





January 29, 2002

Mr. Ronald W. Wong

Ronin International Advisors

2305 Casa Grande Street

Pasadena, CA 91104

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-02-003

Dear Mr. Wong:


This letter is in response to your request for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS


1.  Does the one-year ban on attempting to influence the legislative or administrative action of a state employee’s former state agency apply to you?


2.  May you communicate with the Governor’s office on non-appointments issues?  

CONCLUSIONS

1.  Yes.  Section 87406(d)(1) applies, restricting your communications with the Governor’s office and state agencies under the Governor’s control, for a period of one year after you left state service.  

2.  As discussed below, the one-year ban encompasses any formal or informal communication made to members of the Governor’s office or a state agency under the Governor’s control, for the purpose of influencing legislative or administrative action or action on a proceeding.    

FACTS


In November 2001, you resigned from your position as Chief Deputy Appointments Secretary in the Office of Governor Gray Davis, a position you held since January 1999.  You provided the following description of your duties in the Governor’s office and your future plans.  As Chief Deputy Appointments Secretary, your role was to advise the Appointments Secretary on certain appointments the Governor could make to various exempt positions and boards and commissions.  Your primary responsibility was initially to screen potential candidates by reviewing resumes, checking references and conducting initial phone interviews of candidates.  You also worked to ensure that the necessary paperwork, applications, and security checks were in order to process the appointment.


During your tenure at the Governor’s office, you were not involved in any policy issues, legislative actions or gubernatorial initiatives.  After the initial and preliminary screening, you had little or no further contact or interaction with prospective candidates.  If and when candidates were appointed by the Governor, all further interaction regarding policies, initiatives, or legislative matters were referred to the appropriate unit of the Governor’s office - cabinet, legislative, policy, etc.  Furthermore, when you did interact with other Davis Administration personnel, it was strictly limited to appointments and personnel matters. 


Upon leaving the Governor’s office, you are setting up a business development and marketing consulting firm.  You plan to focus on both the private and public sector.  Specifically you will work with Deloitte Consulting to market business consulting services to the public sector, particularly to counties and local government.  As you have relocated from Sacramento to Southern California, your efforts will focus on Los Angeles City and County government.

ANALYSIS


The Act has three main post-employment restrictions:

· a “permanent ban” barring a state employee from “switching sides” in any specific proceeding between two parties that the employee worked on while in state service  (sections 87400-87405);  

· a “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating with his or her  former agency to influence the agency’s administrative or legislative action (section 87406); and

· restrictions on a state employee who is negotiating prospective employment (section 87407).    

Your question focuses on the restrictions on communicating with your former agency.   You have not asked about and this letter does not discuss the permanent ban or the prospective employment provision.  As you have described your duties as Appointments Secretary and your consulting firm plans, the permanent ban and the provision regarding prospective employment appear to have little or no applicability to your situation.      


A.  Application of the One-Year Ban.  Having recently left the Governor’s office, you ask whether the Act’s one-year ban applies to you.  Section 87406(d)(1) states:


“No designated employee of a state administrative agency . . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action
, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property."    

As Chief Deputy Appointments Secretary in the Governor’s office, you were a “designated employee” under the Act, i.e., a decision-making employee whose position is designated in a state agency’s conflict of interest code and who is required to file an annual statement of economic interests.  As a designated employee of the Governor’s office who has left state service, the Act’s one-year ban applies to you.  (Section 87406(d)(1); Reg. 18746.1(a)(2).)  


Regulation 18746.1(b) provides guidance about when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under that regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:     

   “(1)  The official has left his or her state office or employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.

   (2)  The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

   (3)  The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication.  However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

   (4)  The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18702.4, subdivision (b)(1), is not prohibited or limited by this section.
   (5)  The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. Section 18746.2, any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.

   (A)  Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of Government Code Sections 87401 and 87402 [the permanent ban on “switching sides”] may apply.

