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January 30, 2002

Fiona Ma, Treasurer

Re-Elect Treasurer Susan Leal

31 Sheldon Terrace

San Francisco, CA  94122

Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-02-005
Dear Ms. Ma:

This is in response to your letter requesting advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May “Re-Elect Treasurer Susan Leal,” a controlled committee to support the re-election of Susan Leal to Treasurer of San Francisco, transfer contributions to the “Committee to Elect Susan Leal,” also a controlled committee, to support the election of Susan Leal to the San Francisco Board of Supervisors in 1994?

CONCLUSION


The Act does not prohibit the transfer of campaign funds between a local candidate's controlled committees.  However, once Ms. Leal left her supervisorial seat, funds held in the “Committee to Elect Susan Leal” became surplus.  Use of surplus funds is restricted.  (See the Analysis section of this letter for ways in which surplus funds may be spent.)

FACTS


The “Re-Elect Treasurer Susan Leal” committee was established to support Ms. 

Leal's re-election to the office of San Francisco Treasurer in the November 6, 2001, election.  Ms. Leal was successful in her bid for re-election.  After the election, the

committee had funds remaining in its campaign bank account.  In addition, the “Committee to Elect Susan Leal” was established to elect Susan Leal to the San Francisco Board of Supervisors in 1994.  Per our telephone conversation of January 22, 2002, Ms. Leal was successful in her bid for supervisor in 1994.  After serving as supervisor, she became the San Francisco Treasurer.  The “Committee to Elect Susan Leal” remains open.  Ms. Leal intends to transfer funds from the “Re-Elect Treasurer Susan Leal” committee to the “Committee to Elect Susan Leal.”

ANALYSIS


The Act does not contain provisions prohibiting the transfer of funds between a local candidate's controlled committees.  However, once an officeholder leaves office, funds held by the committee established for election to that office are considered to be “surplus.”


Section 89519(a) provides that: 

“Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds….”


Section 89519(b) stipulates that surplus funds may be used only for:

“(1)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.

(2) The repayment of contributions.

(3) Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.

(4) Contributions to a political party committee, provided the campaign funds are not used to support or oppose candidates for elective office.  However, the campaign funds may be used by a political party committee to conduct partisan voter registration, partisan get-out-the-

vote activities, and slate mailers as that term is defined in Section 82048.3.

(5) Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.

(6) The payment for professional services reasonably required by the committee to assist in the performance of its administrative functions, including payment for attorney's fees for litigation which arises directly out of a candidate's or elected officer's activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action brought of a violation of state or local campaign, disclosure, or election laws, and an action from an election contest or recount.”

Therefore, even though the funds held by the “Re-Elect Treasurer Susan Leal” committee may be transferred to the “Committee to Elect Susan Leal,” once transferred their use is restricted to those of surplus funds.


In addition, since the City and County of San Francisco has its own ordinance governing campaign activities, please contact the San Francisco Ethics Commission at 415/554-4375 for advice regarding local law.


If you have additional questions, please feel free to contact me at 866/275-3772.







Sincerely,







Luisa Menchaca







General Counsel







By:
Kevin S. Moen, PhD








Political Reform Consultant II

� 	Government Code sections 81000 – 91014. Commission regulations appear at title 2, sections 18109 - 18995, of the California Code of Regulations.








