





November 27, 2001

Elizabeth B. Hearey

Atkinson, Andelson, Loya,

Ruud & Romo

5776 Stoneridge Mall Road, Suite 200

Pleasanton, CA 94588

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-01-251

Dear Ms. Hearey:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the Contra Costa Community College District and the Regional Training Institute regarding the conflict-of- interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 This letter is limited solely to provisions of the Act, and should not be taken as advice or an opinion regarding any other areas of the law potentially raised by your letter. This advice is based upon the facts as provided in your request letter and in subsequent telephone conversations with you.
  Please note that this letter should not be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)

QUESTIONS

1. Is the Regional Training Institute (Institute), which is organized as an auxiliary organization of the Contra Costa Community College District (District), a “local public agency” under the Act?

2. If the Institute is a local public agency, should it adopt its own conflict of interest code separate from that of the District?

3.  Are the members of the board of directors for the Institute and its executive director required to file statements of economic interest under the Act?

CONCLUSIONS

1. Based upon an examination of the nature and function of the Institute as an entity, it is a “local public agency” under the Act.

2. It may be permissible for the Institute to have its own separate conflict of interest code or be covered under the District’s code.  However, the Commission is not the code-reviewing body for the District, and this issue should be addressed to the county as the code-reviewing body.

3. Depending upon the nature of the duties to be performed, the members of the board of directors and the executive director for the Institute may be required to file statements of economic interest. However, the Commission is not the code-reviewing body for the District, and this issue should be addressed to the county as the code-reviewing body.

FACTS


The Contra Costa Community College District Governing Board of the District (District Board) has approved a business plan for the establishment of the Institute to provide customized contract education and training services and programs to meet the rapidly changing needs of business and industry. Target clients include large corporations, local governments, small and medium sized businesses, and non-profit organizations. A marketing and communications plan will be developed to 1) attract clients, 2) promote the programs and services, and 3) inform the general public and business community about the Institute and its activities. The impetus for the formation of the Institute was the District itself. 


Traditionally, community college districts have contracted with local businesses and other agencies to train employees. The District has provided "contract education" on a limited basis but wishes to expand these endeavors using the Institute to ensure a well-trained work force. The assumption of these services, programs and activities provide the fiscal means and the management procedures that allow the District to carry on educationally related activities not normally funded by the state. 


The Institute has been formed as an auxiliary organization in compliance with Education Code sections 72670 et seq.  The structure of the Institute is a nonprofit corporation organized as authorized by the Education Code.  The stated exclusive public or charitable purposes of the Institute are "to promote and assist the programs and purposes of the Contra Costa Community College District and to apply the funds and properties coming into its hands toward furthering the programs and the purposes of the Contra Costa Community College District as carried on or approved by the administrative officers of the Contra Costa Community College District. This Corporation may not carry on any activities not approved by the Chancellor of the Contra Costa Community College District." 


A written agreement between the District and the Institute is required for the performance of any services authorized by law. The areas which may be authorized include: 

· Student association or organization activities; Bookstores; 

· Food and campus services; Student Union programs; 

· Facilities and equipment, including parking; Loans, scholarships, grants-in-aid; 

· Workshops, conferences, institutes and federal projects;

· Alumni activities; 

· Supplementary health services; 

· Gifts, bequests, devises, endowments and trusts; 

· Public relations programs. (5 CCR § 59259) 


The District intends to enter into an agreement which provides that the Institute will be administering customized training and education programs as described in the business plan. Other services, programs, functions or activities may be provided, if first approved by the Board of Governors of the California Community Colleges and the District Board. 


Education Code section 72674 requires that auxiliary organizations have a board of directors as their governing body. The District Board has appointed the seven-member Institute Board of Directors consisting of the District Chancellor, one District College President, the Executive Director of the Contra Costa Economic Partnership, the Executive Director of the Workforce Development Board and three business representatives (one from each college service area) plus the District Vice Chancellor for Finance and Administration, (an ex-officio, nonvoting member). 


The District Board has also adopted implementing regulations for the Institute.  All services, programs and activities that may be undertaken by the Institute must be maintained for the general benefit of the educational program of the District and its colleges. 


The funding sources for the Institute are as follows: Partnership for Excellence funds, which are state funds allocated to the District, are the dedicated funding source for start-up activities. During the start-up phase and initial five-year operating period, the Institute will require funding support from the District while it moves toward self- sufficiency. Income generated from contracts and grants will also support the Institute’s activities.  


