




December 18, 2001

Caren Daniels-Meade, Chief

Political Reform Division

Office of the Secretary of State

1500 11th Street, Room 495

Sacramento, CA  95814

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-01-285

Dear Ms. Daniels-Meade:


This is in response to your request for advice concerning your duties as filing officer for campaign statements filed pursuant to the Political Reform Act (the “Act”).
  Nothing in this letter should be construed to relieve candidates and committees of their obligation to comply with the Act and Commission regulations.

QUESTIONS

1.   With regard to the requirement in section 87500 that committees must return, within 60 days, a contribution of $100 or more for which the committee does not have in its records the name, address, occupation and employer of the contributor:


a.   Must you identify every contribution disclosed on a campaign statement that is missing the required contributor information?


b.   If yes, must you notify the committee of the requirement to amend its report within 70 days to provide the contributor information?


c.   If yes, must you also inform the committee of the requirement to return the contribution within 60 days if the contributor information is not obtained?


d.   If the committee does not amend its statement within 70 days, must you notify the Commission’s enforcement division?


2.   If a committee reports receiving a contribution from another committee, and discloses the identification number of the contributor but not the address, must you follow the same steps as outlined in question 1?


3.   For committees that filed campaign reports on October 10, 2001, electronically or on paper, and did not use the newly adopted June/01 version of the Committee Campaign Statement (Form 460) or did not provide the information required on the new form:


a.   Must you request amended filings from committees that failed to disclose the information required on the new form?


b.   If a committee disclosed all of the required information on the paper filing but not electronically, should you request that only the electronic filing be amended?


c.   May a deadline be imposed for amendments?  If so, what should the deadline be?


4.   What steps must you take if a candidate for elective state office files an amended Candidate Intention (Form 501) to change his or her decision to accept the voluntary expenditure limits?

CONCLUSIONS


1 and 2.   For campaign statements filed with the Secretary of State, you are required to determine whether those statements conform on their face with the requirements of the Act, as specified in regulation 18110.  Amendments must be requested for statements that do not comply with the Act’s disclosure requirements.  In addition, you must report apparent violations of the Act to the appropriate agencies.  However, you are not required to request an amendment for errors or omissions that are minor or do not recur throughout a campaign statement, or to refer such errors or omissions to the Commission as an apparent violation of the Act.  

You also have no obligation to notify filers of the 60-day requirement to return contributions.  However, if you request an amendment that is subject to the 70-day deadline in regulation 18570, the filer should be notified of the deadline.  There is no requirement to refer filers to the enforcement division for failing to meet the 70-day deadline for amendments except to the extent that you would, under existing procedures, refer filers who fail to respond to amendment requests.  Your duties with regard to campaign statements are discussed in greater detail in the analysis below.


3.   If you can determine during the course of your review that a committee was required to disclose on its paper filing the information required on the June/01 version of the Form 460 and did not disclose that information, an amendment must be requested.    Committees that disclosed the required information on either the electronic or paper version of the form are required to amend only the version that does not contain the information.  The Act does not establish a deadline for these types of amendments.  However, you may do so at your discretion.


4.   Because the amended Form 501 has no force and effect, it should be returned to the candidate.

FACTS

As chief of the Secretary of State’s Political Reform Division, you perform the duties of the filing officer for campaign statements filed by state candidates and committees.  As a result of the passage of Proposition 34, new disclosure requirements have been imposed on candidates for elective state office and on state committees.  You have requested advice about your filing officer duties related to these new requirements.

ANALYSIS


Under the Act, candidates and committees must file periodic statements disclosing contributions received and expenditures made in connection with election activities.  (Section 84100, et seq.)  For statements filed by candidates for elective state office, their controlled committees, and committees that support or oppose state candidates and ballot measures, the Secretary of State is the filing officer.  (Section 84215.)  Section 81010 imposes the following duties on filing officers:


“(a)  Supply the necessary forms and manuals prescribed by the Commission;


(b)  Determine whether required documents have been filed and, if so, whether they conform on their face with the requirements of this title;


(c)  Notify promptly all persons and known committees who have failed to file a report or statement in the form and at the time required by this title;


(d)  Report apparent violations of this title to the 

appropriate agencies; and


(e)  Compile and maintain a current list of all reports and statements filed with this office.”

Missing Contributor Information

For each contributor of $100 or more, a committee must disclose the contributor’s name, address, and if the contributor is an individual, his or her occupation and employer.  (Section 84211(f).)  Proposition 34, which was passed by the voters in the November 2000 general election, amended the Act to include the following provision:


“(a)  A candidate or committee shall return not later than 60 days of receipt by the candidate or committee any contribution of one hundred dollars or more ($100) or more for which the candidate or committee does not have on file in the records of the candidate or committee the name, address, occupation, and employer of the contributor.


(b)  A candidate or committee may return a contribution pursuant to subdivision (a) after the date that the candidate or committee has reported the contribution under any provision of this title.”






(Section 85700, as amended by Ch. 241,






Stats. 2001.)

In addition, regulation 18570 requires that “campaign disclosure statements shall be amended within 70 calendar days of the closing date of the reporting period to include information required by Government Code section 85700 that is obtained after the original disclosure statement is filed.”


You have asked whether these new provisions impose additional duties on you as filing officer for campaign statements.  For the most part, they do not.  Regulation 18110 (copy enclosed) sets out in detail the duties of filing officers in connection with candidate and committee campaign statements.  


In determining whether campaign statements conform on their face with the Act and Commission regulations, regulation 18110(b)(2)(E) requires the filing officer to review all statements to insure that the following information is disclosed:

“…8.  For each person listed as contributor or lender of a cumulative amount of $100 or more, the complete name, address, occupation and employer, if any (or name of business if described as self-employed), cumulative amount contributed, date and amount of contribution, and if the contribution is a loan, the interest rate of the loan.  84211(f).  

    9.  For each recipient committee listed as a contributor or lender of a cumulative amount of $100 or more, in addition to the information specified in subsection 8, above, the identification number assigned to the committee by the Secretary of State or, if no identification number has been assigned, the full name and address of the treasurer of the committee.  84211(l) [sic]….”

With regard to requesting amendments, regulation 18110(c)(3), states:

“In those cases where the filing officer discovers in his or her review of campaign statements that a candidate or committee has filed an incorrect, incomplete or illegible campaign statement or a campaign statement which cannot be reproduced, he or she shall promptly notify the candidate or committee of the error or omission.  However, no notification is required in those cases in which the errors or omissions are minor ones which do not recur throughout the campaign statement.  An error or omission is minor if it does not result in omission of the amount of an individual contribution or expenditure.  An error or omission in connection with the identification of a donor or intermediary is minor if such person is identified by name and either street address, occupation, employer or principal place of business.  An error or omission in connection with the identification of the recipient of an expenditure or person providing consideration for an expenditure is minor if such person is identified by name.”

(Emphasis added.)

Therefore, it is not necessary for you to identify and request an amendment for every piece of missing information.  As stated in the regulation, unless missing contributor information recurs throughout the statement, if a contributor’s name and one of the following pieces of information are provided, under our current regulation, the omission is considered minor:

�  Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


�  Late contribution reports and late independent expenditure reports filed pursuant to sections 84203 and 84204, as well as the online contribution and independent expenditure reports required under sections 85309 and 85500, are not required to be amended.  (Regulation 18570(e).)


� The Commission may be amending this regulation in the future to conform more closely with requirements added by Proposition 34, such as those added by section 85700.





