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January 8, 2002

David A. DeBerry

City of Orange

Orange Civic Center

300 East Chapman Avenue

Orange, CA 92866

Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No.  I-02-002

Dear Mr. DeBerry:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Formal written advice is the application of law to a given set of facts provided by the requestor and has the purpose of conferring immunity on the requestor.  (§ 83114; Reg. 18329(b)(7).)  Because your request does not refer to specific persons or specific prospective events, we provide informal assistance.  Informal assistance does not confer immunity under § 83114. (Reg. 18329(c).)

QUESTION

Are disqualified officials legally required to participate in a decision when there exists a sufficient number of nondisqualified members to constitute a quorum?

CONCLUSION


Disqualified officials are not legally required to participate in a governmental decision where a quorum can be convened without their participation, unless special circumstances exist.

FACTS


Approximately two months ago, the Orange City Council voted 4-0 (one council member had to abstain due to a conflict) to adopt an interim urgency zoning ordinance pursuant to Government Code § 65858.  Section 65858 requires the city council to make findings that adoption is necessary to protect the public safety, health and welfare from an immediate threat.  Such urgency ordinances require a 4/5 vote and are good for only 45 days.


Pursuant to § 65858, the urgency measure can be extended for another 10 months and 15 days if a vote is taken prior to the lapsing of the initial 45 days and again, must be adopted by 4/5 vote.  Section 65858 also provides that if any urgency ordinance lapses, then a new urgency ordinance cannot be adopted covering the same property(ies) unless based on an event or set of circumstances different than those that led to the adoption of the first urgency measure. 


A proposed extension to the subject urgency ordinance was brought to the city council at its December 11, 2001 meeting, the last scheduled meeting of the year.  The initial 45-day period of the ordinance would lapse on December 20, 2001.  One of the council members who had voted in favor of the ordinance was sick and could not attend the meeting.  With one other council member conflicted out, that left only three council members and the ordinance could not be adopted.  You ultimately resolved the issue by scheduling a special meeting a week later and the vote was taken to approve an extension.

ANALYSIS

The Act prohibits a public official from making, participating in making or 

otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  (§ 87100.)  Pursuant to regulation 18700, an eight-step analysis is applied to determine whether a public official has a conflict of interest in a given governmental decision.  Your question solely concerns the application of the eighth step in the standard analysis:  Is the disqualified official legally required to participate?

Section 87101 provides:

“Section 87100 does not prevent any public official from making or participating in the making of a governmental decision to the extent his participation is legally required for the action or decision to be made.  The fact that an official’s vote is needed to break a tie does not make his participation legally required for purposes of this section.”
Regulation 18708 further provides in pertinent part:

“(a) A public official is not legally required to make or to participate in the making of a governmental decision within the meaning of Government Code section 87101 unless there exists no alternative source of decision consistent with the purposes and terms of the statute authorizing the decision. 

¶...¶

“(c)  This regulation shall be construed narrowly, and shall:

“(1)  Not be construed to permit an official, who is otherwise disqualified under Government Code section 87100, to vote to break a tie.

“(2)  Not be construed to allow a member of any public agency, who is otherwise disqualified under Government Code section 87100, to vote if a quorum can be convened of other members of the agency who are not disqualified under Government Code section 87100, whether or not such other members are actually present at the time of the disqualification.

“(3)  Require participation by the smallest number of officials with a conflict that are ‘legally required’ in order for the decision to be made.  A random means of selection may be used to select only the number of officials needed.  When an official is selected, he or she is selected for the duration of the proceedings in all related matters until his or her participation is no longer legally required, or the need for invoking the exception no longer exists.

¶…¶

[Emphasis added.]

For example, we have advised that a public official’s habitual absence from meetings was not sufficient to create the requisite legal necessity for another public official’s participation in the decision.  (Cohen Advice Letter, A-94-274; Kimbrell Advice Letter, No. A-97- 201.)

Under unusual factual situations we have applied a limited exception.  For example, in determining whether the rule applied to remedy the lack of a quorum caused by an unfilled vacancy, the following factors have been considered by the Commission: “the nature of the decision; whether there was an alternative method of decisionmaking consistent with the purpose and functions of the particular agency; whether the agency could have changed the quorum requirements, or appointed alternative or interim members who could vote; whether the decision had to be made within a specified time period; and the importance of the agency moving forward.” (In re Tobias (1999) 13 FPPC Ops. 5, copy enclosed.)

However, without a specific decision we can only provide this general information.

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace


Assistant General Counsel



Legal Division
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� Government Code §§ 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, §§ 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





