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December 28, 2001

Diane M. Fishburn

Olson, Hagel, Waters & Fishburn

Plaza Towers

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, CA 95814-4602

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-01-305

Dear Ms. Fishburn:


This letter is in response to your request for advice on behalf of  Assemblymember Helen Thomson regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  We have previously responded to one of the questions you submitted in your letter of November 28, 2001; see Fishburn Advice Letter, No. A-01-283.  This letter responds to your remaining questions.  

QUESTIONS

1.  When do the campaign funds in the Senate campaign committee for “Helen Thomson 2002” become surplus under § 89519 if Assemblymember Thomson decides not to run in the 2002 Senate election for the 4th district?

2.  If Assemblymember Thomson decides to run for state Senate in a different district, may she redesignate the 2002 Senate committee for the 4th district and carry funds forward to the 2004 election?

CONCLUSIONS

1.  Where campaign funds are raised for an election and the candidate withdraws, the funds will become surplus funds at the end of the postelection reporting period after the election.  

2.  The committee may not be redesignated.  Rather, the Assembly member will be required to establish a new committee and account for the 2004 election.  

FACTS


Assemblywoman Helen Thomson is in her third term representing the eighth Assembly district.  She will be termed out of the Assembly at the end of 2002.  Prior to reapportionment, she had planned to run for the 4th Senate district in 2002.  She decided not to run and did not file a Declaration of Intent by the November 7, 2001 deadline.  You noted in our telephone conversation of December 28, 2001, that while the Assembly member has not made a final decision, she might run for a different Senate district in 2004.  


She has decided to run for Yolo County Board of Supervisors.  The primary election for board of supervisors will be in March 2002.  Assemblywoman Thomson has three campaign committees. “Helen Thomson for Assembly” opened prior to January 1, 2001 – an Assembly officeholder committee.  “Helen Thomson 2002” was opened in early 2001 to support her bid for the fourth Senate district.  “Helen Thomson for Supervisor” recently opened for her supervisorial campaign.

ANALYSIS

1.  Surplus Funds

Current § 89519(a), enacted by Proposition 34, provides: 

“Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to Chapter 4 (commencing with Section 84100).”

This standard is identical to the standard that existed in the Act prior to the adoption and effective date of Proposition 208 in January 1997. 
Under that prior statute, we advised that a candidate that withdrew from an election would be treated the same as a candidate that was defeated.  

“Neither the Act, nor Section 89519 define what is considered a defeated candidate....  There is no indication in the statute to suggest that any losing candidate, whether that candidate actively campaigned or not, would be exempt from the statute’s coverage.  Under your facts, the funds remain in an account established for the March 1996 election. The funds have not been redesignated for some other election. Since the supervisor did not win the March 1996 election, he would be considered a defeated candidate for purposes of Section 89519. [Footnote.]  Thus, like all other candidates who filed for the March 1996 election, the supervisor’s campaign funds will become surplus at the end of the postelection reporting period--June 30, 1996. Until that time the funds are not surplus and may be used for any allowable campaign purpose or may be transferred to a future campaign account. [Footnote.]” (Willet Advice Letter, No. A-96-103, cited with approval in Bell Advice Letter, No. A-00-010.)  

This same rule applies currently since Proposition 34 reenacted the old version of the statute with the same standards.  Therefore, the funds will become surplus funds at the end of the postelection reporting period after the March 2002 election.  

2.  Redesignation and Carry Over

While redesignation is permissible under current law in certain circumstances, where the Assembly member wishes to establish a campaign committee and campaign bank account for a 2004 election to a specific Senate district (not the 4th), her campaign bank account and committee for Senate 2002 for the 4th district may not be redesignated to the 2004 election.
  Rather, the Assembly member will be required to establish a new committee and account for the 2004 election.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace



Assistant General Counsel

Legal Division
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� Government Code §§ 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, §§ 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  This advice does not pertain to changes in the district necessitated by virtue of reapportionment.  Reapportionment was not at issue in your question.


�  We have advised that campaign bank accounts may be redesignated for election to the same district at a future date.  (Hower Advice Letter, No. A-92-27.)  The Commission will be considering the continued viability of the redesignation rule in any context in light of the contribution and expenditure limits of Proposition 34 at a future Commission meeting.  





