This Letter is SUPERSEDED by Coler Advice Letter No. I-07-089
December 19, 2001

Phil Trounstine

620 Middlefield Drive

Aptos, CA 95003

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-01-254

Dear Mr. Trounstine:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").
  This letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  Finally, our response is based on the facts presented.  The Commission does not act as a finder of fact in its advice-giving capacity.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


1.  Does activity involved in seeking Power Purchase Agreements constitute lobbying requiring registration as a lobbyist, or is it in the nature of procurement that does not necessitate registration as a lobbyist?


2.  Does the one-year prohibition apply to the Governor's former communications Director even though the Power Authority did not exist at the time he was employed?


3.  Is the Power Authority under the direction and control of the Governor's office?

CONCLUSION



1.  No.  Your activities in securing contracts do not comprise an attempt to influence legislative or administrative action.

2.  Yes.

3.  Yes.  The Power Authority is a state administrative agency subject to the direction and control of the Governor.

FACTS


You were communications director for Governor Gray Davis from January 1999 through mid-June 2001.  You are now an independent communications consultant.  You have recently been asked by a potential client to represent their interest in obtaining power purchase agreements from the California Consumer Power and Conservation Financing Authority ("Power Authority").

ANALYSIS

I.  Lobbyist Status


Section 82039 defines a lobbyist as:

"'Lobbyist' means any individual who receives two thousand dollars ($2,000) or more in economic consideration in a calendar month, other than reimbursement for reasonable travel expenses, or whose principal duties as an employee are to communicate directly or through his or her agents with any elective state official, agency official, or legislative official for the purpose of influencing legislative or administrative action.  No individual is a lobbyist by reason of activities described in Section 86300."

"Influencing legislative or administrative action" is defined as "communicating directly or taking any other action for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing any legislative or administrative action."  (Reg. 18239, subd. (d)(4).)  We assume, for purposes of our analysis here, that the Power Authority is a state agency.

"Administrative action" is defined in section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding.  Pursuant to Regulation 18202, subdivision (a)(6), a proceeding of a state agency at which an action is taken awarding a grant or contract is not a quasi-legislative proceeding for the purposes of Section 82002.  Hence, the provisions of the Act reaching lobbyist activities do not reach actions regarding a grant or contract.  (See Cordia Advice Letter, No. A-99-235; Rewerts Advice Letter, No. A-94-098.)  Accordingly, your activities do not constitute lobbying requiring registration as a lobbyist. 

II.  Post-Government-Employment Restrictions
Does the one-year prohibition apply if the Power Authority was not in existence during your tenure?  Is the Power Authority under the "direction and control" of the Governor's office?

This aspect of your letter concerns post-employment issues, colloquially known as the "revolving door" prohibition and the permanent ban on "switching sides."  The Act places certain restrictions on individuals who have recently left state service and who wish to use the expertise and relationships they developed at their former agency for compensation by third persons.  However, you have only asked questions regarding the one-year ban.

Specifically, you ask whether the one-year prohibition applies to you "given that [the] power authority did not exist at the time [you were] employed."  You also ask whether the Power Authority is under the direction and control of the Governor's office.

Section 87406, subdivision (d)(1), of the Act provides, in pertinent part, that no officer or designated employee of a state administrative agency:  

  "[F]or a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing
 administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  For purposes of this paragraph, an appearance before a state administrative agency does not include an appearance in a court of law, before an administrative law judge, or before the Workers Compensation Appeals Board.  The prohibition of this paragraph shall only apply to designated employees employed by a state administrative agency on or after January 7, 1991."  (Italics added.)

Subdivision (d)(2) of the same section provides:

  "For purposes of [the above paragraph], a state administrative agency of a designated employee of the Governor's office includes any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor."


In regulation 18746.1, copy enclosed, the Commission sets forth a step-by-step analytical framework with which to apply the prohibitions of section 87406.  Each step is discussed below as it applies to you in the order in which it appears in the regulation.  


(1) The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.  (Reg. 18746.1, subd. (b)(1).)


Your letter indicates you have left state service and are now an independent communications consultant.  Thus, this element is satisfied.

            (2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.  (Reg. 18746.1, subd. (b)(2).)


Your letter indicates you left state service in mid-June 2001.  Insofar as you are considering representing clients before the Power Authority before mid-2002, such communications are potentially subject to these prohibitions.

(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication. However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section. (Reg. 18746.1, subd. (b)(3).)

Assuming, as above in the context of the discussion regarding lobbyist registration requirements, you receive compensation for your efforts, this element will be satisfied.

We have advised that restrictions on influencing administrative or legislative action do not apply to paid or unpaid assistance rendered to a third person who subsequently appears before or communicates with a former official's agency.  Thus, the ban of section 87406 did not restrict a former official from assisting or advising other attorneys in the official's law firm or clients themselves who might appear before or communicate with the official's former agency regarding a regulation or legislation under consideration.  (Ordos Advice Letter, No. A-95-052.)

(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section. (Reg. 18746.1, subd. (b)(4).)

As your letter stipulates, you intend to represent potential clients before the Power Authority.  Thus, this element is satisfied.

(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.  (Reg. 18746.1, subd. (b)(5).)

Your letter states the purpose of your representation is to obtain "power purchase agreements" from the Power Authority.  Insofar as these "agreements" are analogous to a contract, this element is satisfied.

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  All citations are to the Government Code unless indicated otherwise. 	


�  This letter does not address issues pertaining to the permanent ban on switching sides (§§ 87400-87402, Reg. 18741.1) and the prohibition on influencing prospective employment (§87407, Reg. 18747).





� "Influencing legislative or administrative action" includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, or analyses.  (§ 82032.)  "Administrative action" is defined in section 82002 as the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding.


�  Section 82037 defines "legislative action" as the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his or her official capacity.  "Legislative action" also means the action of the Governor in approving or vetoing a bill. 


�  The one year period commences when an employee has permanently left state service and is no longer receiving compensation, including compensation for unused vacation time. (Reg. 18746.1, subd. (b)(1); Weil Advice Letter, No. A-97-247; Negrete Advice Letter, No. A-99-177.)


�  See Public Utilities Code, section 3302, subdivision (d), defining "Bond purchase agreement" to mean "... a contractual agreement executed between the authority and an underwriter or underwriters and, where appropriate, a participating party, whereby the authority agrees to sell bonds issued pursuant to this division." 





