committee plans to receive a contribution from a single contributor over the amount of $5,000.

ANALYSIS


Section 85303 sets forth the general contribution limits for committees as follows:

“(a) A person may not make to any committee, other than a political party committee, and a committee other than a political party committee may not accept, any contribution totaling more than five thousand dollars ($5,000) per calendar year for the purpose of making contributions to candidates for 

elective state office.

“(b) A person may not make to any political party committee, and a political party committee may not accept, any contribution totaling more than twenty-five thousand dollars ($25,000) per calendar year for the purpose of making contributions for the support or defeat of candidates for elective state office.

“(c) Except as provided in Section 85310, nothing in this chapter shall limit a person's contributions to a committee or political party committee provided the contributions are used for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.

“(d) Nothing in this chapter limits a candidate for elected state office from transferring contributions received by the candidate in excess of any amount necessary to defray the candidate's expenses for election related activities or holding office to a political party committee, provided those transferred contributions are used for purposes consistent with paragraph (4) of subdivision (b) of Section 89519.” [Emphasis added.]

This general contribution limit for committees is applicable to general purpose committees that make contributions to candidates for elective state office. However, subdivision (c) clearly contemplates that the contribution limit in subdivision (a) will not limit contributions “for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.” 
  

Moreover, Regulation 18531 expressly provides for a committee’s retention of such excess contributions as follows:

“(a) Contributions which either in the aggregate or on their face exceed the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303 shall be deemed not to have been accepted within the meaning of that provision, if returned pursuant to this section.

“(b) A monetary contribution shall be returned prior to deposit or negotiation, within 14 days of receipt:

“(c) A non-monetary contribution shall be returned by returning to the contributor, within the deadline specified in subdivision (b) any of the following:

 “(1) The non-monetary contribution.

 “(2) Its monetary equivalent.

“(3) The monetary amount by which the value of the non-monetary contribution exceeds the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and  85303.

“(d) This regulation shall not be construed to authorize the making or solicitation of any contribution in excess of the contribution limits of Government Code Sections 85301, 85302 and 85303.

“(e) Notwithstanding subsections (a) through (c), contributions to a committee, other than a candidate controlled committee, which are earmarked for purposes other than making contributions directly to candidates for elective office shall not be deemed in excess of limits and need not be returned, provided the contributions are deposited to a separate account within the deadlines prescribed in subsection (b).” [Emphasis added.]

Applying this regulation to the situation described in your request letter, a general purpose committee may retain contributions in excess of the $5,000 limit if they are earmarked by the contributor for purposes other than making contributions directly to candidates for elective state
 office. Depending on when the excess contribution is made, the committee would be required to report it on its next required campaign statement on Form 460, Schedule A. (§§ 84200, 84200.5, 84211(f).)  Such excess contributions would have to be deposited in a separate account within 14 days of receipt with attendant separate documentation and records for such account.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
William L. Williams, Jr.



Staff Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  It is assumed for purposes of this letter that your PAC is collecting contributions for candidates for elective state office.


� § 85303(a) sets forth a contribution limit unlike § 85203 which sets forth definitional requisites for a “small contributor committee” that include a $200 maximum contribution per contributor and only come into play when a committee takes voluntary actions to attain “small contributor committee” status.  As such, the exception contained in § 85303(c) is applicable to contributions under § 85303(a), but not       § 85203. (Ford Advice Letter, No. A-01-226.)


�  Subdivision (e) of Regulation 18531, uses the term “candidates for elective office” and not “candidates for elective state office.” However, the regulation itself makes reference only to contributions in excess of the limits for candidates for “elective state office,” as set forth in §§ 85301, 85302, and 85303.  As such, the term “candidates for elective office” as used in subdivision (e) is applicable to candidates for “elective state office,” as they are the only candidates subject to the contribution limits referenced in the regulation.  


�  Nothing in Regulation 18531 would prohibit the organization from forming a separate committee to receive the excess contributions to assure separate record keeping, and to preclude the possibility of a commingling of excess funds with funds that are subject to the contribution limits.