The Board of Directors will recommend a full-time Executive Director for hire to the District Board. The position will be approved by the District Board. The individual selected will be a District employee.
Staff of the Institute may be District employees and will report to the Executive Director. The Institute may also have its own employees.  The Board of Directors of the Institute will provide salaries, working conditions and benefits for its full-time employees. The Board of Directors may determine what retirement benefits, if any, to pay its employees. Retirement benefits may, but need not be provided by the Public Employees' Retirement System. 


The Board of Directors of the Institute must approve all expenditure authorizations. Appropriations of funds for use outside the normal operations of the Institute shall be approved in accordance with District Board policy and further consistent regulations adopted by the Chancellor. 


The Board of Directors of the Institute will utilize accounting and reporting systems approved by the Chancellor of the California Community Colleges (Chancellor) in consultation with representatives of the District Board. Institute programs and budgets are submitted for review by the District Board. If the Chancellor determines that a program or appropriation is not consistent with District or college policy, the program or appropriation may not be implemented and/or discontinued. 


Use of District facilities and personnel will be covered in agreement(s) between the Institute and the District. The Institute must fully reimburse the District for services performed by District employees. The Institute will need to reimburse the District for use of facilities but the reimbursement may be at less than fair market value. 


A designee of the Chancellor must inspect and review all accounting procedures and practices. A certified public accountant must conduct, in accordance with District Board’s directives, an annual independent audit of the Institute.  The chief fiscal officer of the District is the custodian of all unexpended funds and money collected. Funds must be expended consistent with District and college policy. Grants, bequests, trusts, donations and gifts to the auxiliary must be maintained in accordance with District policy. Funds derived by the Institute from indirect cost payments and which are not needed to provide adequate working capital, reserve funds for current operations, capital replacements, contingencies and adequate provisions for new business requirements, shall be appropriated in a manner consistent with policies established by the District and uses of such funds must be reported to the District Board through the Chancellor. 


The Executive Director of the Institute will not be investing public funds. 


Expenditures for public relations and other purposes which serve to augment District appropriations for operation of its colleges are subject to approval of the Board of Directors of the Institute. A District Board designee will file with the District Board a statement of the Institute's policies on the accumulation and use of public relations funds. 


The Institute retains net annual earnings sufficient to maintain a budget reserve of ten percent. Net earnings above the amount necessary to maintain a ten percent reserve shall be made available to the auxiliary organization programs or used in such a manner which best serves the needs of the District. The Board of Directors must solicit input from the District Board in deciding how best to use the funds.  Net assets of the Institute will become the property of the District upon cessation of operations. 

Apart from the Education Code, you are not aware of other statutes specifically referencing an auxiliary organization of this type as a public body. The Institute has made itself subject to the Brown Act by its own Regulations.

ANALYSIS


Section 87300 requires that every agency “adopt and promulgate” a conflict of interest code.  The term agency as defined in § 82003 includes a “local government agency.”  “Local government agency” is defined as:

“[A] county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.” (§ 82041.) [Emphasis added.]

The threshold issue of your several inquiries is whether the Institute is a local government agency and thus, required to comply with the conflict-of-interest provisions of the Act.  Where an entity, such as the Institute, is not definitively included or excluded from coverage under the Act, the Commission applies the analytical framework set forth in its opinion in In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops. 62, to assist in making that determination.  However, the framework set forth in Siegel is not a litmus test, and ultimately the issue must be decided on a case by case basis.
 (In re Vonk (1981) 6 FPPC Ops. 1.) 

Under Siegel, to determine the nature of a given entity, four criteria are examined:

1. Whether the impetus for formation of the corporation originated with a government agency.

2. Whether it is substantially funded by, or its primary source of funds is, a government agency.

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� This advice is applicable and confers immunity only to the extent that the facts provided to us are correct, and that all of the material facts have been disclosed.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71;         § 83114.)


� Indeed, in two previous advice letters dealing with auxiliary organizations formed under the Education Code, as is the Institute, we came to differing conclusions regarding coverage under the Act based upon the specific facts pertaining to the funding of the organizations. (Stone Advice Letter, No. A-97-630; Francis Advice Letter, No. A-86-214.)