   (6)  The appearance or communication is made before any officer or employee of any of the following:
(A) Any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment....

(B) Any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency described in subdivision (b)(6)(A)....

(C) Any state administrative agency subject to the direction and control of the Governor, if the official was a designated employee of the Governor’s office during the 12 months before leaving state office or employment.”


B.  Agencies Covered by the One-Year Ban.  Because you are a former employee of the Governor’s office, the one-year ban restricts your communications with the Governor’s office, and with state agencies that are subject to the Governor’s control.  The Act specifies that for purposes of the one-year ban, “a state administrative agency of a designated employee of the Governor’s office includes any state administrative agency
 subject to the direction and control of the Governor.”  (Section 87406(d)(2); Reg. 18746.1(b)(6)(C).)  Consistent with section 87406(d)(2), for ex-employees of the Governor’s office, we have advised that the entire executive branch is subject to the direction and control of the Governor.  (Trounstine Advice Letter, No. A-01-254;  Davidian Advice Letter, No. A-97-531;  Zaremberg Advice Letter, No. A-92-038; and Sybert Advice Letter, No. I-93-380.)   However, constitutionally elected officeholders and statutorily independent agencies do not fall within the prohibitions of section 87406(d)(2).  In addition, though the one-year ban restricts your communications with the Governor’s office and many state agencies, it generally does not affect your communications with county and local government agencies.      


C.  Communications Covered by the One-Year Ban.  You ask whether you may communicate with the Governor’s office on issues unrelated to appointments.  The one-year ban encompasses any communications made to influence legislative or administrative action.  Even though the duties you described while working at the Governor’s office did not involve policy issues or legislative initiatives, for a period of one year, you are still prohibited from communicating with the Governor’s office and state agencies subject to the control of the Governor, for the purpose of influencing their legislative or administrative action. 

Communications restricted by the one-year ban include any formal or informal appearance or oral or written communication made to influence legislative or administrative action or any action on a proceeding.  (Section 87406(d)(1).)  These communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or e-mail, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Reg. 18746.2(a).)  A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Reg. 18746.2(a).)  


However, certain communications are not restricted under the one-year ban.  It is not considered a prohibited communication under the one-year ban, if an individual:  

“(1) Participates as a panelist or formal speaker at a conference or similar public event for educational purposes or to disseminate research and the subject matter does not pertain to a specific action or proceeding; 

 (2) Attends a general informational meeting, seminar, or similar event;

 (3) Requests information concerning any matter of public record; or

 (4) Communicates with the press.”  (Reg. 18746.2(b)(1)-(4).)  

Thus, the one-year ban does not prevent you from requesting information generally available to the public about agency business from the Governor’s office or other state agencies.  Nor does it prohibit you from attending informational meetings of a state agency regarding existing laws, regulations, or policies, as long as you do not attempt to influence the agency’s legislative or administrative action.  Social conversations with employees of the Governor’s office and other state agencies, not intended to influence administrative or legislative action, are not prohibited by the ban.  (Tobias Advice Letter, No. A-96-089.)  

In addition, we have advised that the one-year ban’s restrictions on influencing administrative or legislative action do not apply to paid or unpaid assistance rendered to a third person who subsequently appears before or communicates with a former official’s agency.  Thus, the ban of section 87406 does not restrict a former official from assisting or advising other attorneys in the official’s law firm or clients themselves who might appear before or communicate with the official’s former agency regarding a regulation or legislation under consideration, as long as the former official is not identified in connection with the appearance or communication.  (Ordos Advice Letter, No. A-95-052.)  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   “Influencing legislative or administrative action” includes influencing by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, or analyses.  (Section 82032.)  “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding….”  Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.”  “Legislative action” also means the action of the Governor in approving or vetoing a bill.  


�   For purposes of section 87406, “state administrative agency” means every state office, department, division, bureau, board and commission, but does not include the Legislature, the courts or any other agency in the judicial branch of government.  (Section 87400.)  








