File No. A-01-255

Page 3

November 26, 2001

Letitia Pepper

503 Highlander Dr.

Riverside, CA  92507-3131

Re:  Your Request for Advice

        Our File No. A-01-255

Dear Ms. Pepper:


This is in response to your request for advice under the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Is the receipt of state service credit you receive while on an approved leave of absence from the State of California a “gift?”

CONCLUSION


No.  Since the service credit is a benefit you receive as a result of your employment with the State of California, it is not a gift to you. 

FACTS


You are currently running for political office.  In order to run for office, you have requested a leave of absence from your employer, the Second District Court of Appeal.  As a state employee you may request, and be granted, two years of unpaid leave of absence. You are asking if the granting of the leave of absence and the service credits you will receive constitute a gift from the State of California.

ANALYSIS


If elected, you must disqualify yourself from participating in decisions that may affect your economic interests.  An economic interest is a business entity in which you have an investment or hold a business position, an interest in real property held by you, as well as any income or gift you may receive.  (Section 87103.)  Specifically, the Act requires that you abstain from participating in decisions that may affect any person that has been a source of income, or the source of a gift, in the 12 months preceding the decision.  (Section 87103(c).)


“Income” is defined as “a payment received, including but not limited to any salary, wage, advance, dividend, interest, rent, proceeds from any sale, gift, including any gift of food or beverage, loan, forgiveness or payment of indebtedness received by the filer, reimbursement for expenses, per diem, or contribution to an insurance or pension program paid by any person other than an employer, and including any community property interest in the income of a spouse.”  (Section 82030.)  “Income” does not include any salary and reimbursement for expenses or per diem received from a state, local, or federal government agency.  (Section 82030(b)(2).)


The Commission has further defined salary from a governmental agency to include such things as “any and all payments made by a government agency to a public official, or accrued to the benefit of a public official, as consideration for the public official’s services to the government agency.  Such payments include wages, consultants’ fees, pension benefits, health and other insurance coverage, rights to compensated vacation and leave time, free or discounted transportation, payment or indemnification of legal defense costs, and similar benefits.”  (Regulation 18232(a).)


The payment of service credit you receive from the State of California for an approved unpaid leave of absence is a payment to which you are entitled under your employment relationship with the State of California.

 “‘Leave of absence’ also means any time during which a member is granted an approved leave for the purpose of service with a university; college; local, state, federal or foreign governmental agency; or nonprofit organization, if he or she returns to employment within the terms and conditions under which the leave was granted.  A member may elect to receive service credit for that leave of absence at any time prior to retirement by making the contributions as specified in Section 21050 and 21052….
  In no event shall a member receive service credit in excess of two years for each approved leave of absence.”  (Excerpt from Government Code section 21007.)

Since the ability to take a leave of absence for a variety of reasons (parental or adoption leave, bereavement or catastrophic leave) are benefits offered in the employment relationship with the State of California, the service credit you receive (to maintain your retirement years) are all consideration you receive from your government agency.  The service credits are not income or gifts under the Act.  Since we conclude the service credits are not “income” or “gifts,” we do not need to address your other questions.


I trust this answers your question.  If you have any further questions, please feel free to contact me at (866) 275-3772.


Sincerely,


Luisa Menchaca


General Counsel


By:  
Jeanette E. Turvill



Political Reform Consultant



Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


� Sections 21050 and 21052 establishes the formula to determine the amount a member electing to receive credit for service must contribute to maintain service credit for retirement purposes.








