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  November 28, 2001

D. Richard Rudolf, Secretary

Valley Center Community Planning Group

14674 Sturnella Way

Valley Center, CA 92082

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-01-229

Dear Mr. Rudolf:

This letter is in response to your request for advice on behalf of members of VCCPG regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 This letter is based on the facts as they have been presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 

QUESTION


Is the acceptance by members of the Valley Center Community Planning Group (VCCPG) of light airplane rides over Valley Center and its neighboring community a gift under the Political Reform Act?

CONCLUSION


No. From your account of the facts, the acceptance of light airplane flights by the members will not result in reportable gifts because it falls under the “informational tours” exception of the Act.  

FACTS


You are a member of the Valley Center Community Planning Group (VCCPG), a 15-member elected body established by the County of San Diego to provide advice on planning and development matters to the county planning commission and the board of supervisors.  


You are in the process of updating the San Diego County General Plan for 2020.  A member of the community has offered to give any or all members of the VCCPG airplane flights over Valley Center and perhaps over the neighboring community, Ramona, in his Cessna. The rides would last between a half-hour and an hour and a half.  He has made this offer because he thinks it would be helpful in understanding the current level of development, while trying to decide what future development should be.  He is not a developer, but does own a homesite in Valley Center.  It is not anticipated that he would ever appear before the VCCPG for approval of any land development project.  It costs him $50/hour to operate his plane and he can take up to 3 passengers at a time.

ANALYSIS

Acceptance of the Rides as a Gift


 The Act provides: 

No member of a state board or commission or designated employee of a state or local government agency shall accept gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than two hundred fifty ($250) if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interests. (§89503(c).) [Emphasis added.]
 


“Local government agency” is defined as:

“[A] county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.” 

(§ 82041.) [Emphasis added.]

Based upon the facts presented in your letter, the VCCPG would be the agency of the county and thus, a local government agency.  

Members of the VCCPG are public officials. (§ 82048.) Under § 82028, anything of value given to a public official without cost may be a reportable gift, unless it is expressly exempted from the definition of "gift."  (§ 87207; Connor Advice Letter, No. A-94-247; Dorsey Advice Letter, No. I-92-302.) You have not provided adequate facts with regard to whether the members of the VCCPG are designated employees under applicable conflict of interest for the agency.  If they are, they would be subject to the restrictions on the receipt of gifts as set forth above.


Expressly excluded from the definition of a “gift” is: 

“Informational material such as books, reports, pamphlets, calendars, or periodicals.  No payment for travel or reimbursement for any expenses shall be deemed ‘informational material.’ ” (§ 82028(b)(1).)

The Commission has interpreted “informational material” to include informational tours.  (In re Spellman (1975) 1 FPPC Ops. 16.)  An informational tour must be specifically designed to assist the public official in the performance of his or her official duties.  (Regulation 18942.1(c).)  “Informational material” means any item which serves primarily to convey information and which is provided to an official for the purpose of assisting him or her in the performance of his or her official duties.  Informational material may include on-site demonstrations, tours, or inspections designed specifically for public officials.  (Briggs Advice Letter, No. A-93-210.)  The acquisition of adequate information is essential to sound legislative and administrative action.  It is not the purpose of the Political Reform Act to interfere in any way in the free flow of information to officials.  Only financial pressures and inducements are sought to be limited and disclosed.  (In re Spellman, supra,1 FPPC Ops. 16.) 

In the Barker Advice Letter, No. I-93-186, we noted that any portion of an aerial and bus tour of the Sacramento Delta by legislators that served primarily to convey information is considered informational material and is not reportable as a gift.  We advised that the tour was exempted as informational material where the tour was the means of conveying the information.  We noted that generally, helicopter tours have not been included as informational material where commercial helicopter flight services in the same jurisdiction could provide the same tour. (Olson Advice Letter, No. A-85-218.)  In the Aguilar Advice Letter, No. A-86-243, we reached the same conclusion where the site of the aerial tour was accessible by automobile.  We looked at several factors in the Barker advice letter (supra), including the fact that the tour primarily conveyed information, the tour was specifically designed for the legislators, and the tour was formally structured to convey information to the officials.  We also stated that the tour seemed a reasonable means and did not appear extravagant in value or nature in relationship to the information conveyed.

In the Johnck Advice Letter, No. A-95-237, concerning a boat tour of a channel-deepening project being provided to the Contra Costa and Solano County Boards of Supervisors, we said that because commercial tours of the San Francisco Bay appeared to be readily available and commonplace, this tour was not informational material.  

You indicate in your request for advice that a member of the community has offered these flights over the area which is the subject of the General Plan to any and all members of VCCPG to assist in assessing the current level of development, while considering what future development should be.  The stated purpose of VCCPG is to provide advice on planning and development to the San Diego County Planning Commission and the Board of Supervisors.  From your account of the facts, the provision of the flights would be an informational tour excluded from the definition of a “gift.”


Please note that the application of this exception is necessarily a factual one, and as with all exceptions in the Act, it is narrowly construed.  The application of this exception to your facts is based in part on the fact that the donor will not be appearing before your agency, nor will he be otherwise impacted financially by your agency’s decisions.  In addition, we rely on your assertion that the flight is limited in nature, and only involves an aerial view of the community and does not involve other benefits, detours, or other excursions. (In re Spellman, supra,1 FPPC Ops. 16.)  If these facts are inaccurate, you should seek further advice.

Acceptance of the Rides as Conflict of Interest 

The Act prohibits a public official from making, participating in making or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest. (§ 87100.)  While the conflict of interest provisions may restrict or prohibit making or participating in governmental decisions where an official has a financial interest, they would not preclude acceptance of a gift or income.
  


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel







By:   William L. Williams, Jr.

         Staff Counsel, Legal Division
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Enclosure

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  The current gift limit is $320.00. (Regulation 18940.2(a).) 


�  With regard to the effect that receipt of the airplane rides may have on the members of VCCPG in their decision-making, we are enclosing a copy of the Commission publication “Can I Vote?”





