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July 10, 2002

Andrew Cassidy

Cassidy for State Assembly

11 Hayward Avenue, #1001

San Mateo, CA 94401

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.   I-01-296

Dear Mr. Cassidy:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  In responding to your request, first, we apologize for the delay in providing a response.  The question you pose is a complicated question which raises important policy considerations.  Regretfully, I have been unable to discuss your question with you other than through voice mail messages.  In order to provide you general guidance, we are providing you informal assistance.
 

You were a candidate for the 19th District State Assembly seat in the March 2002 election  You were defeated in that election and terminated your committee on April 5, 2002.  The termination statement indicates that you paid off loans and other debts of your committee prior to termination.  You are planning to run for office in the future.  The question you pose is whether, after an election, a candidate for state elective office can return unused funds personally donated to his or her campaign.  

ANALYSIS

Article 4 of Chapter 9.5 of the Act prescribes rules for the permissible use of campaign funds.  “Campaign funds” includes any contributions, cash, cash equivalents, and any other assets received or possessed by a recipient committee, including a recipient committee controlled by a candidate.  (Sections 89511(b)(1) – (2), 82013, and 82016.)  Specifically, sections 89510-89518 (commonly known as “personal use law”) generally seek to omit the personal benefit a candidate can derive from expending his or her campaign contributions.  “All contributions deposited into the campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office.” (Section 89510(b).)  


Section 89510 was amended by Proposition 34 to provide that a candidate may only accept contributions in accordance with the provisions set forth in Chapter 5 and for the “purposes” set forth in Chapter 5.  SB 34 (Burton) further amended the trust provision to provide instead that candidates may only accept a contribution in accordance with the “limits” provided in Chapter 5 and “for expenses associated with the election of the candidate or for expenses associated with holding office.”  (Stats. 2000, Ch 102.)  This is consistent with the “trust” provision in the Act that existed prior to the enactment of Proposition 34.

Section 89512 provides the general rules for expenditures made by candidates
 from campaign funds:

  “An expenditure to seek office is within the lawful execution of the trust imposed by section 89510 if it is reasonably related to a political purpose.  An expenditure associated with holding office is within the lawful execution of the trust imposed by section 89510 if it is reasonably related to a legislative or governmental purpose.  Expenditures which confer a substantial personal benefit
 shall be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.”  (Footnote added.)


Accordingly, to be permissible, all campaign expenditures must at least bear a reasonable relationship to a political, legislative or governmental purpose.  This law applies equally to state and local candidates.  Prior to enactment of Proposition 34, we advised that campaign contributions could be returned where a candidate sought to maintain credibility with his or her contributors.  (Peri Advice Letter, No. A-93-183.)  The expenditure was determined to be permissible because there was a reasonable 

relationship to a political purpose.  (Ibid.)
  With respect to candidates, we have advised that a transfer to another of the candidate’s controlled committees is permissible.  (Moore Advice Letter, No. A-91-107.) 


Section 85319, added by Proposition 34, to Chapter 5 provides:

  “A candidate for state elective office may return all or part of any contribution to the donor who made the contribution at any time, whether or not other contributions are returned.”

The question you pose is whether section 85319 altered the personal use laws of the Act by creating a presumption of political purpose, in which case a refund of a contribution of $200 or more to a candidate’s personal checking account could be deemed to be directly related to a political purpose, without limit.  


Section 85319 may be read this way with respect to candidates for state elective office.  However, it may also be viewed as providing an important clarification relating to return of contributions.  In the past, there has been confusion about when a contribution may be returned and whether the return must be made on a pro rata basis.  (See Bell Advice Letter, No. A-00-010a.)
  Section 85319 may be viewed as merely clarifying that a permissible return of contributions may be made in whole or in part, even when a single contribution is returned.  Because this section does not exclude a candidate
 for state elective office from being a donor to whom a contribution may be returned, it is possible that a candidate can articulate either a reasonable or direct relationship to a political purpose.  


Other Proposition 34 provisions also impact the analysis.  For example, section 89510(a) expressly provides that acceptance of contributions must be within the limits of Chapter 5 (commencing with section 85100).  One of those limits is set forth specifically in section 85307, which provides that a candidate for elective office may not personally loan to his or her campaign an amount, the outstanding balance of which exceeds $100,000.  If a candidate contributed to his or her campaign intending to refund a contribution or contributions aggregating to more than $100,000, it would be contrary to the provisions of sections 89510(a) and 85307.


To harmonize section 85319 with these sections of the Act, we advise that to the extent a presumption of political purpose was created by section 85319 for candidates for state elective office, a political purpose will be deemed to exist so long as the combined loan repayment and refund by a candidate of his or her own contributions does not exceed $100,000.
  This is consistent with the language of 89510(a), which seeks to preserve the Proposition 34 limits. Without specific facts, we cannot further advise you.


You have also asked whether the existence of other donors or intent would impact the answer to this question.  Section 85319 applies to “any” contribution.  Therefore, the existence of other donors would not alter the analysis.  Also, in general, the personal use laws do not prohibit the use of contributions in a manner contrary to the expressed desire of a contributor.  (Maddy Advice Letter, No. I-90-454.)

Due to the policy implications raised by your question, we recommend that you request the Commission issue an opinion
 regarding this matter.  (Section 83114, Regulation 18320, copy enclosed.)  This would enable you and other members of the public to address the Commission directly.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

LM:jg

I:\Legal\Advice Ltrs\01296July8.doc
�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice (Government Code section 83114; 2 Cal. Code of Regs. section 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  Prior to Proposition 34, section 89510(b) provided that “[a]ll contributions deposited into a campaign account shall be deemed to be held in trust for expenses associated with the election of the candidate to the specific office for which the candidate has stated, pursuant to section 85200, that he or she intends to seek or expenses associated with holding that office.”


�  Section 89511.5 sets forth specific rules for incumbents with respect to the reimbursement of expenses.  


�  “Substantial personal benefit” includes an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than $200 to a candidate.  (Section 89511(b)(3); Regulation 18960.) 


� The use of the “reasonable relationship” standard to determine whether a donor’s contribution may be returned is supported by language in section 89513(f)(1) that prohibits the use of campaign funds to make personal gifts unless they are directly related to a political, legislative or governmental purpose.  Section 89513(f)(1) provides that the refund of a campaign contribution does not constitute the making of a gift.  However, this type of refund must still bear a reasonable relationship to a political purpose.  (Section 89512.)


�  Also, prior to the passage of Proposition 34, Section 89519 required that repayment of contributions from surplus funds be done on a pro rata basis.  Pursuant to amendment of this section by Proposition 34, there is no longer a pro rata requirement for the repayment of contributions made from surplus funds.  


�  An individual who becomes a candidate retains his status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to section 84214, which pertains to termination of committees and candidates.  (Section 82007.)


�   This letter does not address questions that may be posed under section 85316, which permits fundraising for payment of campaign debts.  If a candidate were to refund contributions when the candidate has debt, a conflict may exist between sections 85316 and 85319. 	


�  SB 1742 (Johnson) may also impact the analysis.  SB 1742 would amend section 85319 to expressly state that candidates may not seek a refund of their contributions. 





